تاریخ: ۰۵ خرداد ۱۴۰۴ ، ساعت ۱۲:۴۴
بازدید: ۶۸
کد خبر: ۳۷۷۰۹۴
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

نظارت بر مصارف وام‌های بانکی آغاز شد

نظارت بر مصارف وام‌های بانکی آغاز شد
‌می‌متالز - بنابر اعلام بانک مرکزی، کلیه بانک‌ها بایستی گزارشی از سازوکار‌های موجود و اقدامات و تدابیر متخذه در آن مؤسسه اعتباری در زمینه نظارت بر مصرف تسهیلات، تدوین و به بانک مرکزی ارائه کنند.

به گزارش می‌متالز، بهره‌برداری بهینه از منابع بانکی در پروژه‌های مولد و سرمایه‌گذاری‌های جدید به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی این بانک در سال ۱۴۰۴ مطرح شده است. بنابراین، بانک‌ها موظف هستند که نظام کنترل‌های داخلی خود را طراحی، مستقر و به‌روزرسانی کنند و ساختار سازمانی مناسبی را برای نظارت بر نحوه مصرف تسهیلات طبق سیاست‌های اقتصادی کشور ایجاد نمایند.

طبق این گزارش، بر اساس ماده (۴) آئین‌نامه «فصل سوم قانون عملیات بانکی بدون ربا» (بهره) که به تصویب هیات وزیران رسیده است، مؤسسات اعتباری باید بر حسن اجرای قرارداد‌های تسهیلاتی خود، از جمله نحوه مصرف و بازگشت تسهیلات نظارت کافی داشته باشند. همچنین بر اساس تبصره (۲) ماده (۱۵) قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره)، افرادی که به صورت غیرمجاز از منابع مالی بانک‌ها استفاده می‌کنند، ملزم به بازپرداخت وجوه دریافتی و پرداخت خسارت‌های مربوطه طبق قرارداد‌های تنظیم‌شده هستند.

علاوه بر این، مطابق اجزای (۱-۱) و (۵-۱) بخش (۱) از بند (ب) ماده (۵) قانون «ارتقا سلامت نظام اداری و مقابله با فساد»، افرادی که تسهیلات بانکی را در مکان‌های غیرمجاز استفاده می‌کنند، شایسته محرومیت هستند. بنابراین، نظارت بر مصرف تسهیلات در نظام بانکداری بدون ربا از اهمیت به‌سزایی برخوردار بوده و باید مورد توجه جدی قرار گیرد. این مساله به ویژه در سال جاری که به نام "سرمایه‌گذاری برای تولید" نام‌گذاری شده، اهمیت بیشتری می‌یابد و یکی از برنامه‌های اساسی بانک مرکزی در سال ۱۴۰۴، حداکثر استفاده از منابع بانکی در طرح‌های مولد و سرمایه‌گذاری‌های جدید به همراه حمایت از بنگاه‌های اقتصادی موجود است.

با توجه به مطالب فوق و با در نظر گرفتن «حداقل الزامات ناظر بر استقرار نظام کنترل‌های داخلی در مؤسسات اعتباری» که در بخشنامه شماره ۳۱۸۹۴۹‏‏‏/۰۲ مورخ ۲۷/‏۱۲/‏۱۴۰۲‬ آمده است، هیات مدیره مؤسسات اعتباری موظف به طراحی، استقرار و به‌روزرسانی نظام کنترل‌های داخلی و ایجاد ساختار سازمانی مناسب برای نظارت و بازبینی دوره‌ای آن هستند تا ارزیابی صحیح ریسک‌ها انجام شود؛ لذا بانک‌ها باید در اولین جلسه هیات مدیره، موضوع را مطرح کرده و برنامه جامع مؤسسه خود را در خصوص نظارت بر مصرف تسهیلات با تعیین واحدی مشخص و امکانات کافی تصویب کرده و به مدیریت‌کل نظارت بانکی بانک مرکزی ارسال کنند.

همچنین بانک‌ها موظفند گزارشی از سازوکار‌های موجود و اقدامات انجام‌شده در مؤسسه اعتباری خود در زمینه نظارت بر مصرف تسهیلات تهیه کرده و به بانک مرکزی ارائه دهند.

منبع: بورس نیوز

عناوین برگزیده
پرطرفدارترین عناوین