تاریخ: ۲۵ آذر ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۳:۵۷
بازدید: ۴۱۱
کد خبر: ۷۳۵۴۱
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

بررسی روند بومی سازی و تجمیع نو آوری‌های بخش‌های مختلف در حوزه معدن

می متالز - نشست مشورتی خانه معدن ایران و انجمن تولید کنندگان فولاد، انجمن سنگ آهن ایران، انجمن سنگ ایران، انجمن زمین شناسی ایران و روسای کمیته های فوق تخصصی گوهر سنگ‌ها، نانو، فلزات رنگین و فرآوری، بورس و سرمایه گذاری و کمیته اقتصاد معدن و صنایع معدنی خانه معدن ایران برگزار شد.
بررسی روند بومی سازی و تجمیع نو آوری‌های بخش‌های مختلف در حوزه معدن

به گزارش می متالز، محمد رضا بهرامن رییس خانه معدن ایران در نشست هم‌ اندیشی که با حضور هیات مدیره خانه معدن و انجمن تولید کنندگان فولاد، انجمن سنگ و زمین شناسی و … برای بررسی روند بومی سازی و تجمیع نو آوری‌های بخش‌های مختلف در حوزه معدن تشکیل شده بود، گفت: در جلسات با کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران پیشنهاد کردیم که جلسه مفید تری را با انجمن فولاد داشته باشیم و ترجیح بر این شد تا کمیته‌های تخصصی خانه معدن و انجمن سنگ آهن نیز در این جلسه حضور داشته باشند تا همکاری نزدیکی را به اتفاق در زمینه‌های مختلف معدن از ابتدای تا انتهای زنجیره باهم داشته باشیم. هدف ما استفاده از نقطه نظرات انجمن فولاد، سنگ و سنگ آهن و بهره‌ گیری از تجربیاتی است که در این خصوص به طور کامل دارند و اینکه چه راهکارهایی را می توانیم برای بهتر شدن شرایط بخش معدن اتخاذ کنیم.

وی با اشاره به اینکه خانه معدن یک وظیفه عمومی دارد و برای انجمن فولاد نیز به صورت تخصصی‌ تر وظایفی تعریف شده که صنعت استراتژیک کشور را در کنار خود دارد خاطرنشان کرد: همچنین انجمن سنگ ایران و سنگ‌ آهن بسیار بزرگ و تخصصی هستند که همگی می توانند نقش ویژه ای برای دفاع از حقوق بخش خصوصی و تشکل‌های صنفی ایفا کنند.  با همدلی بخش خصوصی و تشکل‌ها، بخش اقتصادی توسعه می‌یابد

رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران گفت: موضوع مورد بحث؛ نقش آفرینی تشکل‌ها است، می‌دانید که در حوزه سیاست‌ گذاری تصمیماتی گرفته می‌شود که متاسفانه همه بخش ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. حتی برخی اوقات خود تشکل‌های صنفی و تخصصی خواسته یا ناخواسته با این سیاست‌ گذاری‌ها همسو می‌شوند که نهایتا در یک بخش از این موضوع آسیب می‌بینند.

شکوری افزود: بخش عمده زنجیره مربوط به فولاد است که سال‌های گذشته پیشنهاد تاسیس انجمن آهن و فولاد را مطرح کردیم و همه استقبال کردند ولی متاسفانه اجرایی نشد. امیدواریم این جلسات به سمت و سویی پیش رود که بیشتر از انجمن آهن و فولاد که به آن فکر کردیم؛ زمینه همکاری فی مابین را بیشتر جهت دهد تا در یک فضای برد برد بتوانند درکنار هم قرار بگیرند.

وی اظهار کرد: اگر بتوانیم همدلی داشته باشیم می توانیم به توسعه بخش اقتصادی کمک کنیم که همه از این موضوع منتفع می‌شوند و در کنار همین اتفاقات خوب، می‌شود اتفاقات بهتری رقم بخورد مانند تشکیل مهندسی مالی، نمایشگاه‌هایی که برگزار می‌شود تا شرایطی مهیا شود که از این امکانات استفاده کنیم . اگر همه در کنار هم قرار بگیریم می توانیم از امکانات بالقوه بهره‌ مند شویم.

شکوری افزود: دانشگاه نیز می‌تواند نقش خود را به خوبی ایفا کند، شاید تا دیروز نقش کمرنگی داشته است ولی اگر دست به دست هم بدهیم می توانیم از ظرفیت‌های دانشگاه نیز بهره‌مند شویم. قطعا انجمن فولاد هم به عنوان بزرگترین تشکل صنفی نقش ویژه ای می‌توانند داشته باشند.

با افزایش توانایی‌های بخش خصوصی و تشکل‌ها دولت را کوچک کنیم

رسول خلیفه سلطانی دبیر انجمن تولید کنندگان فولاد ایران نیز در ادامه نشست هم اندیشی بیان کرد: طی دوسال گذشته جلساتی را با انجمن سنگ آهن داشتیم که قرار بود شورای آهن و فولاد را تشکیل دهیم و فعالیت بزرگی را سامان دهیم. از آن زمان تا به حال تلاش‌های زیادی شده است که متاسفانه متشکل نبوده است .

وی ادامه داد: از تشکیل انجمن فولاد حدود ۱۸ سال می‌گذرد که در سه سال گذشته فضای انجمن بزرگتر شد و باری که بر دوش آن نهاده شده بود نیز گسترده تر شد.

وی افزود: بر اساس ارزیابی‌های اتاق ایران، از بین ۲۰۰ تشکل صنفی رتبه سوم تشکل‌های تولیدی را کسب کردیم که پله رشدی بود تا بتوانیم کارهای بزرگتری را سامان دهیم. در چند سال گذشته عمدتا در حال چانه‌زنی با دولت بر سر عوارض صادراتی و سیاسگذاری ها بوده‌ایم و توانستیم جایگاهی را پیدا کنیم که دولت عملا در زمینه مسایل فولاد هیچ گونه تصمیمی را بدون هماهنگی با انجمن فولاد نتواند اتخاذ کند.

خلیفه سلطانی گفت: امکانی برای ما فراهم شد که دولت خود را نیازمند خدمات ما دانست و قرار شد بدون هماهنگی با ما تصمیمی نگیرد. بعد از آن ، به بحث ها وآموزش‌های تخصصی تر پرداختیم و یک کمیته استاندارد راه اندازی کردیم و بار بزرگی را از سازمان استاندارد برداشتیم و عملا بار کمیته استاندارد فولاد را انجمن فولاد بر دوش گرفت.

وی افزود: طی دو سال گذشته بومی سازی و توسعه تکنولوژی را پیش بردیم که موضوع این جلسه هم بیشتر در این حوزه است و قابلیتی ایجاد شده که باید آن را ترویج دهیم و فضارا بزرگتر کنیم. ما به هر توانایی که رسیدیم برای متبلور شدن آن کسی نیست که دست ما را بگیرد تا بتوانیم قدم‌های بیشتری در جهت توسعه برداریم. اگر به جای اتکا به حاکمیت به خودمان متکی باشیم می‌توانیم کل صنایع معدنی را درنظر بگیریم. سال گذشته کمیته توسعه و تکنولوژی در انجمن فولاد به راه انداختیم که نماینده تمام شرکت‌های فولادی در آن حضور داشتند و تصمیم گرفته شد تا یک جشنواره و نماشگاه دائمی فولاد راه اندازی شود.

دبیر انجمن فولاد گفت: مدلی در این جشنواره ارایه شد که مورد استقبال قرار گرفت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تمام مراکز عملی و صنعتی کشور در این جشنواره حضور داشتند؛ هشت گروه ویژه تخصصی تعیین شد که میزهای تخصصی مشترکی وجود داشت که اطلاعات در آنجا سامان پیدا می کرد و چیزی حدود ۲۳۰ موافقت نامه همکاری بین تامین‌ کنندگان و تولید کنندگان به امضا رسید که برآورد مالی آن در حدود ۹۰۰میلیارد تومان بود.

وی ادامه داد: بعد از برگزاری جشنواره جلسه ای با ستاری داشتیم که انجمن را موظف کرد که این نمایشگاه و کمیته توسعه تکنولوژی و بومی سازی را دائمی کند. دو ابزار را تعریف کردند که اولی سامانه جامع بومی سازی بود که خودمان آن را تعریف کرده بودیم و ظرف یکسال آن را راه اندازی و رونمایی کردیم و ارتباط فعالی بین تامین کنندگان و تولید کنندگان در این سامانه برقرار کردیم که به یک بانک جامع اطلاعاتی کدینگ فولاد دست پیدا کردیم، کار وسیع و بزرگی بود و این کار با همکاری شرکت ها اتفاق افتاد که در غیراین صورت ممکن نبود.

دبیر انجن فولاد اظهار کرد: در کنار سامانه جامع بومی سازی و با تشویق آقای ستاری، صندوق پژوهش و فناوری فولاد با سرمایه ۱۰۰میلیارد تومان در حال راه اندازی است که بار بزرگی را از صندوق نوآوری و شکوفایی برمی داریم. وقتی قرار است صندوق پژوهش و فناوری فولاد با ۱۰۰میلیارد تومان سرمایه اولیه راه اندازی شود برای تسهیلات، ضمانت و مشارکت در زمینه های مختلف چیزی در حدود هزار میلیارد تومان توانایی این صندوق می شود.

وی تاکید کرد: طی هماهنگی با ایمیدرو، دبیرخانه سامانه توسعه تکنولوژی و بومی سازی در ایمیدرو راه اندازی شد تا انجمن هم از این دبیرخانه به فعالیت خود ادامه دهد، برای اینکه با حضور ایمیدرو دیگر مشکلی پیش نخواهد آمد و ایمیدرو متعهد شد که ۵ درصد سرمایه صندوق را بر عهده می‌گیرد و فضارا به گونه‌ای مهیا کردیم که هرکس در موقعیت خود حضور داشته باشد.

دبیر انجمن فولاد گفت: اخیرا صحبت‌ها بر این است که این سامانه جامع تبدیل شود به سامانه جامع صنایع معدنی که ما از این ایده استقبال و توصیه کردیم که صندوق پژوهش هم به صندوق صنایع معدنی تبدیل شود که مخالفت کرده و مطرح کردند که صندوق هر حوزه تخصصی باید مستقل باشد اما سامانه ارتباطی و اطلاعاتی می تواند جامع باشد.

وی بخش خصوصی و انجمن ها را مکلف کرد که دولت را با خودشان همراه کنند و افزود: به نظر می رسد زمینه فراهم است و خواست مردم هم از ما این است که بدنه دولت را کوچک کنیم و بخش خصوصی را بزرگتر کنیم که اگر در توانمان بود نباید قصور داشته باشیم.

خلیفه سلطانی گفت: توسعه تکنولوژی فراتر از توان ما است، و هرچقدر کارمان را جدی پیش ببریم باز عده‌ای سعی دارند چوب لای چرخ کار انجمن بگذارند. اگر بخش خصوصی هم افزایی را ایجاد کند و به صورت ماهانه جلساتی را برگزار کند تا موضوعات پیاده سازی شود، می توانیم در حوزه صنعتی موتور محرک باشیم.وی افزود:به دنبال این هستیم که بعد از اینکه کاری را شروع کردیم، ازظرفیت‌های دیگر استفاده کنیم تا در صورت داشتن اشتباهات آن رااصلاح کنیم.

وی افزود: همیشه یک نظام مطالبه گری را از دولت داشتیم آنهم یک دولت مجازی و مجهول. باید دولت را با بالا بردن توانایی هایمان کوچک کنیم.

انجمن صنایع معدنی ایران را تشکیل دهیم

احمد شریفی دبیر انجمن سنگ ایران در ادامه جلسه مشورتی مطرح کرد: صنعت سنگ حدود ۳۰ میلیون تن ظرفیت تولید و ۱۸۰ میلیون تن ظرفیت فرآوری به ارزش حدودی ۸ هزار میلیارد دلار محصولات دارد. در حال حاضر صادرات سنگ کشور ۳۰۰ میلیون دلار است که بسیار پایین است و رقیب ما ترکیه ۲میلیارد دلار صادرات دارد. صنعت سنگ کشور توسط دولت و وزارت صمت تحت فشار بسیار قرار گرفته است و آخرین ضربه را عوارض ۲۵درصدی وارد کرد که کار غیرکارشناسی بود معضلی که بیشتر با آن درگیر هستیم تضاد بین بخش معدن و صنایع معدنی که ناشی از برخوردهای بنگاهی است، اگر نگاه کارشناسی به موضوعات داشته باشیم طبیعتا این همه مشکلات به وجود نمی آمد.

وی بیان کرد: حرکت انجن فولاد در تشکیل سامانه جامع بومی سازی مفیداست. انجمن سنگ هم طرح عارضه یابی صنعت سنگ کشور با همکاری ایمیدور شروع کرده است وشرکت تهیه وتولید مواد معدنی ایران و انجمن سنگ ایران نیز متولی آن هستند و حدود یک میلیارد تومان هم برایش درنظر گرفته شده که طبیعتا می تواند به سامانه جامع انجمن فولاد لینک شود. اگر اتحاد و همدلی بین تشکل‌ها شکل بگیرد می‌توانیم مقابل دولت کارشناسی‌تر صحبت کنیم.

شریفی پیشنهاد داد: برای تشکیل انجمن صنایع معدنی ایران باید نگاه ویژه‌ای داشته باشیم. تشکل‌های موجود در بخش معدن و صنایع معدنی باید عضو موثر این انجمن باشند.

بخش خصوصی باید به‌ دنبال اقتصاد آزاد باشد

پیمان مولوی؛ رییس کمیته اقتصاد کلان خانه معدن ایران بیان کرد: به نظر من شرایط جدید اقتصادی ایران در مقایسه با دو سال قبل، قابل اداره نیست. بخش خصوصی در تلاش است و نکته ای که وجود دارد این است که باید با تلاش بیشتر افکار جدید را رشد دهیم.

مولوی تاسیس صندوق پژوهش و فناوری با سرمایه اولیه ۱۰۰ میلیارد تومان را اقدامی مناسب دانست و ادامه داد: در خانه معدن فعالیت‌های خوبی انجام شده است، نشست سرمایه گذاری و تامین مالی در حوزه معدن و صنایع معدنی یکی از آنهاست که اقتصاد ایران به پروژه هایی که در زنجیره ارزش تاثیر گذار است نیاز دارد. موضوعی که بخش خصوصی باید دنبال آن باشد بحث اقتصاد آزاد است.

دولت دست از دخالت کردن در بخش معدن و صنایع معدنی بردارد

مهرداد اکبریان، رییس انجمن سنگ آهن ایران در ادامه نشست هم اندیشی گفت: مباحثی که مطرح شد، مسایل روز است و سطح خواسته های ما را دولت به حدی پایین آورده که تنها خواسته بخش خصوصی این است که دست از دخالت کردن در بخش معدن و صنایع معدنی بردارد.

وی به بازدید انجمن سنگ آهن از شرکت ذوب آهن و جلسه هم اندیشی برای تامین پایدار مواد اولیه واحدهای فولادی مخصوصا ذوب آهن اشاره کرد و افزود: در این نشست صراحتا از آقای یزدی زاده خواستیم تا انتظارات خود را بیان کنند. در بین صحبت‌های ایشان متوجه شدیم از ۸۰ میلیون تن سنگ آهن تولیدی در کشور فقط طیف کوچکی مورد نیاز ذوب آهن است و هماتیتی‌ها، دانه‌ ریزها برایش قابل استفاده نیست و سنگ مگنت عیار بالایی که ناخالصی نداشته باشد، به درد ذوب آهن می‌خورد، در تامین کنسانتره و ضایعات هم مشکلی ندارد.

وی بیان کرد: میزان تولید ذوب آهن سالانه ۲٫۴ میلیون تن است که بررسی کردیم برای این میزان تولید، این همه مشکل بدون دلیل برای تمام صنایع ایجاد شد. پیشنهاد دادیم تا یک کارگروه خرید تشکیل شود تا سنگ مورد نیاز ذوب آهن را از تولید کنندگانی که انجمن سنگ معرفی می‌کند خریداری کنند.

اکبریان تاکید کرد: ذوب آهن فرزند دولت است که ۵۰ سال پیش متولد شده است و معدن، مواد اولیه و سوخت برایش فراهم بوده است. اما امروز بازار عوض شده و کنسانتره سازهای داخلی رقیب اصلی ذوب آهن هستند.

وی افزود: امروز تشکل ها شرایط خوبی ندارند و باید کنارهم باشند، به دلیل اینکه همه ما کارآفرین هستیم و نگاه دولت برای اداره کشور و بازار با نگاه بخش خصوصی متفاوت است. کارآفرینی در بخش معدن بسیار متفاوت‌تر است یعنی معدن دولت نمی‌داند با معدن چه رفتاری انجام دهد.

رییس انجمن سنگ آهن تنها راهکار موجود به صورت موقت (به عنوان مثال به مدت ۵ سال) را این دانست که تمامی تشکل‌های معدنی همدیگر را تایید کنند. همچنین تشکیل انجمن جدید ممکن است از توانایی انجمن های فعلی بکاهد، لذا نیاز نیست در این مواردتعداد انجمن ها را بیشتر کنیم بلکه باید حرفمان گیراتر باشد و فرق نمی‌کند این حرف را انجمن سنگ بزند یا خانه معدن بلکه مهم این است که تمامی تشکل ها از آن دفاع ‌کنند.

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت