تاریخ: ۲۰ دی ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۹:۲۵
بازدید: ۴۲۰
کد خبر: ۸۹۳۲
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی
پس از ۳ سال وقفه انجام شد

امضای نخستین قرارداد استخراج نمک در افغانستان

می متالز - فساد اداری، نبود امنیت و نبود زیرساخت‌های لازم، مشکلات همیشگی است که افغانستان در مسیر توسعه از جمله توسعه معدنی پیش رو داشته و باعث شده که سرمایه‌داران جهان از دستیابی به کمیت و کیفیت بسیار مواد معدنی افغانستان چشم بپوشند.
امضای نخستین قرارداد استخراج نمک در افغانستان

به گزارش می متالز، نرگس نهان، سرپرست وزارت معادن و پترولیوم این کشور از حل پاره‌ای از مشکلات می‌گوید که در نتیجه آن نخستین قرارداد معدنی در داخل افغانستان، بین بخش خصوصی و دولتی و در زمینه استخراج نمک امضا شد، این در حالی است که تولیدکنندگان داخلی افغان از وجود نمک وارداتی در بازار داخلی رنجورند.
به نقل از تولونیوز، سه‌شنبه ۱۲ دی قراردادی بین وزارت معادن و پترولیم افغانستان و یک شرکت خصوصی منعقد شد تا در نتیجه این قرارداد، این شرکت خصوصی، معدن نمکی واقع در منطقه غوریان در هرات را استخراج کند.
شرکت طرف قرارداد ۴۰۰ میلیون دلار در این معدن سرمایه‌گذاری می‌کند و بنا بر گفته نرگس نهان، این شرکت به ازای هر تن نمکی که استخراج می‌کند، ۱هزار و ۶۵ افغانی به دولت افغانستان حق امتیاز پرداخت می‌کند.
نهان همچنین خبر داد که قرار است این شرکت سالانه ۲۵ هزار تن نمک رسوبی از این معدن استخراج کند و سالانه درآمدی برابر با ۲۶ میلیون افغانی در اختیار دولت قرار دهد.
معدن غوریان ۷۴ هکتار مساحت دارد و ۱۰ سال پیش نیز شرکت دیگری برای استخراج آن قرارداد امضا کرده بود.
اجرای چند پروژه خدمات عمومی به ارزش ۷۰ هزار دلار در منطقه معدنی، ساخت یک بیمارستان و همچنین پرداخت ۳۰ هزار دلار برای حمایت از محیط‌زیست، بخشی از سایر تعهدات شرکت طرف قرارداد است.
بسیر احمد، نماینده شرکت پیمانکار نیز گفته که ما متعهد هستیم فعالیت خود را با وضوح و روشنی، بر حسب قوانین و در راستای اقتضائات وزارت معادن کشور پیش ببریم.
نبود وضوح و وجود ابهامات اداری همواره یکی از موانع موجود بر سر راه توسعه معادن افغانستان بود. بنا بر گفته نهان در ۳ سال گذشته، وزارت معادن و پترولیوم افغانستان اجازه امضای هیچ قرارداد معدنی را نداشت چون مسائلی مانند قراردادهای مدیریتی و ارتقای ظرفیت وزارتخانه برای ایجاد وضوح و رفع ابهام در فعالیت‌ها در اولویت قرار گرفته بود، اما اکنون برخی از مشکلات حل شده است.
نهان همچنین گفت: اکنون به دلیل مشکلاتی که در قراردادهای ۱۴ معدن نمک وجود دارد، فرآیند استخراج آنها متوقف شده است. به گفته وزارت معادن افغانستان با آغاز استخراج این معدن جدید در هرات، زمینه کار برای صدها نفر فراهم می‌شود، این در حالی است که هم‌اکنون بازارهای این کشور همچنان پر از نمک وارداتی است.


استخراج نمک در افغانستان

اکنون کارگران افغان نمک را به شیوه‌های سنتی استخراج می‌کنند و فرآیند استخراج و تصفیه آن نیز به دشواری انجام می‌شود. تنها ۴ معدن نمک طاقچه‌خانه، کلفگان، اندخوی و غوریان در این کشور استخراج می‌شود. تولیدکنندگان نمک در افغانستان نیز بر این باورند که با وجود شمار زیاد معادن نمک افغانستان و مرغوبیت نمک آنها، این ماده به دلیل سختی استخراج و تصفیه، به آسانی در دسترس مشتریان قرار نمی‌گیرد و تولیدکنندگان داخلی انتظار حمایت و پشتیبانی از دولت دارند. این در حالی است که مقامات افغانستان همواره گفته‌اند هیچ نمکی از بیرون افغانستان به این کشور وارد نمی‌شود، اما تولیدکنندگان این موضوع را تایید نمی‌کنند. مشتریان افغان نیز همواره از اینکه محصول داخلی به خوبی فرآوری و بسته‌بندی نمی‌شود، شکایت دارند. براساس آمار اتحادیه صنعتگران افغانستان در این کشور ۳۲ کارخانه تولید نمک ثبت شده و کارخانه‌های دیگری هم در حال فعالیت هستند که بدون مجوز کار می‌کنند. این در حالی است که کمبود نمک باکیفیت باعث بروز بیماری در میان افغان‌ها شده است.


معادن نمک افغانستان

وزارت معادن و پترولیوم افغانستان فهرست برخی از معادن نمک این کشور را با سال اکتشاف آنها به این شرح معرفی کرده است؛ معادن نمک تاشقرغان در ولایت سمنگان در سال ۱۳۴۳ اکتشاف شد. معادن نمک‌آب، نمک‌چال ۱ و نمک‌چال ۲ نیز در سال ۱۳۴۶ در ولایت تخار اکتشاف شدند. معدن نمک نمک‌سار غوریان در ولایت هرات در سال ۱۳۴۹ کشف شد. معدن کاویزنیزار در ولایت هرات در سال ۱۳۴۳ و معدن نمک‌رخ در ولایت غور نیز در سال ۱۳۵۲ کشف شدند. اکتشاف معادن نمک کشک‌نخود، روح‌آباد و سپین بولدک در ولایت قندهار نیز در سال ۱۳۴۳ انجام شد. در سال ۱۳۵۶ نیز ذخایر نمک یوس‌دورشار در ولایت پروان کشف شد.

منبع: صمت
عناوین برگزیده