تاریخ: ۱۰ شهريور ۱۴۰۵ ، ساعت ۲۱:۱۰
بازدید: ۲۲
کد خبر: ۴۰۲۸۲۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی مطرح کرد؛

سنگان زیر فشار کمبود سنگ آهن

سنگان زیر فشار کمبود سنگ آهن
‌می‌متالز - عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با هشدار نسبت به تشدید فشار بر بخش تولید، از سقوط حاشیه سود یکی از واحد‌های تولیدی از ۴۳ درصد به حدود ۶ درصد خبر داد و گفت: قطعی برق و گاز، کمبود خوراک، کاهش سهمیه سوخت، تحریم‌ها و مشکلات پیمانکاری، ظرفیت تولید صنایع را به‌ شدت کاهش داده است.

به گزارش می‌متالز، امیر توکلی‌رودی تأکید کرد تداوم این شرایط می‌تواند توسعه واحد‌های صنعتی و معدنی، از جمله فولاد سنگان را با مشکل مواجه کند و برای حل چالش تأمین خوراک این مجموعه، پیگیری‌هایی انجام شده است.

امیر توکلی‌رودی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی و تنها نماینده ناظر در شورای عالی معادن کشور با انتقاد از شرایط حاکم بر بخش تولید، نسبت به کاهش ظرفیت فعالیت واحد‌های صنعتی و افت شدید حاشیه سود آنها هشدار داد و گفت: تولید در کشور حال خوبی ندارد و مجموعه‌ای از عوامل از تحریم‌ها و قطعی گاز و برق گرفته تا کمبود خوراک و کاهش سهمیه سوخت، تولیدکنندگان را تحت فشار قرار داده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار کرد: به‌عنوان عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس و تنها نماینده ناظر در شورای عالی معادن کشور، معتقدم امروز اوضاع و احوال خوبی را در حوزه تولید شاهد نیستیم و باید صریح بگوییم که حال تولید خوب نیست.

سقوط حاشیه سود تولید از ۴۳ به ۶ درصد

وی با اشاره به بررسی وضعیت یکی از واحد‌های تولیدی فعال در حوزه صنایع معدنی افزود: به‌ صورت مصداقی، وضعیت یکی از واحد‌های تولیدی را در سال‌های ۱۴۰۲، ۱۴۰۳، ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ بررسی و مقایسه کرده‌ام. هرچه این واحد به سمت جلو حرکت کرده، حاشیه سود آن کاهش یافته است؛ به‌گونه‌ای که حاشیه سود این مجموعه از ۴۳ درصد به حدود ۶ درصد رسیده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: با توجه به تورم حدود ۵۰ درصدی، چنین شرایطی به این معناست که عملاً بسیاری از واحد‌های تولیدی در کشور با زیان مواجه هستند و ادامه فعالیت برای آنها روزبه‌روز دشوارتر می‌شود.

توکلی‌رودی تصریح کرد: وقتی عوامل مؤثر بر تولید را بررسی می‌کنیم، شاهد هستیم که واحد‌های صنعتی از چند جهت تحت فشار قرار دارند؛ تحریم‌ها مشکلات خود را ایجاد کرده‌اند، قطعی گاز و برق به یک چالش جدی تبدیل شده و اخیراً نیز موضوع کمبود خوراک و عدم تأمین آن به مشکلات قبلی اضافه شده است.

سنگان زیر فشار کمبود سنگ آهن

زنجیره‌ای از مشکلات بر سر راه تولید

وی گفت: مجموعه این عوامل موجب شده است ظرفیت تولید واحد‌های صنعتی کاهش پیدا کند و حاشیه سود آنها نیز به‌شدت تحت تأثیر قرار گیرد. این مساله محدود به یک واحد یا یک منطقه نیست و در بخش‌های مختلف تولید در سراسر کشور قابل مشاهده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به مشکلات ایجادشده در تأمین سوخت واحد‌های تولیدی اظهار کرد: امروز متأسفانه صنعتگر و تولیدکننده با محدودیت‌های جدی در تأمین سوخت مواجه است و در عین حال، صدای آنها به گوش مسئولان نمی‌رسد.

توکلی‌رودی افزود: صنعتگر قاچاقچی نیست و تولیدکننده قاچاقچی نیست؛ بنابراین نباید شرایطی ایجاد شود که تولیدکننده به دلیل کاهش سهمیه‌های خود، برای ادامه فعالیت با مشکلات مضاعف مواجه شود. وقتی سهمیه سوخت واحد‌های تولیدی کاهش پیدا می‌کند، عملاً تولید نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد و مجموعه‌ای از عوامل مختلف، تولید کشور را احاطه و تهدید می‌کنند.

کمبود خوراک؛ چالش جدید صنایع

توکلی‌رودی در ادامه با اشاره به شرایط یکی از مجموعه‌های صنعتی و تعهدات موجود در زمینه تأمین خوراک گفت: یکی از موضوعاتی که در میان تمام این مشکلات نهفته است، بحث تأمین خوراک است. با توجه به شرایط جنگی و مشکلات موجود در حوزه تأمین و تداوم تولید، برخی واحد‌ها با محدودیت خوراک مواجه شده‌اند و این مساله شرایط تولید آنها را دشوار کرده است.

وی افزود: در همین راستا، جلسه‌ای با وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار کردیم و بلافاصله پس از آن نیز موضوع را در جلسه‌ای با وزیر دفاع و سرپرست وزارت دفاع پیگیری کردیم تا مشکل در کوتاه‌ترین زمان ممکن برطرف شود.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: با وجود اختلاف‌نظر‌ها و فراز و نشیب‌هایی که در مسیر وجود دارد، موضوع در حال حرکت به سمت حل شدن است و امیدواریم بتوانیم این مشکل را مدیریت کنیم.

مشکل تأمین خوراک در مسیر حل شدن است

توکلی‌رودی با اشاره به پیگیری‌های انجام‌شده برای حل مشکلات تأمین خوراک اظهار کرد: در کنار سایر مسائل، موضوع تأمین خوراک را نیز با جدیت دنبال کرده‌ایم و امیدواریم ظرف دو ماه آینده مشکل تأمین خوراک مجموعه‌های موردنظر برطرف شود.

وی افزود: در این مسیر، پیگیری‌هایی از سوی بنده و همچنین مسئولان و مدیران مرتبط انجام شده و تلاش کرده‌ایم با هماهنگی دستگاه‌های مختلف، موانع موجود را برطرف کنیم.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تأکید کرد: بخشی از مشکلات مربوط به پیمانکار نیز با پیگیری‌های انجام‌شده برطرف شده و امیدواریم با حل مساله خوراک، شرایط تولید این مجموعه‌ها نیز به وضعیت مناسب‌تری بازگردد.

وی تصریح کرد: اگر تعهدات در زمینه تأمین خوراک عملیاتی نشود، چشم‌اندازی که فولاد سنگان برای توسعه فعالیت‌های خود ترسیم کرده نیز محقق نخواهد شد و برنامه‌های توسعه‌ای این مجموعه تحت تأثیر قرار خواهد گرفت؛ بنابراین باید سازوکاری ایجاد شود که تعهدات تأمین خوراک به‌ صورت واقعی اجرا شود و مجموعه‌های تولیدی بتوانند بر اساس ظرفیت اسمی و برنامه‌های پیش‌بینی‌شده فعالیت کنند.

سنگان زیر فشار کمبود سنگ آهن

کنسرسیوم جدید برای بازگشت ظرفیت تولید

توکلی‌رودی همچنین درباره مشکلات پیمانکاری در مجتمع سنگ‌آهن سنگان اظهار کرد: در این مجموعه علاوه بر موضوع خوراک، مساله پیمانکار نیز یکی از چالش‌های مهم بود.

وی توضیح داد: در شش ماه گذشته پیمانکار جدیدی در یک مناقصه برنده شده بود، اما با توجه به محدودیت‌هایی که در زمینه ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی داشت، امکان انجام کامل تعهدات خود را نداشت و این موضوع بر روند فعالیت‌ها تأثیر گذاشته بود.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: با پیگیری‌ها و هماهنگی‌های انجام‌شده، تصمیم گرفته شد بخشی از سهمیه پیمانکار قبلی کاهش پیدا کند و در کنار ظرفیت موجود، یک کنسرسیوم جدید متشکل از فولاد سنگان، اوپال کانی پارس و آسفالت طوس شکل بگیرد.

نسخه جدید برای احیای ظرفیت تولید سنگان

توکلی‌رودی گفت: این کنسرسیوم قرار است در کنار ظرفیت پیمانکار قبلی فعالیت کند تا بخشی از محدودیت‌های موجود در زمینه تجهیزات و توان اجرایی برطرف شود. با ورود ظرفیت جدید و هم‌زمان با حل مشکل تأمین خوراک، امیدواریم بتوانیم ظرفیت تولید را به معنای واقعی به سطح مطلوب بازگردانیم.

نماینده ناظر در شورای عالی معادن کشور تأکید کرد: هدف اصلی این اقدامات، جلوگیری از توقف یا کاهش ظرفیت تولید، استفاده حداکثری از ظرفیت‌های موجود و فراهم کردن شرایطی است که مجموعه‌های معدنی و فولادی بتوانند به تعهدات تولیدی و توسعه‌ای خود عمل کنند.

تولید نیازمند تصمیم‌های فوری است

توکلی‌رودی در پایان خاطرنشان کرد: شرایط امروز تولید کشور ایجاب می‌کند دستگاه‌های مسئول با نگاه جدی‌تری به مشکلات صنعت و معدن ورود کنند. زمانی که قطعی انرژی، کمبود خوراک، محدودیت سوخت، مشکلات پیمانکاری و فشار‌های ناشی از تورم به‌ صورت هم‌زمان بر یک واحد تولیدی وارد می‌شود، طبیعی است که ظرفیت تولید و حاشیه سود آن تحت تأثیر قرار گیرد.

وی گفت: اگر قرار است تولید، اشتغال و سرمایه‌گذاری در کشور حفظ شود، باید برای تأمین پایدار انرژی و خوراک، رفع موانع اجرایی و عمل به تعهدات دستگاه‌ها و مجموعه‌های مرتبط، راهکار‌های عملی و فوری در نظر گرفته شود.

منبع: پایگاه خبری - تحلیلی ایراسین

عناوین برگزیده