
به گزارش میمتالز، اعمال تحریمهای ظالمانه علیه ایران در سالهای اخیر در کنار کمبود نقدینگی فعالان معدنی سبب شده تا معدنکاران از واردات ماشینآلات و دستگاههای جدید حفاری که مجهز به فناوریهای نوین است، باز بمانند و مجبور به استفاده از دستگاههای فرسودهای شوند که نه تنها بهرهوری را کاهش میدهد بلکه مخاطراتی را به همراه دارد.
استفاده از تجهیزات قدیمی و بی توجهی به ایمنسازی معادن هر چند در قوانین مختلف کشورمان به آن تاکید شده، موجب شده تا در سالهای اخیر تا شاهد بروز حوادث متعدد در معادن کشور باشیم.
قوانین مختلفی در کشور برای ایمنی معادن و نظارت بر معادن وجود دارد این در حالی است که این قوانین و دستورالعملها نیاز به بهروزرسانی و اصلاح در مواردی دارد که این امر نیز مورد غفلت قرار گرفته است.
در مواد ۸۵ و ۸۶ قانون کار که به موضوع ایمنسازی معادن و محیط کار در معادن میپردازد، تکالیفی برای دستگاهها و نهادهای متولی از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تدوین شده است؛ از جمله اینکه این وزارتخانه موظف به بازرسی و ایجاد پایگاههای امداد و نجات و بازرسی در معادن است.
همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز وظایف نظارتی در معادن را دارد؛ ضمن اینکه سایر نهادها از جمله وزارت اقتصاد و بانک مرکزی نیز در حوزه تخصیص ارز برای واردات دستگاهها و تجهیزات نقش مهمی دارند.
با این وجود، تعلل در نظارتها، بازرسیها و عدم رسیدگی به ایمنی معادن و بهروزرسانی تجهیزات معادن باعث شده است که از ابتدای امسال تاکنون شاهد چند حادثه ناخوشایند و غمبار در معادن باشیم.
هفدهم فروردین ریزش سنگ در معدن «باریت» واقع در آذربایجان غربی جان کارگر ۵۰ ساله را گرفت، هجدهم فروردین ۱۴۰۴ نیز در حادثه گاز گرفتگی در معدن «جواهر زغال» روستای مهماندویه در ۳۵ کیلومتری شمال شرقی شهر دامغان، هفت کارگر جان باختند.
در خصوص ضرورت ایمنسازی معادن با بهرام شکوری رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به گفتوگو نشستیم.
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه استفاده از تجهیزات جدید حوادث در معادن را به حداقل میرساند، گفت: بر اساس آمارهای جهانی، کشوری مثل چین بیشترین معادن را در حوزه زغال سنگ دارد، اما با تجهیز و ایمنی معادن هر چند حوادث در معادن صفر نشده ولی بسیار زیاد کاهش پیدا کرده است.
بهرام شکوری تاکید کرد: استفاده از فناوریها و تجهیزات به روز باعث شده که معادن با کاهش تلفات روبهرو باشند؛ این در حالیست که معادن ایران با تکنولوژی چند دهه قبل کار میکند و تجهیزات آن به دوره قبل از انقلاب میرسد.
وی اضافه کرد: امروز دنیا هر لحظه پیشرفت میکند و از ابزار جدیدی استفاده میکند که این امر میزان حوادث را به حداقل رساندهاست به عنوان مثال در کشوری مانند استرالیا از ۲۵ سال گذشته از خودروهای بدون سرنشین در معادن استفاده میکنند، اما این فناوری هنوز به ایران نرسیده است.
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با بیان اینکه بیتوجهی به استفاده از تجهیزات بروز بهرهوری را کاهش میدهد، گفت: افزایش هزینه تولید و تلفات مالی و جانی بیشتری را به دنبال دارد.
وی عنوان کرد: مرحله اول برای دستیابی فعالان معدنی به موضوع معادن بحث برداشته شدن تحریمهاست تا با تعامل بتوانیم تجهیزات را وارد کنیم همچنین در مرحله دوم همکاری بانک مرکزی و تخصیص ارز برای واردات تجهیزات است.
شکوری بیان داشت: نوع ارتباط کشورمان با دنیا مهم است در دولت چهاردهم شاهد توسعه روابط دیپلماسی و اقتصادی با کشورهای مختلف جهان هستیم که امیدواریم این دوره از مذاکرهها نیز به نتیجه برسد و تحریمها برداشته شود.
وی یکی دیگر از راهکارهای کاهش حوادث در معدن را موضوع نظارت عنوان کرد و گفت: واحد نظارت را قبلا در وزارتخانه برداشته بودند که با پیگیریهای سیدمحمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت در دولت چهاردهم احیا شد.
رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران افزود: وزیر صنعت، معدن و تجارت در حکمی امیر حسنزاده را به عنوان مدیرکل دفتر نظارت بر معادن منصوب کرد که در حوزه زمین شناسی تخصص دارد که امیدواریم در این زمینه بتواند خوب عمل کند.
وی با عنوان اینکه باید تمام سازمانها در حوزه معادن یکپارچه کار کنند گفت: اگر هر سازمانی ساز خود را بزند و هماهنگ ساز نواخته نشود در نهایت ساز آهنگ توسعه خوب در نمیآیند، اکنون هر سازمانی ساز خود را میزند و هماهنگ نیستند.
شکوری خاطرنشان کرد: دولت یکی از کارهایی که انجام میدهد بحث هماهنگسازی نهادهاست از سازمانهای محیط زیست، منابع طبیعی، گمرک و بانک مرکزی همه باید با یکدیگر یکپارچه کار کنند و همه باید جوری رفتار کنند که توسعه اکتشاف و استخراج و ارزآوری را در کشور شاهد باشیم.
کاهش معادن نیازمند توجه به بهروزرسانی تجهیزات، تهیه و تامین وسایل حفاظت فردی مناسب برای کارگران از جمله کپسول خود نجات در معادن زغال سنگ زیرزمینی و نظارت بر استفاده از آنها و اقدام به حفاظگذاری پرتگاهها و دهانههای باز در کارگاه و محوطه آن است که باید مورد توجه قرار گیرد.