تاریخ: ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۰:۰۴
بازدید: ۳۳۰
کد خبر: ۱۰۲۷۷۴
سرویس خبر : معادن و مواد معدنی

امنیت شغلی حلقه مفقوده صنعت زغال سنگ

می متالز - استان کرمان یکی از بزرگترین منابع زغال سنگ خاورمیانه را در خود جای داده اما این صنعت این روزها به جای پیشرفت به یکی از حوزه های پسرفت تبدیل شده و کارگران فعال در این عرصه از عدم امنیت شغلی گلایه مندند، احمد قربانی کارشناس ارشد اقتصادی در یادداشتی به این مساله می پردازد.
امنیت شغلی حلقه مفقوده صنعت زغال سنگ

به گزارش می متالز، نیم قرن قبل نخستین قدم ها برای توسعه صنعت زغال سنگ در کرمان برداشته شد، شهرستان های شمالی استان کرمان مانند کوهبنان، زرند و راور به مرکز معادن زغال سنگ استان کرمان لقب گرفته اند.

توسعه این شهرستان ها بر پایه معادن زغال سنگ تا آنجا پیش رفت که شهرهای کارگری مانند پابدانا در شمال کرمان تشکیل و جمعیت کارگری در آنها ساکن شدند.

احداث راه آهن، جاده سازی، شهرسازی و زیر ساختهای این مناطق اکثرا به دلیل توسعه معادن زغال سنگ که سوخت اصلی صنعت ذوب آهن در کشور به خصوص اصفهان را تامین می کرد، شکل گرفت.

عملا توسعه خطوط ریلی در استان کرمان نیز دلیلی جز حمل و نقل زغال سنگ نداشت در طول این سال ها برداشت از معادن زغال سنگ کرمان انجام شد به طوریکه هم اکنون برخی از معادن مستهلک شده اند با این وجود معادن زغال سنگ استان کرمان همچنان بخش قابل توجهی از اشتغال شمال استان را به خود اختصاص داده اند.

معادن مستهلک و روش های سنتی برداشت

هزاران نفر در هر روز در اعماق این معادن فعالیت می کنند و هر روز هم بر عمق این معادن قدیمی افزوده می شود به طوریکه عمق برخی از این معادن تا ۵۰۰ متر است. کمترین میزان ایمنی و برداشت به صورت سنتی نیز موجب شده در سالهای اخیر بارها شاهد انتشار اخبار ریزش معادن و خسارتهای مالی و جانی به معدنکاران باشیم.

طی سال های اخیر در راستای خصوصی سازی معادن دولتی در استان کرمان، کار واگذاری معادن زغال سنگ به بخش خصوصی نیز در دستور کار قرار گرفت اما عدم توانمندی بسیاری از این شرکت ها و عدم وجود نقدینگی برای سرمایه گذاری و امکان بازاریابی در سطح بین المللی و ارتقاء دستگاه ها و روشهای برداشت زغال سنگ موجب شد اوضاع در معادن کرمان دچار تحولی نزولی شود و حالا هر از چند گاهی اخباری از تجمعات کارگری در راستای احقاق حقوق کارگران از بخش خصوصی به گوش می رسد.

امنیت شغلی حلقه مفقوده صنعت زغال سنگ

عدم وجود امنیت شغلی یکی از جمله مهمترین مشکلات سه هزار کارگر معادن زغال سنگ استان کرمان است. بارها اعتراضات کارگری در این بخش در کرمان روی داده است و اشتباهات مکرر در واگذاری معادن به بخش خصوصی اما مانع اصلی در رفع مشکلات کارگران بوده است.

قیمت گذاری اندک صنایع بالا دستی زغال سنگ کرمان، دپو شدن زغال سنگ در معادن و عدم حمایت دولتی از جمله مشکلاتی است که موجب تضعیف معادن زغال سنگ شده است.

مسئولان استان کرمان حالا از احصاء مشکلات کارگرانی سخن می گویند که در روزهای اخیر برای چندین روز متولی در تجمعاتی در شهر کرمان خواستار رفع مشکلات شده اند.

با توجه به اینکه معادن زغال سنگ در استان کرمان بسیار با اهمیت است و یکی از زنجیره های تولید فولاد در استان محسوب می شود و رفع مشکلات کارگری و عدم واگذاری مشکلات قشر کارگر به مرور زمان اصلی مهم است که می تواند به توسعه اقتصادی منجر شود و بی تفاوتی در حل مشکلات می تواند منجر به تنش های کارگری شود.

سهام زغال سنگ را به کارگران واگذار کنید

اما در روزهای اخیر یک عامل دیگر نیز بر نگرانیهای کارگران افزوده شده و آن واگذاری سهام شرکت زغال سنگ به بخش خصوصی است و این در حالیست که کارگران حق خود می دانند که سهام این شرکت به کارگران واگذار شود.

عدم توانمندی بخش خصوصی برای ادامه این معادن کارگران را به این نتیجه رسانده است و دولت باید بار دیگر برای تصدی گری معادن زغال سنگ پا پیش بگذارند.

حالا با وجود تمام وعده های داده شده از سوی مسئولان به دلیل حقوق اندک و تاخیر در پرداختها با مشکلات زیادی برای تامین نیازهای ابتدایی زندگی خود مواجه شده اند و خواستار چاره اندیشی دولت هستند.

دولت از کارگران حمایت کند

دولت از احصا ۱۴ نیاز جدی کارگران سخن می گوید اما به نظر می رسد در شرایط کنونی به جای احصای این نیازها راهکارهای رفع مشکلات کارگران باید احصا و برای رفع آنها برنامه ریزی شود.

صندوق بازنشستگی فولاد کشور که حالا مهمترین سهام دار شرکت زغال سنگ استان کرمان است باید توجه جدی برای حل مشکلات کارگری داشته باشد ضمن اینکه بخشی از سهام شرکت زغال سنگ نیز باید به کارگران اختصاص یابد.

اختصاص سهام در قالب نرخ های ترجیحی به کارگران معادن بسیار با اهمیت است؛ اختصاص سهام شرکت زغال سنگ از محل سود سنواتی و یا ترجیحی می تواند کارگران را بعد از سال ها تلاش به صاحبان اصلی معادن زغال سنگ تبدیل کند و شاهد پویایی و تلاش بیشتر کارگران برای توسعه معادن باشیم.

اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در معادن زغال سنگ و حل مشکلات مسکن کارگران و پرداخت به موقع حقوق و مزایا می تواند در قالب واگذاری سهام به کارگران ساماندهی شود تا شرایط جهش تولید در این معادن رقم بخورد.

عناوین برگزیده