تاریخ: ۲۳ تير ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۲:۱۱
بازدید: ۲۲۳
کد خبر: ۱۱۷۴۳۶
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
زنگ خطر استمرار کاهش تقاضای آلومینیوم به صدا درآمد

آلومینیوم بر مدار سقوط

می متالز - شیوع ویروس کرونا، جهان را با وضعیت عجیبی روبه‌رو کرده است، همه‌گیری این ویروس اقتصاد جهانی و فعالیت صنایع را مختل کرده است. در ماه‌های اخیر تولید و مصرف آلومینیوم تحت‌تاثیر همه‌گیری ویروس کرونا قرار گرفته است. تاجایی‌که با نگاهی به روند قیمت‌گذاری این فلز در بورس فلزات لندن، آینده روشنی را در کوتاه‌مدت و میان‌مدت برای آن نمی‌توان متصور شد.
آلومینیوم بر مدار سقوط

به گزارش می متالز، صنعت خودروسازی را باید یکی از اصلی‌ترین صنایع مصرف‌کننده فلز آلومینیوم دانست. تاجایی‌که ۳۵ درصد مصرف این فلز به صنایع حمل‌ونقل اختصاص دارد. پس از شیوع این ویروس در دنیا، صنعت خودروسازی با کاهش تقاضا و رکود قابل توجه روبه‌رو شد، بر همین اساس نیز تقاضا برای خرید این فلز به شدت کاهش یافته است.

 

خطر رکود در کمین صنایع

طبیعی است که قیمت‌ها در تقابل میان عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. در شرایط کنونی که تقاضا برای خرید شمش آلومینیوم به شدت کاهش یافته، قیمت این فلز در مدار نزولی قرار گرفته است. همانطور که در نمودار شماره یک مشاهده می‌شود بررسی روند قیمتی شمش آلومینیوم در بورس فلزات لندن حکایت از افت قابل‌توجه قیمت فروش این فلز از ماه‌های نخست سال ۲۰۲۰ میلادی دارد.
آلومینیوم سال ۲۰۱۹ را در رنج قیمتی ۱۸۰۰ دلار به‌ازای هر تن آغاز کرد. میانگین قیمت فروش نقدی شمش آلومینیوم در بورس فلزات لندن در ۳ ماه نخست سال ۲۰۱۹ برابر ۱۸۵۸ دلار به‌ازای هر تن بود. در ادامه قیمت‌ها از ماه مه وارد کانال ۱۷۰۰ دلار به‌ازای هر تن شدند و این روند تا پایان سال ادامه داشت. این فلز ماه نخست امسال میلادی را در کانال ۱۷۰۰ دلار پشت‌سر گذاشت. میانگین ماهانه قیمت فروش نقدی شمش آلومینیوم در بورس فلزات لندن در ماه ژانویه ۲۰۲۰ میلادی برابر ۱۷۷۱ دلار به‌ازای هر تن گزارش شد، اما همانطور که در نمودار مشاهده می‌شود قیمت‌ها از ماه فوریه در مسیر نزولی قرار گرفتند. تا جایی‌که میانگین ماهانه قیمت آلومینیوم در ماه‌های آوریل و مه به ترتیب برابر ۱۴۵۷ و ۱۴۵۹ دلار به‌ازای هر تن گزارش شده است. افت یادشده بسیار قابل‌توجه است و بدون تردید تاثیر بسزایی بر سودآوری تولیدکنندگان آلومینیوم خواهد داشت.
علت اصلی این کاهش قابل توجه قیمت را باید به اثرات شیوع کرونا نسبت داد، چراکه پس از همه‌گیری این ویروس، از میزان تقاضا برای محصولات آلومینیومی کاسته شد. در چنین شرایطی قیمت شمش این فلز نیز در تبعیت از افت تقاضا، کاهش قابل‌توجهی داشت. این روند کاهشی تا ماه مه ادامه داشت. با این وجود، همانطور که در نمودار مشاهده می‌شود روند قیمت شمش آلومینیوم در ماه‌های ژوئن و ژوئیه دوباره در مسیر صعود قرار گرفت. هر چند میانگین قیمت ماهانه در دو ماه مورد بحث امسال میلادی در مقایسه با ماه‌های ژوئن و ژوئیه سال ۲۰۱۹ به مراتب کمتر است.

 

رشد مثبت تا کجا؟

نمودار شماره ۲، روند قیمت شمش آلومینیوم را در بورس فلزات لندن از ۱۰ ماه ژوئن تا ۱۰ ژوئیه نشان می‌دهد. همانطور که در این نمودار مشاهده می‌شود با وجود نوسانات بسیار همچنان روند صعودی قیمت در بازه زمانی مورد بحث مشاهده می‌شود. با این وجود، بررسی سایر شاخصه‌های اثرگذار بر عملکرد این صنایع ما را نسبت به تداوم این روند صعودی خوش‌بین نمی‌کند. درواقع مازاد تولید در برابر تقاضا برای خرید آلومینیوم، مانند زنگ خطری است که فعالیت این صنعت را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و مانع بهبود عملکرد آن می‌شود.

 

تداوم سیگنال منفی فروش آلومینیوم

هرچند قیمت شمش آلومینیوم در ۲ ماه گذشته در روند صعودی قرار گرفته است، اما همچنان سیگنال‌های منفی از این بازار به چشم می‌خورد. کما اینکه متال‌بولتن در گزارش منتشرشده در ماه ژوئن، پیش‌بینی کرده که مجموع تولید آلومینیوم در سال ۲۰۲۰، حدود ۴ میلیون تن بیشتر از تقاضای موجود در بازار باشد. گفتنی است میزان مازاد تقاضا برای این فلز بیش از ۶.۵ درصد از کل تولید آن را شامل می‌شود. رقم یادشده قابل توجه است و سیگنال خطری را به تولیدکنندگان این فلز می‌دهد. یعنی چنانچه این روند پیشی گرفتن عرضه از تقاضا درباره فلز آلومینیوم ادامه یابد، قیمت‌ها کاهشی خواهد بود و تولیدکنندگان متحمل خسارت‌های بسیاری خواهند شد. در چنین شرایطی بدون تردید فعالان این صنعت باید با رصد دقیق قیمت و موجودی بازارهای جهانی برای تولید در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت برنامه‌ریزی کنند. همانطور که پیش‌تر هم اشاره شد پس از همه‌گیری این ویروس در سطح جهانی، اقتصاد دنیا با رکود روبه‌رو شد، همین رکود نیز زمینه افت مصرف محصولات آلومینیومی را فراهم کرده است. با این وجود، همچنان روند تولید شمش آلومینیوم مانند قبل ادامه دارد، در چنین شرایطی عرضه به مراتب از تقاضا پیشی گرفته است، همین موضوع نیز زمینه افت قابل‌توجه قیمت این فلز را فراهم کرده است، اما تولیدکنندگان باید در نظر داشته باشند که استمرار روند قیمت‌ها در سطح فعلی، به‌شدت به عملکرد تولیدکنندگان آلومینیوم آسیب می‌زند.

 

رشد تولید باوجود کاهش تقاضا

با وجود افت بیش از ۶.۵ درصدی تقاضا که پیش‌تر از آن سخن به میان آمد، میزان تولید این فلز در ۴ ماه نخست امسال میلادی در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۱۹، (بدون احتساب آمار تولید چین)، نه‌تنها کاهش نداشت، بلکه با رشد حدود ۰.۷ درصدی همراه بود. در همین حال، چین نیز در ماه‌های گذشته همچنان سطح تولید خود را در مقایسه با سال ۲۰۱۹، کاهش نداده است. در چنین شرایطی نباید چندان به تداوم روند صعودی قیمت‌ها امیدوار بود.

 

سیاست کاهش تولید

با توجه به شرایط موجود، برخی واحدهای آلومینیومی، سیاست کاهش تولید را در پیش گرفته‌اند. چندی پیش شرکت آلومینیوم چین (Chalco) اعلام کرد که با توجه به شرایط پیش‌آمده ناشی از شیوع ویروس کرونا، استراتژی جدیدی را مبنی بر کاهش تولید در پی می‌گیرد. این شرکت، بزرگ‌ترین تولیدکننده آلومینا در جهان است که قصد دارد میزان آلومینای تولیدی خود را تا ۱۰ درصد کاهش دهد. 
ظرفیت تولید آلومینا در این واحد افزون بر ۱۸.۸ میلیون تن پودر آلومینا برآورد می‌شد. این مجموعه سال ۲۰۱۹ برابر ۱۳.۸ میلیون تن آلومینا تولید کرد. با توجه به شرایط انتظار می‌رود مجموع تولید آن در امسال به مراتب کاهش یابد.

منبع: صمت
عناوین برگزیده