تاریخ: ۲۹ مهر ۱۳۹۸ ، ساعت ۱۸:۰۰
بازدید: ۲۵۱
کد خبر: ۶۳۷۷۹

ورود واگن های ایرانی به آسیای مرکزی رونق بخش صادرات است

می متالز - مدیرکل راه آهن خراسان گفت: ورود واگن های ایرانی به ترکمنستان و سایر کشورهای آسیای مرکزی موجب رونق، توسعه و تسهیل صادرات استان و کشور خواهد شد.
ورود واگن های ایرانی به آسیای مرکزی رونق بخش صادرات است

به گزارش می متالز، محمد هادی ضیایی مهر افزود: مهم ترین مشکل در بخش صادرات ریلی به کشورهای آسیای مرکزی کمبود واگن است که برای رفع این مشکل راهکارهای متعدد وجود دارد اما مهمترین آن صدور مجوز برای ورود واگنهای ایرانی به این کشورهاست.
وی اظهار داشت: هم اکنون صادرات کالای ایرانی از طریق واگن های حامل کالاهای وارداتی و ترانزیتی ترکمنستان انجام می شود که این واگنها پس از تخلیه بار خود در بندر عباس یا مشهد هنگام بازگشت به ترکمنستان محموله های صادراتی ایران و استان خراسان رضوی را نیز بارگیری و به آسیای مرکزی منتقل می کنند.

وی گفت: برخی مواقع نیز به درخواست ایران، کشورهای آسیای میانه واگن خالی به ایران اعزام می کنند تا این واگنهای امدادی در اختیار صادر کنندگان قرار گیرد.
ضیایی مهر افزود: هماهنگی برای دریافت واگن های امدادی نیازمند رایزنی بین کشورهای منطقه است و برخی مواقع نیز کشورهای مزبور واگن مازاد در اختیار ندارند یا حجم صادرات ایران بیش از واگنهای ارائه شده آنان است لذا به دنبال دریافت مجوز برای ورورد ناوگان ریلی ایرانی به این کشورها هستیم.
وی اظهار داشت: راه آهن جمهوری اسلامی ایران عضو ناظر شورای حمل و نقل راه های آهن کشورهای آسیای مرکزی است و به دنبال دریافت مجوز کلی برای ورورد ناوگان ریلی کشور به این منطقه است.
وی گفت: توافقات کلی و ضمنی با مسئولین کشور ترکمنستان برای ورود قطارهای باری ایران به خاک این کشور انجام شده و هم اکنون منتظر تشکیل جلسه برای بررسی مسائل فنی و مالی در منطقه مرزی سرخس هستیم.
ضیایی مهر افزود: علاوه بر تفاوت عرض ریل در ایران و کشورهای آسیای مرکزی، واگنهای خطوط ریلی این کشورها دارای ویژگی های فنی خاص است که در این زمینه تمهیدات لازم از سوی راه آهن خراسان و مالکان ناوگان باری ریلی کشور که اغلب مربوط به بخش خصوص می باشند فراهم شده است.
وی اظهار داشت: 150 دستگاه بوژی به عنوان دستگاه چرخ و محور واگن در ایستگاه راه آهن سرخس توسط این اداره کل برای استفاده در 75 واگن ایرانی تامین و ساخته شده و 150 دستگاه دیگر نیز در آینده نزدیک آماده می شود.
وی گفت: هم اکنون بخش خصوصی ایران تعدادی واگنهای باری لبه بلند با مشخصات سیستم راه آهن روسی و مورد تایید خطوط ریلی ترکمنستان تامین کرده اما در زمینه صادرات نیازمند واگنهای مسقف هستیم که باید توسط شرکتهای حمل و نقل تهیه شود.
مدیرکل راه آهن خراسان به توافقات 2 جانبه ایران و ترکمنستان اشاره کرد و افزود: هرچند با انجام جلسات کارشناسی مالی، تعرفه ای و فنی زمان زیاد برای ورود ناوگان ریلی ایران به خاک ترکمنستان نمانده است اما ورود این ناوگان به دیگر کشورهای آسیای مرکزی در گرو توافق نهایی با شورای حمل و نقل راه های آهن آسیای مرکزی است.
وی اظهار داشت: همه واگنهای ایرانی که از نظر مشخصات فنی و بوژی با ناوگان کشورهای آسیای مرکزی تطبیق یافته اند باید برای تردد در این کشورها در شبکه راه آهن آنها و شورای مزبور ثبت شوند.
وی گفت: در نیمه نخست امسال 322 هزار تن کالا با پنج هزار و 275 دستگاه واگن از مرز ریلی سرخس به کشورهای آسیای میانه صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 57 درصد افزایش داشت.
ضیایی مهر افزود: از کل کالاهای صادراتی از مسیر ریلی در این مدت 60 درصد سیمان، 14 درصد مصالح ساختمانی، 10 درصد مواد شیمیایی و باقی آنها مواد غذایی و مواد صنعتی بود.
وی اظهار داشت: عمده کشورهای هدف صادرات ریلی، ازبکستان با 70 درصد، تاجیکستان با 11 درصد، ترکمنستان با هشت درصد و قزاقستان با هفت درصد می باشد.
وی گفت: در مجموع 81 درصد از کالاهای صادراتی استان از مرز ریلی سرخس ارسال شده و 19 درصد از سایر ایستگاه های راه آهن کشور بارگیری و ارسال شده است.
ضیایی مهر افزود: از پنج هزار و 275 واگن بارگیری شده برای صادرات در استان، 80 درصد واگن های ترانزیتی وارد شده از کشورهای آسیای میانه یا واگن های حامل کالاهای وارداتی از این کشورهای بوده که پس از تخلیه برای حمل کالاهای صادراتی استفاده شده است.
وی اظهار داشت: 20 درصد باقیمانده نیز واگن های امدادی کشورهای آسیای میانه بویژه ترکمنستان و ازبکستان بوده که خالی وارد کشور شده و کالاهای صادراتی را بارگیری کرده است.

عناوین برگزیده