تاریخ: ۱۵ مرداد ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۲:۳۳
بازدید: ۲۸۲
کد خبر: ۴۸۸۵۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
پیامدهای رسمی دستکاری عمدی ارز ملی برای چین چیست؟

از جنگ تجاری تا جنگ ارزی

می متالز - برای اولین بار پس از سال 2008، واحد پول چین در روز دوشنبه سطح 7 یوآن به ازای هر دلار را شکست و موجب آشفتگی بازارهای جهانی شد؛ تا آنجا که شاخص S&P500 بزرگترین ریزش سال 2019 را به ثبت رساند. دونالد ترامپ طی یک توئیت این اتفاق را "دستکاری ارزی" خواند و دولت آمریکا به طور رسمی دولت چین را به ایجاد تغییرات عمدی در نرخ ارز آن کشور متهم کرد. برچسب «دستکاری نرخ ارز ملی» چه پیامدهایی برای کشور چین به دنبال خواهد داشت؟
از جنگ تجاری تا جنگ ارزی

در بیانیه دپارتمان وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمده است که استیون منوچین، وزیر خزانه داری "با صندوق بین المللی پول همکاری خواهد کرد تا مزیت رقابتی ناعادلانه ایجاد شده توسط آخرین اقدامات چین را از بین ببرد."

این اولین بار از دهه 1990 به بعد است که امریکا یک کشور را به طور رسمی به «دستکاری ارزی» متهم می کند و نکته جالب آن که متهم دفعه پیش نیز چین بوده است. از لحاظ ساختاری و رسمی دولت آمریکا باید با دولتی که به دستکاری نرخ ارز متهم شده وارد مذاکره شود، اما دولت‌های چین و آمریکا بیش از یک سال است که درگیر مذاکرات تجاری هستند.

در پروسه رسمی، اگر تا یک سال بعد از شروع مذاکرات پیشرفتی حاصل نشود، چین ممکن است با تحریم‌های احتمالی از سوی امریکا مواجه شود. از جمله آن که شرکت های چینی از رقابت برای اخذ قراردادهای دولتی امریکا منع می شوند و همچنین از دریافت بودجه (فاینانس) از آژانس‌های دولتی ایالات متحده برای پروژه‌های توسعه ای خود محروم می‌شود. با این حال نتایج یک بررسی در سال 2016 نشان داده که شرکت‌های چینی قراردادهای خیلی محدودی طی چند سال گذشته با دولت امریکا داشته‌اند و هیچ‌گونه بودجه توسعه‌ای قابل توجهی نیز دریافت نکرده اند.

بر این اساس آن چیزی که می‌تواند در این شرایط قابلیت اعتنای بیشتری داشته باشد امکان مداخله صریح دولت امریکا در نرخ ارز و همچنین تعرفه‌های تجاری بیشتر است. با این حال احتمال این اتفاق در بازه فعلی همچنان کم ارزیابی می‌شود.

پس از بازگشت بدون نتیجه منوچین، وزیر خزانه‌داری و لایتایزر، نماینده تجاری ایالات متحده از چین، دو کشور شدت و حدت جنگ تجاری را بالا برده‌اند. ترامپ دستور داده تا از اول سپتامبر بر حدود 300 میلیارد کالای وارداتی دیگر از چین تعرفه 10 درصدی اعمال شود و این موضوع امکان حصول توافق را بیش از پیش کم‌رنگ کرده است.

در مقابل دولت چین روز دوشنبه اجازه داد تا نرخ برابری دلار به یوآن از مرز 7 واحد عبور کند و همچنین به شرکت‌های دولتی دستور داد تا واردات محصولات زراعی از امریکا را متوقف کنند.

لازم به ذکر است که امروز (سه‌شنبه، 15 مرداد) نرخ برابری دلار به یوآن بار دیگر از سطوح پایین‌تر از 7 عقبگرد کرد و در سطح 6.968 واحد تعیین شد. ضمنا بانک مرکزی چین بار دیگر تاکید کرد که قصد دستکاری در نرخ یوآن را ندارد و همچنین اشاره کرد که طی بازه پیش رو برخی سیاست‌های انقباضی پولی را برای مقابله با نوسانات خارجی در پیش خواهد گرفت.

این اتفاقات سبب شده است تا بازارهای مالی جهان، امروز با نگرانی کمتری از رودررویی بیش از پیش دو سویه جنگ تجاری همراه باشند و بتوانند مقداری از افت روز گذشته را جبران کنند.

عناوین برگزیده