به گزارش می متالز، در روزهای اخیر شاهد بودیم که جریان افزایشی قیمتها در ابتدا با شتاب محدودی درحال حرکت بود ولی به مرور زمان با رشد شتاب افزایش نرخ و رسیدن قیمتها به سقف روانی و حتی فنی ۵ هزار تومان، به ناگاه با کاهش قیمت دلار آزاد؛ بازار فولاد هم وارد یک فاز نزولی شد که این روند کاهشی تاکنون ادامه داشته است. این درحالی است که بهای شمش فولاد هم در بورسکالا افت نرخ جدی را تجربه کرد و بعد از ثبت قیمتهایی بیش از ۴ هزار و ۱۵۰ تومان، روز گذشته با قیمتی نزدیک به ۳ هزار و ۹۰۰ تومان (بدون احتساب مالیات بر ارزش افزوده) مورد معامله قرار گرفت. این وضعیت کلی چهره تمامنمای بازار فولاد است و اغلب مصنوعات فولادی نیز همین روند کلی را تعقیب میکنند. در زمانی که قیمتها در مسیر افزایش قرار گرفته بود تلاش کردیم تا با عدم پیشداوری، به رشد بیشتر قیمتها کمک نکنیم بنابراین در شرایط نزولی فعلی نیز عدم ترسیم یک دورنمای قیمتی از کف نرخ هم میتواند روال کلی در بازار را دستخوش تغییر نکند.
چیزی که هماکنون مشخص است کاهش بهای شمش فولادی در بورسکالاست و اگر حجم عرضهها همچون ۳ هفته ابتدایی آذرماه باشد، بازهم شتاب افت قیمتها تقویت خواهد شد. در گزارشهای قبلی به ریشهیابی دلایل رشد قیمتها در بازار فولاد پرداختیم و عنوان شد که اوج حجم عرضههای شمش در بورسکالا در سقف قیمتها به ثبت رسید که خود نشان میدهد عرضهکنندگان اصلی در تلاش بودند تا از قیمتهای بالای پیشین حداکثر استفاده را ببرند. حال که موجودی انبارها بهشدت بالاست و اعمال تخفیف گسترش یافته و البته خریداری هم در بازار وجود ندارد جریان غالب قیمتی به سمت بازگشت به یک سطح با ثبات پیش میرود اما از هماکنون نمیتوان یک کف قیمتی منطقی را ترسیم کرد. در شرایط افزایشی نرخ، بیش از همهچیز جو روانی رشد نرخ به همراه افزایش قیمت دلار آزاد بود که موتور محرک رشد قیمتها شد ولی اینبار همان جو روانی اثر معکوس داشته و کاری با واقعیتهای بنیادین بازار ندارد.البته یک رویکرد دیگر را نیز باید در نظر گرفت و آن عدم فروش توسط واسطهها و کسانی است که میلگرد یا سایر مصنوعات فولادی را گران خریداری کردهاند و هماکنون حتی ممکن است که در ضرر قرار گرفته باشند. این گروه از افراد یا از فروش امتناع کرده یا تلاش میکنند کالاهای خود را بهصورت اعتباری و بلندمدت عرضه کنند تا از زیان احتمالی مصون بمانند. در این گروه البته برخی از واحدهای نوردی هم جای میگیرند که شمش را گرانتر از قیمتهای فعلی خریداری کرده و تولید برای آنها ارزش اقتصادی چندانی ندارد.
این گروه نیز یا در برابر کاهش نرخ مقاومت کرده یا از فروش امتناع میکنند. این افراد البته به نوسان قیمت دلار هم نیمنگاهی دارند و اگر جرقههای جدیدی از رشد نرخ را مشاهده کنند بیش از پیش بر عدم فروش و کاهش عرضه اصرار خواهند داشت.حال در شرایطی که یک حد تعادلی برای قیمتها وجود ندارد ابهام معاملاتی در بازار افزایش یافته و مشخص نیست که کدام گروه برنده نوسان قیمتها خواهد بود. تا همینجا هم بخش مهمی از رشد قیمتها مستهلک شده که در نمودار مشخص است ولی هنوز احتمال تداوم افت نرخ را باید در نظر گرفت.رضا جورابچی از فعالان بازار فولاد معتقد است که جو کاهشی فعلی در بازار هنوز هم ادامه خواهد داشت که البته دلیل اصلی آن را باید در رقابت منفی موجود بین واحدهای تولیدی یا معاملهگران در بازار آزاد بهشمار آورد. این درحالی است که روزهای پایانی آذرماه زمانی برای تسویه مطالبات برخی واحدهای تولیدی و پرداخت حقوق و دستمزد بوده و البته مرسوم است که مطالبات و تعهدات مالی در پایان هر ماه مورد تسویهحساب قرار گیرد آنهم در شرایطی که برخی مطالبات برای پایان پاییز هم به این موارد افزوده خواهد شد.وی درخصوص بازار شمش عنوان کرد: شمش در بازار داخلی به اندازه کافی وجود دارد و حتی میتوان گفت که پیشنهاد فروش شمش فولادی در بازار آزاد افزایش داشته است که بحث تسویه مطالبات را میتوان در همین موضوع هم جستوجو کرد. از سوی دیگر قیمت شمش به نظر منطقی است یعنی فاصله قیمت شمش و میلگرد در یک سطوح متعادل قرار گرفته است که میتواند منجر به رشد جذابیت خرید به مرور زمان شود. البته تجربه نشان داده که بازی بازار فولاد اغلب در ماههای دی و بهمن آغاز میشود تا در روزهای پایانی سال به اوج برسد بنابراین میتوان انتظار داشت با پایان پاییز، روند عمومی بازار تغییر کرده و به سمت بهبود قیمتها حرکت کنیم. در کنار این مطلب باید به رشد نسبی قیمتهای جهانی مصنوعات فولادی هم اشاره کرد که در صورت تداوم این روند صعودی، پتانسیل تاثیرگذاری بازار جهانی بر بازار داخلی افزایش مییابد.
نکته دیگری که این روزها در معاملات بورسکالا مشاهده میشود ثبات شکننده بهای میلگرد در بورسکالاست. در یکی دو روز اخیر شاهد هستیم که تعداد عرضههای میلگرد در بورسکالا تقویت شده است و البته برخی از این عرضهها را هم معاملات نسیه تشکیل میدهد. این شرایط نشانهای از رشد نسبی تمایل به فروش است اما چیزی که در این معاملات دیده میشود را باید در ثبات نسبی قیمتها جستوجو کنیم که اندکی عجیب بهنظر میرسد. بهصورت دقیقتر بهای شمش در بورسکالا کاهش یافته و بعد از یک پله افت نرخ در بازار میلگرد، این کالا به یک ثبات نسبی دست یافته است و ۲ روز است که قیمتهایی نزدیک به ۴ هزار و ۲۰۰ تومان در بورسکالا کشف میشود. حال اگر قرار باشد بازار شمش بورسکالا از بازار میلگرد تبعیت کند، این احتمال وجود دارد که کاهش قیمت شمش در بورس متوقف شده و به یک روند با ثبات دست یابد. البته این تنها یک گمانهزنی است و روزهای آینده میتوان در این خصوص بیشتر صحبت کرد.موجودی بالای انبارها در کنار بازی دلار آنهم در شرایطی که قیمتهای جهانی در یک روند افزایشی قرار دارد و البته جو روانی در بازار فولاد کاهشی است، پیچیدگیهای بزرگی را ایجاد کرده که به سادگی قابلارزیابی نیست. شاید بتوان گفت برای کوتاهمدت انتظار کاهش قیمتها همراه با جو روانی موجود در بازار منطقی باشد ولی برای روزهای آینده به تحلیل بیشتر اوضاع نیاز خواهد بود.