
به گزارش میمتالز، بازار فولاد در شرایط فعلی با دو موضوع مواجه است. مساله نخست موضوع مذاکرات است که زنجیره فولاد را در حالت انتظار نگه داشته است؛ به طوری که نتیجه مذاکرات بر تصمیمهای فعالان فولادی تاثیر مستقیم میگذارد؛ بنابراین در حال حاضر بازار در وضعیت رکود به سر میبرند و از اینرو معاملات در بازار آزاد و بورس کالا به حداقل رسیده و در نهایت قیمت محصولاتی همچون شمش روند کاهشی را در پیش گرفته است. موضوع دوم، مشکل نقدینگی است که صنعتگران فولادی با آن مواجه هستند.
در وضعیتی که بانکها تسهیلات خود را به حداقل رساندهاند، کاهش فروش محصولات زنجیره فولاد و افت قیمتها به معضل کمبود نقدینگی دامن میزند. به طور کلی تا روزی که نتیجه مذاکرات مشخص شود، بازار فولاد نظارهگر است و فقط کاهش تقاضا و افت قیمت را میتوان در این زنجیره مشاهده کرد. با این وضعیت چشمانداز شمش با قیمت کمتر از ۳۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم دور از انتظار نیست.
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشتماه امسال نشان میدهد، مشتریان، شمشهای عرضهشدهای را که به کف قیمت نزدیک بودند در کوتاهترین زمان ممکن خریداری کردند، این در حالی است که از عرضههای نقدی شمش با قیمت بیش از ۲۸ هزار تومان استقبال نشد که این موضوع در شرایط فعلی دور از انتظار نبود. عرضههای اعتباری سه و چهارماهه حجم زیادی از عرضههای روز دوشنبه را که برای مشتریان جذاب بود، به خود اختصاص داد. به عبارت بهتر این نوع عرضههای اعتباری نقش مانعی در برابر کاهش قیمت را ایفا میکنند. در بازار فیزیکی روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشتماه برای شمشهای در بازه قیمتی ۲۸ تا ۲۹ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم رقابت وجود داشت.
به عبارت بهتر عرضه شمش در تالار صنعتی با استقبال محسوسی مواجه شد که تا حدودی توانست وضعیت رکودی این صنعت را تکان دهد. از طرفی تعویق مذاکرات بین ایران و آمریکا موجب افزایش ۷ هزار تومانی نرخ ارز از کف قیمت آخر هفته گذشته تاکنون شده است که نشان دهنده تشدید نگرانیها نسبت به اقتصاد کشور است و این موضوع موجب شده است تا مشتریان از شمش ارزان استقبال کنند. از سوی دیگر، قطعی زودهنگام برق در واحدهای فولادی موجب شده است تا مشتریان از تشدید شرایط تولید در آینده بیم داشته باشند و از اینرو عرضههای روز دوشنبه با تقاضا روبه رو شد. از نظر بنیادین با نرخ دلار ۶۹ هزار تومان در بازار مبادله و شمش صادراتی معادل ۴۰۰ دلار تحویل کارخانه، قیمت متعادل شمش در بازار داخلی به ۲۷ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد و این قیمت به معنای آن است که شمش در بازار داخل حباب قیمتی ندارد و کاهش بیشتر قیمت شمش فولاد عملا ممکن نیست و توجیه اقتصادی ندارد.
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس کالای ایران در روز ۱۵ اردیبهشتماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۲۶ درصد در هفته دوم معاملاتی اردیبهشتماه به ۵۳ درصد افزایش داشته است که ۲۷ واحد درصد رشد را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی زنجیره فولاد در روز ۱۵ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ نسبت به هفته گذشته ۷.۵ درصد کاهش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشتماه نشان میدهد بورس کالا میزبان عرضه ۲۸۹ هزار و ۱۰۰تن شمش بود که با توجه به تقاضای یکبرابری نسبت به عرضه، ۵۳ درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفتند. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشتماه ۲۸ هزار و ۸۱ تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افت ۱.۶ درصدی را نسبت به هفته گذشته گزارش میکند. همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز ۱۵ اردیبهشتماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۷.۵ درصد کاهش و ۴۷ درصد افزایش داشته است. قیمت پایه تعیینشده برای عرضههای شمش در بازه ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۲۸ هزار و ۴۲۲ تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد.
میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۱۵ اردیبهشتماه ۲۶ هزار و ۹۶۱ تومان به ثبت رسید. شمش با میانگین قیمت ۲۸ هزار و ۸۱ تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزشافزوده، شمش ۳۰ هزار تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به ۳۲ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی میلگرد در بازار آزاد با قیمت ۳۲ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر نتیجه مذاکرات ماند.
منبع: دنیای اقتصاد