تاریخ: ۱۷ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۸:۱۱
بازدید: ۴۰۱
کد خبر: ۶۱۱۷۹
سرویس خبر : مسکن و ساختمان
کارشناسان در بررسی وضعیت بازار سنگ مطرح کردند:

باور نداریم وضعیت سنگ بحرانی است

می متالز - ازآنجایی‌که تا مدت‌ها مسکن مسیر پررونقی را در کشور طی می‌کرد و بیشتر سرمایه‌گذاری‌ها در این حوزه انجام می‌شد، بازار سنگ هم وضعیت مناسبی داشت اما در شرایطی که مسکن به وضعیت اشباع رسیده، بازار مصالح ساختمانی دچار رکود شده و این موضوع روی بازار صنعت سنگ تاثیر گذاشته است.
باور نداریم وضعیت سنگ بحرانی است

به گزارش می متالز، کارشناسان باور دارند هرچند امروز وضعیت سنگ بحرانی نیست اما ممکن است در آینده نزدیک، دچار چالش می‌شود. این در حالی است که ایران جزو کشورهایی است که در حوزه سنگ بسیار غنی است، تا حدی که ما جزو ۱۰کشور نخست جهان هستیم. درباره تاثیر رکود مسکن بر رونق بازار سنگ و راهکارهای حل این مساله با کارشناسان و فعالان این حوزه گفت‌وگو کرده ایم.
 

افزایش کارخانه بدون برنامه‌ریزی

رامین قربان‌زاده، کارشناس صنعت سنگ اظهار کرد: اعتقاد برخی درباره اینکه افزایش نرخ سنگ بر نرخ مسکن تاثیر داشته را قبول ندارم. هرچند رکود بازار مسکن بر کارخانه‌ها تاثیر گذاشته اما سنگ یا افزایش نرخ سنگ تاثیری بر افزایش نرخ مسکن نداشته است. در واقع افزایش نرخ مسکن به دلیل افزایش نرخ زمین و دیگر مصالح بوده و درنتیجه سنگ آن‌چنان بر این قضیه تاثیرگذار نبوده است و رشد قیمتی آن در مقایسه با سایر مصالح آن‌چنان زیاد نیست.
قربان‌زاده اظهار کرد: ما در مقطع مشخص زمانی با تعداد بسیار زیادی تولیدکننده سنگ روبه‌رو بودیم و به دلیل فرصت‌هایی که آن زمان در بازار ایران وجود داشت، شاهد رشد زیاد کارخانه‌های تولید سنگ بودیم اما پس‌ازآن به دلیل رکود بازار مسکن در کشور، تعدادی از تولیدکنندگان از گود رقابت خارج شدند. قربان‌زاده تاکید کرد: برخلاف اینکه خیلی‌ها باور دارند وضعیت سنگ بحرانی است اما به باور من این‌چنین نیست.
این کارشناس صنعت سنگ با اشاره به بحران اقتصادی ادامه داد: وقتی به بحران اقتصادی برسیم تعدادی از این کارخانه‌ها به دلیل مشکل مدیریتی در تامین مالی کارخانه و ضعف بهره‌وری به مشکل برمی‌خورند که به تعطیلی خطوط تولیدی و کارخانه منجر می‌شود؛ بنابراین اگر در مقطعی بدون برنامه‌ریزی و آینده‌نگری، مرتب کارخانه ایجاد کنیم به‌ناچار با همین مشکل روبه‌رو می‌شویم.
او ادامه داد: درعین‌حال کارخانه‌هایی را می‌بینیم که خط تولید آنها تا ۵ماه آینده با کل ظرفیت، به‌صورت تمام‌وقت کار می‌کند؛ بنابراین برخلاف برخی باور ندارم که صنعت سنگ ایران بحران زیادی دارد و شایسته نیست که این همه گله‌مند باشیم. درست است که مشکلات و بحران وجود دارند اما فعالانی هستند که با تمام مشکلات موجود همچنان خطوط تولیدشان کار می‌کند.
 

خروج از گود رقابت

قربان‌زاده در پاسخ به این پرسش که آینده صنعت سنگ کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید، اظهار کرد: اعتقاد دارم که تعداد قابل‌توجهی از کارخانه‌های ما از گود رقابت خارج خواهند شد.
حتی اگر رونقی در بخش مسکن به وجود بیاید بعید می‌دانم دیگر فرصتی ایجاد شود که کارخانه‌های سنگ بتوانند به تولید برگردند. او تاکید کرد: البته دراین‌بین همکارانی هستند که همچنان با چک‌های طولانی‌مدت و به قیمت‌های نازل بازهم سنگ مورد نیاز پروژه‌های مسکن را تامین می‌کنند.
 

در ابتدای دوره رکود هستیم

حسین کوهستانی، مدیرعامل یک گروه معدنی سنگ در پاسخ به این پرسش که وضعیت سنگ چگونه است گفت: افزایش مداوم حجم نقدینگی در کشور که به‌طور عمده بدون پشتوانه بوده و بر تولید تکیه ندارد، ازیک‌طرف و حاشیه سود بالا و مطمئن سفته‌بازی از طرف دیگر باعث شده‌اند که شاهد افزایش نرخ در بخش‌های مختلف ازجمله مسکن باشیم و درنتیجه جامعه با مشکلاتی روبه‌رو می‌شود. او ادامه داد: وقتی نقدینگی زیاد باشد و سرمایه‌ها به دلیل احساس ناامنی سرگردان باشند، سفته‌بازی در بازارهای مختلف افزایش پیدا می‌کند. در این روند، فعالان اقتصادی با ریسک بالا و مشکلات بسیار زیاد تولید روبه‌رو می‌شوند. این فعال حوزه سنگ در پاسخ به این پرسش که صنعت سنگ چه تاثیری بر مسکن می‌گذارد، گفت: بازار مسکن بیشتر بر صنعت سنگ اثرگذار است تا صنعت سنگ بر بازار مسکن، زیرا نقش سنگ در نرخ تمام‌شده نسبت به سایر اقلام مصرفی پررنگ نیست و این حوزه تاثیر منفی بر مسکن ندارد، علاوه بر اینکه سنگ در ساختمان سهم هزینه‌ای پررنگی ندارد. او تاکید کرد: عمده همین سهم کوچک نیز به‌صورت بلندمدت و اعتباری به صنعت سنگ پرداخت می‌شود. کوهستانی با اشاره به اینکه بازار سنگ در ایران مشکل جدی ندارد، اظهار کرد: با همه این شرایط، سازندگان مسکن در اقتصاد فعال هستند. بازار سنگ در داخل از نظر حجم فروش قابل‌قبول است و مشکل چندانی ندارد اما این بازار از نظر سوددهی به دلایل مختلف سال خوبی را سپری نکرده است.
شرایط در صادرات سنگ فرآوری‌شده نیز چندان مناسب نیست. او تاکید کرد: به‌این‌ترتیب در شرایط فعلی در ابتدای دوره رکود هستیم مگر اینکه تغییراتی ایجاد شود و اتفاق خاصی بیفتد.
کوهستانی در پایان با اشاره به عوارض ۲۵درصدی بر صادرات مواد معدنی گفت: ما در صادرات سنگ خام تلاش زیادی برای به‌دست آوردن بخشی از بازار بین‌المللی کردیم اما با فشارهای غیر کارشناسی و عوارض سنگینی که بر صادرات مواد معدنی بسته می‌شود نه‌تنها در داخل اتفاقی برای رشد زنجیره ارزش‌افزوده رخ نمی‌دهد بلکه بسیاری از معادنی که هم‌اکنون در حال فعالیت هستند به کما خواهند رفت.

عناوین برگزیده