تاریخ: ۰۴ تير ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۷:۳۲
بازدید: ۲۰۳
کد خبر: ۴۳۱۱۱
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

کارخانه طلای قلقله سقز در یک قدمی دریافت مجوز

می متالز - بعد از گذشت ۲ سال از کلنگ زنی طرح طلای قلقله سقز هنوز مجوز ساخت کارخانه این معدن به دلیل نگرانی‌هایی که در ارتباط با آلودگی منابع آبی این شهر وجود دارد، صادر نشده است و در جلسه‌ای استاندار کردستان بر تسریع صدور این مجوز تاکید کرد.
کارخانه طلای قلقله سقز در یک قدمی دریافت مجوز

به گزارش می متالز، عملیات اجرایی بهره برداری از معدن طلای قلقله سقز هفتم دی سال ۹۶ با حضور علی ربیعی وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مرادنیا استاند ار کردستان، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی کلنگ زنی و قرار شد کارخانه استحصال طلای آن سال ۹۷ احداث شود که تاکنون مجوز آن صادر نشده است.

دلیل عدم صدور ساخت این کارخانه به نگرانی‌هایی که در ارتباط با آلودگی سد چراغ ویس که منبع اصلی تامین آب شرب شهر سقز و حدود ۷۰ روستای این شهرستان است، در نتیجه استفاده از سیانور و تولید فلزات سنگین دیگری هم چون آرسنیک برای استحصال طلا از این معدن بر می‌گردد.

نکته حائز اهمیت دیگری هم این است که تصفیه خانه آب شهر سقز امکانات لازم برای حذف آلاینده‌های شیمیایی و فلزات سنگین را ندارد و در صورت آلوده شدن آب سد چراغ ویس منبع جایگزینی برای تامین آب شرب این شهر وجود ندارد و به همین دلیل مسئولان و مردم استان نگرانی‌های زیادی در ارتباط با اجرا شدن طرح طلای قلقله سقز را دارند.

با این وجود سرمایه گذاران این طرح اطمینان کامل به مردم و مسئولان استان می‌دهند که تمامی تدابیر لازم در ارتباط با نحوه استحصال طلا سقز انجام شده و جای نگرانی نیست و قطعاً به تعهدات داده شده هم در طول اجرای طرح عمل می‌شود.

در همین راستا امروز سه شنبه جلسه‌ای برای بررسی بیشتر نکات محیط زیستی طرح طلای سقز در سالن شهدای گمنام استانداری کردستان با حضور استاندارد، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری صدر تامین و جمع دیگری از مسئولان استان تشکیل شد.

استاندار کردستان در این جلسه اظهار داشت: مدیران باید با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و وضعیت بیکاری استان با سرمایه گذاران نهایت همکاری و همراهی را داشته باشند.

بهمن مرادنیا ضمن عذرخواهی از سرمایه گذاران طلای قلقله سقز که اخذ مجوز کارخانه طلا هنوز بعد از ۲ سال از کلنگ زنی صادر نشده است، افزود: ظرف مدت ۲۰ روز آینده جمع بندی نهایی در ارتباط با صدور مجوز ساخت این کارخانه انجام شود چراکه این خواسته مردم منطقه و مسئولان استانی و کشوری است.

استاندار کردستان افزود: اگر خواهان توسعه استان هستیم باید در سرمایه گذاری در آن هم نقش داشته باشیم به ویژه در حوزه زیرساخت نهایت همکاری با سرمایه گذاران انجام شود.

مرادنیا گفت: اینکه هزینه ایجاد زیرساخت‌هایی هم چون برق به سرمایه گذار تحمیل شود منصفانه نیست و نباید فشار زیادی به سرمایه گذاران وارد کرد.

 

محیط زیست کردستان از طرح طلای قلقله سقز دفاع می‌کند

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان نیز در این جلسه اظهار داشت: در کارگروه ارزیابی مجوزهای زیست محیطی سازمان محیط زیست کشور مورخ ۲۱ اردیبهشت توضیحات مشاور در ارتباط با سد باطله قانع کننده نبود و مورد تایید قرار نگرفت.

فریبا رضائی افزود: مقرر شد ارزیابی ریسک و پیوست سلامت که الزام وزارت‌های نیرو و بهداشت است، تهیه شود چراکه این ۲ مورد برای طرح مجدد موضوع ضرورت دارد.

وی با اشاره به اینکه ایرادات گرفته شده به این طرح خیلی اساسی نیست، گفت: به عنوان مدیریت محیط زیست استان از این طرح دفاع می‌کنیم و در این رابطه هم کاملاً صریح نظر استان را به سازمان اعلام کردیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان افزود: در خصوص منبع آب جایگزین سد چراغ ویس مطرح شده که برای مجری طرح این مورد امکان پذیر نیست.

 

طرح طلای قلقله سقز در دولت تدبیر و امید به نتیجه برسد

مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری صدر تامین هم در این جلسه با اشاره به اینکه هیچ طرحی غیرآلاینده ای در دنیا وجود ندارد، اظهار داشت: راهکارهای کاهش و رفع آثار تخریبی چنین طرح‌هایی مدنظر قرار می‌گیرد و اجرایی می‌شود.

غلامرضا سلیمانی با اشاره به اینکه معدن جزو استراتژی ترین بخش صنعت در ایران است، افزود: تغییر تکنولوژی که در معدن طلای سقز انجام می‌شود تاکنون در دنیا اجرایی نشده و از این لحاظ در نوع خود بی نظیر است.

وی اضافه کرد: ۲۰۰ میلیارد ریال تاکنون در این طرح هزینه شده و برای تغییر تکنولوژی هم باید ۷۰۰ میلیارد دیگر هزینه شود و با این اقدام از لحاظ اقتصادی برای ما توجیهی ندارد تنها به منظور توسعه استان درصدد اجرایی کردن آن هستیم.

مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری صدر تامین یادآور شد: سرمایه گذاری در این معدن برای شرکت صدر تامین سخت شده ولی تلاش خواهیم کرد در صورت صدور مجوزهای لازم تا دهه فجر سال آینده به بهره برداری برسانیم.

سلیمانی افزود: از آنجا که کلنگ این طرح هم در دولت تدبیر و امید به زمین زده شده و به مردم هم وعده داده شده به دنبال این هستیم که در همین دولت آن را به نتیجه برسانیم.

 

طرح طلای سقز نیاز به پیوست سلامت ندارد

مدیرعامل شرکت طلای کردستان در این جلسه اظهار داشت: استحصال طلا نیاز به مطالعات زیست محیطی دارد که سال ۹۶ این کار انجام و به سازمان محیط زیست ارسال شد.

محمود قادرمرزی افزود: ۱۹ اردیبهشت سال ۹۷ در کمیته ماده ۲، تغییر تکنولوژی از هیپ به تانک مطرح شد که طراحی کارخانه بر همین اساس گرفته و ۷۰۰ میلیارد ریال برای سرمایه گذار هزینه دربردارد.

وی اضافه کرد: انتقال سمندر خالدار کردستانی، تهیه گزارش فنی سد باطله و تاییدیه وزارت نیرو بر عدم تاثیر پذیری طرح بر سد چراغ ویس از دیگر موارد خواسته شده بود.

مدیرعامل شرکت طلای کردستان افزود: انتقال سمندر خالدار هم انجام شده و محیط زیست استان هم تایید کرده و تهیه گزارش فنی سد باطله هم در انتظار تاییدیه وزارت نیرو است.

قادرمرزی در ارتباط با پیوست سلامت این طرح گفت: دانشگاه علوم پزشکی استان به طور مکتوب اعلام کردند برای این طرح نیاز به پیوست سلامت نیست چراکه مشمول آن نمی‌شود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم در این جلسه گفت: معدن طلای سقز ریسک بالایی دارد چراکه در بالای سد چراغ ویس که منبع شرب شهر سقز با ۱۹۰ هزار نفر جمعیت، واقع شده است.

فرزام بیدارپور افزود: در این معدن از سیانور استفاده می‌شود و نتیجه فرآیندها هم به آرسنیک، جیوه و نقره و دیگر فلزات سنگین تبدیل می‌شود لذا این حق باید به مسئولان استان داده شود که نگرانی‌هایی در این رابطه داشته باشند.

وی اضافه کرد: با وزارت بهداشت مکاتباتی کردیم و برای اینکه هزینه دیگر به این سرمایه گذاران تحمیل نشود از پیوست سلامت گذشتیم.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه احداث سد باطله در این معدن بسیار حائز اهمیت است، گفت: نمونه برداری از منابع آبی اطراف قبل از اجرای پروژه برای اینکه بعد از اجرا هم امکان مقایسه وجود داشته باشد امری ضروری است.

بیدارپور اعلام کرد: اگر نگرانی‌های مربوط به این طرح برطرف شود از نظر ما هیچ مشکل وجود ندارد.

 

آلودگی منابع آبی برخی از روستاهای استان به آرسنیک

رئیس کنترل کیفیت شرکت آبفار کردستان در این جلسه با اشاره به اینکه خاطره خوبی از آلودگی آب شرب روستاهای استان نداریم، اظهار داشت: مشکل برخی از روستاها از طریق طرح‌های آبرسانی و پایش های انجام شده برطرف شده است.

مختار رستمی اضافه کرد: هم اکنون هم منابع آبی تعدادی از روستاهای استان درگیر آرسنیک و تعداد دیگری از فلزات سنگین هستند و به مرور زمان هم غلظت آن در حال افزایش است.

وی با اشاره به اینکه از سال ۷۶ در حال رصد آرسنیک و نیترات در منابع آبی استان هستیم، افزود: حتی در یکی از شهرهای بانه آلودگی منابع آب آن به آرسنیک را داریم.

معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب شهری کردستان هم در این جلسه گفت: نیاز آبی شهر سقز که جمعیت بیش از ۱۷۶ هزار نفر را دارد ۱۳.۸ میلیون مترمکعب است که براساس مطالعات انجام شده برای افق ۱۴۲۵ حدود ۳۱.۵ میلیون مترمکعب است.

محمد فرهاد اضافه کرد: به همین دلیل طرح ساخت سد چراغ ویس در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت و اکنون ۲ سال است که وارد مدار بهره برداری شده است.

وی با اشاره به اینکه معدن طلای قلقله به عنوان مخاطره برای بحث کیفی سد چراغ ویس مطرح است، افزود: در تصفیه خانه آب موجود و هم چنین واحد در حال ساخت شهر سقز امکان حذف آلاینده‌های شیمیایی و فلزات سنگین وجود ندارد.

معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب شهری کردستان گفت: اگر مشکلی پیش بیاید امکان منبع جایگزینی برای تامین آب شرب این شهر و حدود ۷۰ روستای زیرپوشش آن وجود ندارد.

فرهاد یادآور شد: پیشنهاد می‌شود مطالعاتی مورد نیاز بهره بردار این معدن به گونه‌ای باشد که حداقل ریسک ممکن را داشته باشید.

عناوین برگزیده