تاریخ: ۱۰ تير ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۷:۱۳
بازدید: ۲۸۲
کد خبر: ۱۱۴۸۳۱
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
کارشناس بازارهای مالی تاکید کرد:

بورس مسکن، طرحی محکوم به شکست

می متالز - اگر ارائه این راهکارها با هدف توسعه بازار سرمایه صورت میگیرد، بهتر است تدبیری دیگر بیاندیشیم. برای توسعه بازار سرمایه، می توان فرآیند پذیرش شرکت ها در بازار را تسهیل کرد و یا تامین مالی شرکت ها از طریق این بازار را تسریع کرد و رونق داد.
بورس مسکن، طرحی محکوم به شکست

به گزارش می متالز، این روزها راه اندازی بورس مسکن و عرضه املاک از طریق این بازار جدی تر شده است.
استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه آنقدر اهمیت یافته که حتی برخی کارشناسان پیشنهاد داده اند خودرو را هم از طریق بورس، عرضه کنند.

میثم رادپور کارشناس بازارهای مالی در این زمینه بیان کرد: راه‌اندازی بورس مسکن و عرضه املاک از طریق این بازار، اقدامی است که در هیچ یک از بورس های جهانی انجام نمی‌شود.

در بورس آمریکا، شرکت های ساختمانی بخش قابل توجهی از بازار سرمایه را تشکیل می دهند و مردم با خرید سهام شرکت های ساختمانی، در سود احداث پروژه های ساختمانی شریک می شوند و این شرکت ها هم با فروش سهام، از بازار سرمایه تامین مالی می کنند. صندوق های زمین و ساختمان هم تجربه دیگری است که در دنیا صورت گرفته که البته این صندوق ها در بورس ایران هم عرضه شده؛ ولی تجربه موفقیت آمیزی نبوده اما؛ اینکه با راه اندازی بورس مسکن، چطور قرار است مسکن متری به فروش برسد و یا چطور قرار است املاک بزرگ را در قالب ETF ها عرضه کرد، مشخص نیست.

وی افزود: موافق راه اندازی بورس مسکن نیستم و به نظر می رسد این بازار، همچون بازار متشکل ارزی محکوم به شکست خواهد بود. مسکن، کالایی مصرفی است و اگر قرار باشد مشکلات متقاضیان واقعی مسکن کاهش یابد، باید مشکل اصلی این بازار ریشه یابی و مرتفع گردد. عرضه مسکن در بورس، تاثیری در رفع مشکلات بخش عرضه مسکن نخواهد داشت.

رادپور تصریح کرد: مشکل بازار خودرو هم قیمت گذاری دستوری بوده چراکه عرضه خودرو در بورس، این معضل را برطرف نخواهد کرد؛ رانت بازار خودرو ناشی از قیمت گذاری دستوری بوده و نیازی نیست که برای کاهش مشکلات بازار خودرو، بورس را دخالت دهیم. به جای این کار، معضل قیمت گذاری دستوری را حل کنند. برای کمک به تامین مالی خودروسازان هم میتوان اجازه انتشار اوراق به شرکت ها داد و نیازی به اقدامات عجیب و غریب و خلق سازوکارهای این چنینی نیست.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اگر ارائه این راهکارها با هدف توسعه بازار سرمایه صورت میگیرد، بهتر است تدبیری دیگر بیاندیشیم. در بورس های جهانی، توسعه به معنای واقعی صورت گرفته و از چنین سازوکارهای عجیبی هم استفاده نشده است. برای توسعه بازار سرمایه، می توان فرآیند پذیرش شرکت ها در بازار را تسهیل کرد و یا تامین مالی شرکت ها از طریق این بازار را تسریع کرد و رونق داد. فروش متری مسکن، نتیجه ای جز سردرگم کردن سرمایه گذاران در بر نخواهد داشت و نه برای سرمایه گذاری گزینه جذابی خواهد بود و نه از بار مشکلات بازار مسکن خواهد کاست. به جای این کار راه را برای پذیرش و ورود شرکت های انبوه سازی به بازار سرمایه هموار کنیم. ضمن اینکه ابزارهای استانداری در این زمینه تعریف شده که می توان آنها را در بازار سرمایه کشور توسعه داد. صندوق های سرمایه گذاری املاک و مستغلات، ابزار استانداردی است که در بورس های جهانی هم کاربرد دارد و بازاری مجزا هم نیاز ندارد‌.

عناوین برگزیده