امروزه بخش عمده ای پروژه هایی که طی سالیان اخیر نیمه تمام مانده بود، یا افتتاح شده اند یا در انتظار راه اندازی هستند. پروژه های فراوری در ناحیه معدنی سنگان که تا سال 92 بی تحرک بودند، اکنون شهری از کارخانه های فراوری را (برای ظرفیت 20 میلیون تنی کنسانتره و گندله سنگ آهن ) در زنجیره فولاد کشور ایجاد کرده اند. از نیمه دوم سال 92 در گندله 120 درصد، فولاد 48درصد و آهن اسفنجی 26درصد ظرفیت سازی شده است.
در 4 سال شهریور 92 تا شهریور 96، 28 طرح با رقم سرمایه گذاری بیش از 3180 میلیون دلار افتتاح و اشتغالزایی 4657 نفر بصورت مستقیم و 6260 نفر بصورت غیر مستقیم ایجاد شده است. پس از شهریور نیز کارخانه های استانی فولاد شامل میانه، شادگان و نی ریز وارد مدار تولید شدند. همچنین گندله سازی اپال پارسیان و کنسانتره توسعه ملی نیز به طور رسمی فعالیت را آغاز کردند. از رویدادهای تاثیرگذار سال 96 ، راه اندازی پی در پی سه کارخانه میانه، شادگان و نی ریز با روش ایرانی پِرِد (Persian Reduction) است.
از سوی دیگر بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، تولید شمش فولاد ایران در سال 2017 با رشد 21درصد به 21.7 میلیون تن فولاد رسیده ظرفیت تولید نیز بیش از 31 میلیون تن است (برای نخستین بار در تاریخ، تولید فولاد ایران از مرز 20 میلیون تن عبور کرد).
این در حالی است که به سبب سرعت گرفتن روند اجرایی طرح ها و آماده شدن آن ها برای راه اندازی، به طور کلی برای سال جاری 34 پروژه برای راه اندازی و 14 طرح کلنگ زنی در برنامه قرار داشته است. ارزش طرح هایی که تا پایان سال جاری وارد مدار تولید می شوند 3.8 میلیارد دلار و ارزش پروژه هایی که آغاز می شوند به 4.5 میلیارد دلار می رسد.
در بخش راه اندازی طرح های همچون کارخانه های گندله سازی و تولید کنسانتره، آهن اسفنجی و فولاد طرح های استانی و همچنین امور برق و جاده (زیرساخت) در مناطق ویژه صنایع انرژی بر، جاده های دسترسی در معادن بخش خصوصی، جاده دسترسی به معادن در خواف سلامی، نیروگاه غدیر-اکسین در منطقه خلیج فارس در برنامه امسال قرار داشتند که شاخص ترین آن ها پروژه های گندله سازی سنگان خراسان، اپال پارسیان، فولادهای استانی میانه،شادگان و نی ریز بوده است. طبق این برنامه تا پایان سال، بخش آهن اسفنجی فولاد سبزوار نیز در نوبت افتتاح قرار دارد. از سوی دیگر یکی از شاخص ترین پروژه هایی که وارد مدار اجرایی شد، آغاز عملیات احداث کارخانه های کنسانتره روی مهدی آباد است. این معدن در آینده نزدیک تامین مواد اولیه کارخانه های سرب و روی کشور را برعهده خواهد گرفت.
اجرایی شدن برنامه اکتشاف 250هزار کیلومتری از اقدامات پایه ای این سازمان است که از ابتدای سال 93 با کمک وزارت صنعت معدن و تجارت و سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، اجرایی شده است. در این طرح بیش از 400 محدوده معدنی را 21 استان کشور تحت پوشش قرار داده است. در ادامه از آذر ماه نخستین نتایج این برنامه با فراخوان سرمایه گذاری در پهنه های اکتشافی است.
یادآوری می شود که ایمیدرو طی سال های 91 (31.6 هزار متر)، 92 (44.8 هزار متر)، 93 (120.8 هزار متر)، 94 (113.5 هزار متر) و سال 95 (70.5 هزار متر) عملیات حفاری انجام داده است. هزینه های صورت گرفته برای حفاری اکتشافی طی سال های 91 تا 95 به ترتیب 131.2، 266.6، 928.3، 1014.4 و 753.5 میلیارد ریال بوده است. شرکت ها و طرح های تابعه ایمیدرو شامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، مجتمع سنگان، شرکت آلومینای ایران، طرح توانمند سازی اکتشاف، مجتمع طلای زرشوران، طرح عناصر نادر خاکی، طرح پهنه سنگان و طرح تیتانیوم کهنوج به عنوان اقدام کننده حفاری های مذکور بوده اند.
طرح هایی که ایمیدرو توانست در دولت یازدهم در بخش صنایع معدنی به انجام رساند عبارتند از: کارخانه سیمان ونزوئلا ، 2 واحد تغلیظ در استان های آذربایجان شرقی و کرمان به ظرفیت کل 310 هزار تن کنسانتره مس با سرمایه گذاری 175 ملیون یورو و 537 میلیارد تومان و افزایش ظرفیت تولید کشور به میزان 33 درصد در این بخش، بهره برداری از پالایشگاه مس 200 هزار تنی در استان کرمان و افزایش ظرفیت تولید کشور به 450 هزار تن مس کاتدی، تجهیز و بهره برداری از معدن مس چهل کوره زاهدان، طرح توسعه ذوب سرچشمه ، افتتاح فاز یک نیروگاه سمنگان سیرجان، تکمیل فاز یک و فاز مهندسی پروژه الکترود گرافیتی، فعال سازی مجدد طرح احداث کارخانه تولید الکترود گرافیتی، تهیه گزارش طرح بوکسیت گینه از طریق انعقاد قرارداد با شرکت DMT آلمان، انجام طراحی پایه طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب آذربایجان شرقی، بهینه سازی خطوط قدیمی خط تولید کارخانه آلومینیوم ایران (ایرالکو)، راه اندازی خط جدید تولید بیلت ایرالکو، اخذ مجوز خوراک خام کارخانه پترولیوم کک، افتتاح پایلوت تولید پترولیوم کک، تهیه گزارش مطالعات امکان سنجی بانک قبول طرح صنعتی تولید پترولیوم کک توسط شرکت فرانسوی اکسنس، تهیه گزارش مطالعات جامع تولید سوپر آلیاژها در کشور ، تهیه گزارش طرح جامع توسعه صنایع بالادستی و پایین دستی صنعت آلومینیوم در کشور، بهره برداری از فاز یک طرح تولید کاتالیست با هدف تولید بوهمیت به عنوان ماده اولیه پایه کاتالیست و با تغییر کاربری پایلوت آذرشهر در سال 1395 تهیه گزارش طرح جامع مس کشور با اهدافی همچون افزایش فعالیت های اکتشافی و همسویی و تقسیم وظایف بین بخش های دولتی برای اکتشاف ذخایر جدید مس و سرعت دهی به فرایند خصوصی سازی واقعی صنعت مس و حمایت از بخش خصوصی.
حوزه آموزش، پژوهش و توسعه فناوری ایمیدرو از سال 92 تا 95 تعداد 11 پروژه در بخش پژوهشهای کاربردی در فرآوری، استحصال مواد و عناصر استراتژیک و حیاتی مورد نیاز در فناوریهای پیشرفته و نوظهور به اجرا در آورده است. از مهم ترین آن ها می توان به طرح شناسایی عناصر و مواد معدنی مورد نیاز در فناوریهای آینده و بررسی روشهای استحصال آنها در کشور، طرح پیش امکان سنجی فرآوری و استحصال عناصر نادر خاکی و دستیابی به دانش فنی تولید با همکاری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران اشاره کرد.
ایمیدرو همچنین در راستای همکاری با دانشگاه های کشور؛ تفاهم نامه هایی را با دانشگاه آزاد اسلامی واحد غرب، دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، انجمن مهندسی معدن ایران، سازمان نظام مهندسی معدنی ایران، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران سازمان آموزش فنی حرفه ای کشور، پژوهشگاه مواد و انرژی منعقد کرده است.
عملکرد آموزشی سازمان طی سال های مذکور نشان می دهد 23 دوره کارگاه آموزشی معرفی فناوریهای جدید با دعوت از مدرسان خارجی و 928 دوره با موضوعات مختلف برگزار شده است.
میزان تخصیص منابع مالی آموزش، پژوهش و توسعه فناوری ستاد و شرکت های تابعه سازمان رقمی بالغ بر 766334 میلیون ریال هزینه شده است که محورهای اصلی آن به پروژههای پژوهشی ستاد، پروژههای پژوهشی شرکتهای تابعه، حمایت از 82 همایش و کتاب، حمایت از 463 پایاننامه و رساله تحصیلات تکمیلی، حمایت از برنامه تهیه ضوابط و معیارهای معدن، حمایت از تجهیزات تخصصی دانشگاه ها، توسعه زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزاری آموزش، پژوهش و توسعه فناوری و آموزش مربوط است.
سیاست های ایمیدرو که برای سال آتی ابلاغ شده در 4 بخش افزایش توان رقابتی، مالی، اقتصادی و سرمایه گذاری، توسعه منابع انسانی و جانشین پروری و دولت الکترونیک و شفاف سازی فرآیندها است و در 16 بند جزئیات آن ها آمده است.