به گزارش میمتالز، «مهرداد اکبریان» با اشاره به چالشهای بخش معدن اظهار داشت: معادن برای ماشینآلات، تجهیزات حملونقل و استخراج نیاز به گازوئیل دارند که اکنون به خاطر ناترازی انرژی، این نیاز تشدید شده است.
نایب رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: معدنکاران نمیتوانند خارج از سهمیه گازوئیل تهیه کنند، زیرا قیمتها ۱۰ برابر قیمت دولتی است و اگر معدنکاران وارد خرید گازوئیل خارج از سهمیه کنند ممکن است با اتهام قاچاق نیز روبهرو شوند.
وی ادامه داد: نبود سوخت در معادن یک عامل محدودکنندهای به شمار میرود که منجر به کاهش تولید و افزایش تمامشده محصولات معدنی شده است.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران با بیان اینکه مواد نبود ناریه (مواد منفجره) از دیگر مشکلات معدنکاران است، گفت: اکنون به صورت قطعی به معدنکاران اعلام شده است که فعلا ناریه نداریم و انبارها خالی است، قیمتهای بالا و حتی نبود ناریه مشکلات اساسی را برای معدنکاران ایجاد کرده است.
وی عنوان کرد: اکنون بخش معدن مدتی است که دچار مشکلاتی شده است که حل آن نیازمند تدابیر دولتی است که اگر حل این مشکلات به تاخیر بیافتد وضعیت معادن بدتر شده و مشکلات بر روی یکدیگر انباشته خواهد شد.
اکبریان با بیان اینکه کمبود سوخت و ناریه بر روی قیمت محصول تمامشده معدنی تاثیر میگذارد، گفت: با اینکه قیمت نهایی محصول افزایش پیدا کرده است ولی از سوی دیگر قیمتگذاری دستوری و کنترل محصولات نهایی از جمله میلگرد باعث شده است که قیمت فروش تغییری پیدا نکند و این امر منجر به کاهش حاشیه سود معادن شده است.
وی ابراز کرد: با ادامه این روند و افزایش مشکلات به طور قطع معادن کوچک و متوسط در وضعیت تعطیلی و رکود قرار میگیرند اکنون نسبت به ۲ سال گذشته ۳۵ درصد از معادنی که فعالیت میکردند، به سمت تعطیلی و نیمه فعال رفتهاند.
رئیس انجمن سنگ آهن ایران با اشاره به وجود قوانین و بخشنامههای متعدد در بخش صادرات محصولات معدنی گفت: محصولی که از معدن استخراج میشود یا باید در تولید داخلی مصرف شود یا صادر شود، اکنون به خاطر آییننامههای متعدد، شرایط تحریمی، محدودیتهای صادراتی با بداخلاقی شرکتهای خارجی صادرات کاهش یافته است.
وی ادامه داد: وقتی معدنکاران از طریق صادرات و بحث ارزآوری نتوانند به سود دست پیدا کنند در تامین سرمایه در گردش، نقدینگی و واردات تجهیزات و ماشینآلات با مشکل روبهرو خواهند شد.
اکبریان با تاکید بر اینکه اکتشاف شرط اصلی توسعه معدن است، گفت: اکنون نیاز به اکتشاف داریم و باید روی آن سرمایهگذاری کنیم در حالی که قسمت عمدهای از محدودهها و پهنههایی که مستعد اکتشاف است در اختیار مکتشفان نیست بلکه در اختیار سازمانهایی دولتی است که همچنان بلوکه نگه داشته شده است.
وی عنوان کرد: بایستی معادن بلوکه شده آزادسازی شوند و در اختیار معدنکاران برای توسعه اکتشاف و سرمایهگذاری قرار گیرند.
نایب رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی ایران یکی دیگر از مشکلات معدن را خروج از رقابت آزاد عنوان کرد و گفت: در حوزه بازاریابی مواد معدنی باید عرضه و تقاضا واقعی باشد این در حالی است که دولت سعی میکند که این موضوع را مدیریت کند حتی در قیمت پایه بورس نیز ورود کرده است.
وی خاطر نشان کرد: قیمتگذاری دستوری توجیه اقتصادی برای معدنکاران ندارد و این امر باعث نیمه تعطیل شدن معادن کوچک و متوسط میشود که نیازمند همراهی دولت با بخش خصوصی در رفع موانع داریم.