به گزارش می متالز، کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق تولیدکنندگان عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) پس از چهاردهمین نشست خود که دیروز (یکشنبه، ۲۹ اردیبهشتماه) در جده در عربستان برگزار شد، بر تعهد خود برای دستیابی به بازار نفت متوازن و تلاش برای ثبات آن بر پایهای پایدار همراه با عوامل بنیادین مستحکم، تأکید کرد.
این کمیته با ابراز خرسندی از تأثیر توافق کاهش تولید نفت بر بازار نفت در سه ماه نخست سال ۲۰۱۹ میلادی در مقایسه با سه ماه پایانی سال ۲۰۱۸ میلادی، اعلام کرد که پایبندی اعضای این توافق به آن در ماه آوریل امسال ۱۶۸ درصد بوده است.
کمیته یادشده با اشاره به اینکه میانگین پایبندی اعضای توافق جهانی کاهش تولید نفت به تعهدهای خود در سال ۲۰۱۹ میلادی تا کنون ۱۲۰ درصد بوده، اشاره کرد که میزان پایبندی به این توافق در ماه آوریل امسال، بیسابقه بوده است.
طبق اعلام کمیته وزارتی نظارت بر توافق کاهش عرضه اوپک و غیراوپک، یکی از کلیدهای کامیابی توافق جهانی کاهش تولید نفت در ماههای گذشته، انعطافپذیری اعضا در اجرای آن بوده است.
با این همه، این کمیته اعلام کرد که همچنان ابهامهای مهمی در بازار نفت باقی ماندهاند که ادامه گفتوگوهای تجاری، تحولات مربوط به سیاستهای پولی و چالشهای ژئوپولیتیک، از جمله این ابهامها هستند.
براساس این گزارش، اعضای اوپک در کنار ۱۰ تولیدکننده غیرعضو اوپک در نشست ماه دسامبر تصمیم گرفتند برای ثبات بازار نفت و حذف مازاد عرضه، در ۶ ماه نخست سال ۲۰۱۹ میلادی تولید خود را یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز کاهش دهند؛ طبق این توافق، روسیه متعهد شد تولید روزانه نفت خود را ۲۳۰ هزار بشکه نسبت به اکتبر سال ۲۰۱۸ میلادی کاهش دهد.
کشورهای عضو این کمیته مشترک تنها درباره مسائل بازارهای جهانی نفت خام و بررسی مقدار پایبندی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک به توافق کاهش عرضه نفت بحث و گفتوگو میکنند.
تصمیم نهایی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در صدوهفتادوششمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپک با حضور همه اعضا و ششمین نشست مشترک وزارتی تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک در روزهای ۲۵ و ۲۶ ژوئن (سهشنبه و چهارشنبه چهارم و پنجم تیرماه ۹۸) در وین در محل دبیرخانه دائمی اوپک گرفته میشود.
مقرر شد پانزدهمین نشست کمیته وزارتی اوپک و متحدانش در ماه ژوئن سال ۲۰۱۹ میلادی در محل دبیرخانه اوپک در وین، پایتخت اتریش، برگزار شود.
پس از اینکه اعضای اوپک در صدوهفتادویکمین نشست عادی خود در دسامبر ۲۰۱۶ تصمیم گرفته بودند برای کمک به ثبات بازار و بهبود قیمت نفت روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه از تولید خود بکاهند و در کنار آنها کشورهای غیرعضو به رهبری روسیه متعهد شدند در مجموع روزانه ۶۰۰ هزار بشکه کاهش تولید دهند، کشورهای حاضر در توافق تصمیم گرفتند بهمنظور نظارت بر حسن اجرای مصوبههای نشستهای اوپک و نشستهای مشترک اوپک و غیراوپک و بررسی مقدار پایبندی تولیدکنندگان به سهمیهها و تعهدها، کمیتهای متشکل از چند کشور عضو و غیرعضو اوپک تشکیل دهند.
نشستهای کمیته مشترک فنی با حضور کارشناسان و نشستهای کمیته مشترک وزارتی با حضور وزیران کشورهای عضو هر چند وقت یکبار برگزار میشود.
کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافقنامه کاهش عرضه تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک (JMMC) در ابتدا تنها متشکل از وزیران کشورهای کویت، عربستان، ونزوئلا، الجزایر، روسیه و عمان بود، اما در بیانیه پایانی سیزدهمین نشست این کمیته در باکو عضویت کشورهای عراق، قزاقستان، نیجریه و امارات هم بهطور رسمی اعلام شد.