تاریخ: ۱۷ شهريور ۱۴۰۵ ، ساعت ۱۵:۵۱
بازدید: ۱۸
کد خبر: ۴۰۳۱۸۹
سرویس خبر : زمین شناسی
رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور تاکید کرد:

ضرورت ورود بخش خصوصی به اکتشاف معدنی

ضرورت ورود بخش خصوصی به اکتشاف معدنی
‌می‌متالز - رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور با تأکید بر محدودیت‌های دولت در منابع مالی و انسانی، گفت: سازمان زمین‌شناسی به‌ تنهایی نمی‌تواند همگام با نیاز‌های صنعت، رسالت اکتشاف را پیش ببرد و از همین رو، نقش‌آفرینی جدی بخش خصوصی در این حوزه یک ضرورت راهبردی است.

به گزارش می‌متالز، فاطمی‌عقدا در چهارمین کنفرانس تخصصی اکتشاف ذخایر معدنی، همچنین توسعه ژئوفیزیک هوایی، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و تدوین چارچوب‌های جدید برای اکتشافات عمیق را از اولویت‌های کشور عنوان کرد.

وی با اشاره به محدودیت‌های ساختاری دستگاه‌های دولتی در حوزه اکتشاف، گفت: ظرفیت دولت در این بخش محدود است و با توجه به کمبود منابع مالی و نیروی انسانی، تصدی‌گری دولتی یکی از چالش‌های اصلی کشور در مسیر توسعه اکتشافات معدنی به شمار می‌رود.

فاطمی‌عقدا با بیان اینکه سازمان زمین‌شناسی با امکانات و بودجه محدود به‌تنهایی قادر نیست هم‌پای بخش صنعت حرکت کند، افزود: عقب‌ماندگی موجود در حوزه اکتشاف، تا حد زیادی ناشی از همین مساله است و لازم است نقش بخش خصوصی در این عرصه به‌درستی تعریف و بازتعریف شود.

وی تأکید کرد: دولت باید در جایگاه سیاست‌گذار، حمایت‌گر و پذیرنده ریسک سرمایه‌گذاری عمل کند تا زمینه برای ورود بخش خصوصی و تحقق منافع اقتصادی فراهم شود.

به گفته رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، در مراحل اولیه شناسایی، دولت می‌تواند نقش تسهیل‌گر را ایفا کند و بخشی از ریسک‌های آغازین را بر عهده بگیرد.

فاطمی‌عقدا با اشاره به اهمیت ژئوفیزیک هوایی در اکتشافات معدنی گفت: این روش به‌ویژه در مناطق وسیع، صعب‌العبور و دارای پوشش‌های پیچیده، امکان برداشت سریع‌تر داده‌ها، کاهش هزینه‌ها و شناسایی لایه‌های اطلاعاتی متعدد را هم‌زمان فراهم می‌کند.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور نمونه اجرای این روش در استان آذربایجان شرقی را یادآور شد و گفت: این طرح منجر به شناسایی ۱۱۴ محدوده امیدبخش در قالب ۳۵ پهنه اکتشافی شده است.

وی همچنین به افزایش کیفیت داده‌های اکتشافی و کاهش فاصله خطوط برداشت اشاره کرد.

فاطمی‌عقدا در ادامه از برنامه‌های ژئوفیزیک زمینی عمیق خبر داد و گفت: این مطالعات به شناخت ویژگی‌های پوسته زمین کمک می‌کند و بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، قرار است در قالب یک برنامه چهار ساله، امکان مطالعه اعماق پوسته و دستیابی به تصویری روشن‌تر از ساختار زمین‌شناسی کشور فراهم شود.

وی همچنین با اشاره به اهداف راهبردی در اجرای ماده ۴۸ برنامه هفتم توسعه، از تدوین چارچوب ارزیابی وضعیت اکتشافات مواد معدنی راهبردی کشور، بررسی تجربه کشور‌های پیشرو، شناسایی شکاف‌های زیرساختی، فناورانه، داده‌ای، نهادی و حقوقی، و نیز اولویت‌بندی فناوری‌های نوین اکتشاف متناسب با شرایط ایران خبر داد.

به گفته رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، این طرح که توسط پژوهشکده علوم زمین در حال انجام است، در نهایت به تدوین بسته‌ای از راهکار‌های حمایتی، سیاستی، حقوقی و فناورانه برای توسعه اکتشافات عمیق منجر خواهد شد.

فاطمی‌عقدا همچنین استفاده از فناوری‌های ماهواره‌ای، پهپادی، سنجش‌ازدور، داده‌های طیفی و هوش مصنوعی را از محور‌های مهم تحول در اکتشاف دانست و تصریح کرد: بهره‌گیری از این فناوری‌ها می‌تواند شناسایی الگو‌های پنهان، تحلیل روابط پیچیده میان داده‌های زمین‌شناسی و ژئوشیمیایی، و تهیه نقشه‌های پتانسیل معدنی را با دقت و سرعت بیشتری ممکن کند.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

عناوین برگزیده