تاریخ: ۳۱ تير ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۶:۰۷
بازدید: ۶۶۷
کد خبر: ۱۱۸۱۷۳
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی:

معلوم نیست داخل معدن طلای اندریان چه کار می‌کنند

می متالز - نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی گفت: تا به امروز معلوم نیست روزانه یا سالانه چند تن طلا از معدن اندریان استخراج می‌کنند، در واقع اصلا معلوم نیست داخل معدن اندریان چه کار می‌کنند.
معلوم نیست داخل معدن طلای اندریان چه کار می‌کنند

به گزارش می متالز، اللهوردی دهقانی با بیان این مطلب اظهار کرد: معادن ایران به دست برخی افراد که در گذشته رانت اطلاعاتی و اداری داشتند، گروگان گرفته شده‌اند، بدون اینکه این افراد صلاحیت و توانایی لازم برای بهره‌برداری از این منابع را داشته باشند.

وی افزود: این افراد خرید و فروشی روی کاغذ انجام داده و پروانه‌ای برای بهره‌برداری کسب کرده‌اند، در حالی که پروانه قابل فروش نیست و باید برای کسی صادر شود که توانایی کار کردن را دارد.

وی گفت: اگر پای دلال بازی در معدن‌داری وسط بیاید، دیگر نمی‌توان بهره‌برداری درستی از آن کرد، در معدن طلای اندریان هم پای رانت در میان است، کسانی که معدن را به نام خودشان ثبت کرده‌اند، شریک و دست اندر کار هستند و خارجی‌ها را هم پای کار آورده‌اند.

وی با بیان اینکه  کوتاهی در انجام وظایف، باعث ایجاد آلودگی در مراتع و منابع شده است، اضافه کرد: متاسفانه برخی نهادها و ادارات مسوولانه عمل نکرده‌ و گاهی در انجام وظایفشان کوتاهی کرده‌اند که آسیب آن را الان می‌بینیم.

وی اظهار کرد: به تازگی سیانور از هیپ‌های داخل معدن نشت کرده و آب‌های زیر زمینی را آلوده کرده و برخی احشام روستائیان در روستاهای اطراف نیز به این دلیل تلف شده‌اند، متاسفانه عده‌ای هم این کار را توجیه می‌کنند که به اعتقاد من، عذر بدتر از گناه است. در بازدیدی که از معدن طلای اندریان داشتم، هشدارهای لازم را دادم، اگر مراعات، استانداردسازی و شفاف سازی نکنند، قطعا با این اقدامات از بعد نظارتی برخورد خواهیم کرد.

وی خاطرنشان کرد: اگر کسی عمدا این کار را می‌کند، باید بداند که این کار خیانت به مردم آذربایجان شرقی و حتی مردم کشور است، چرا که سیانور نه تنها آب‌های زیر زمینی را آلوده کرده، بلکه در هوا هم پخش می‌‎شود و بر روی گیاهان و خاک هم می‌نشیند و در صورت ارسال محصولات این منطقه به سایر نقاط، نتایج انسانی، حیوانی، گیاهی و زیست محیطی آن در بلند مدت نه تنها در استان، بلکه در کل کشور پدیدار شده و کل مردم را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

عضو کمیسیون معادن مجلس شورای اسلامی گفت: امیدواریم بتوانیم این موضوع را جمع و جور کنیم و معادن بر اساس ضوابط و شفافیت عمل کنند، اگر در این زمینه سودجویی هم می‌شود، مشکل به مسوولان باز می‌گردد، چرا که به راحتی می‌توانند برخورد کنند، اما هیچ چیز شفاف نیست و سنگ‌های طلا از خود معدن قاچاق می‎شوند.

وی متذکر شد: با توجه به اینکه معادن توسط برخی افرادی ضبط شده‌اند که توانایی بهره‌برداری مناسب را ندارند، تعدادی از اهالی، رهگذران یا افراد سودجو بر اساس شناخت و تجاربشان از سنگ‌های دارای رگه‌های طلای پرعیار اقدام به سودجویی می‌کنند. اگر معادن توسط افراد متخصص و کسانی که توانایی انجام این کار را دارند، اداره شود، هم شغل ایجاد شده و هم حقوق دولتی پرداخت و هم به اهالی خدمات ارائه می‌شود.

وی بیان کرد: اکنون، به ظاهر کسانی که اهل خود اندریان یا روستاهای اطراف آن هستند و اندکی زور بازو دارند، به صورت غیر قانونی اقدام به استخراج سنگ طلا از اندریان می‌کنند که اصلا زیبنده نبوده و از عدالت به دور است، معادن جزو انفال هستند و استخراج کننده باید مالیات و عوارض پرداخت کند.

دهقانی گفت: مشکل قاچاق سنگ، آلودگی و عدم سر و سامان گرفتن معدن اندریان، ریشه در مدیران معدن و تصمیم گیران خارج از معدن و متولیان امور معدن در آن شهرستان و سایر متولیان دارد.

وی در ادامه با بیان اینکه آذربایجان شرقی دارنده اولین منابع معدنی در کشور است، اظهار کرد: استان ما باید یکی از قطب‌های تولید کننده فناوری‌ها و صنایع معدنی باشد، اما در عمل هیچ برنامه‌ای در این خصوص در استان دیده نمی‌شود و در این حوزه بسیار عقب هستیم.

وی افزود: معدن مس سونگون، اولین معدن مس در کشور بوده و ذخایر کشف شده از آن قابل توجه است، اما از این منابع بی‌بهره هستیم و فقط در آن کارگری کرده و دستمزد گرفته‌ایم.

نماینده مردم شهرستان ورزقان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: تمامی منابع استخراج شده از معدن مس یا نیمی از آن باید در آذربایجان شرقی سرمایه گذاری شود، منظورمان این نیست که شرکت ملی مس پولش را به ما بدهد، مس استخراج شده از معدن سونگون، به ارزش 700 میلیون دلار به فروش می‌رود که با احتساب قیمت کنونی دلار، این مقدار به بیش از 15 هزار میلیارد دلار می‌رسد و این مقدار تمام دنیا و هر جایی را که در آن سرمایه‌گذاری شود را متحول می‌کند.

وی افزود: حال باید دید چه مقدار از این 15 هزار میلیارد دلار، جذب آذربایجان شرقی و یا شمالغرب می‎شود و یا در زندگی جوانان و مردم اثر دارد؟، درصد بسیار ناچیزی است، پیشنهاد می‌کنم تا تمامی مسوولان کشور و استان تلاش کنند تا سهم بیشتری از پولی که از ورزقان به دست می‌آید، صرف استان و این شهرستان شود.

وی خاطرنشان کرد: اگر مس سونگون 400 الی 500 سال در این منطقه به فعالیتش ادامه دهد، صنعت بزرگی را می‌آفریند، منظورمان تاسیس کارخانه نیست، آفریدن صنعت شامل صفر تا صد طراحی و تولید یک قطعه یا ماشین و ابزار مورد نیاز در معادن می‎شود. باید زبان مشترکی برای تولید علم، فناوری و صنعت در بین صنایع به ویژه صنایع معدنی و مراکز علمی و دانشگاهی باشد.

دهقانی با تاکید بر ضرورت حمایت از سرمایه گذاران داخل استان و فراهم کردن بستر برای احداث کارخانه فرآوری کنسانتره مس، اظهار کرد: اگر ماده اولیه تولید شده در مس سونگون را در اختیار سرمایه‎گذاران استان قرار دهیم، ارزش افزوده هم داخل استان تولید می‎شود و کنسانتره و ماده خام مس به جای فروخته شدن به چینی‌ها و کرمان، توسط شرکت مس به سرمایه گذاران داخل استان فروخته می‎شود.

نماینده مردم شهرستان ورزقان در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: از این طریق می‌توان سرمایه‌های داخل استان و حتی سایر استان‎ها را هم جذب و ایجاد اشتغال کرد که مشکل بیکاری جوانان شهرستان ورزقان و دیگر شهرستان‌های استان و شمالغرب نیز تا حدودی از این طریق برطرف می‎شود.

وی در خاتمه با بیان اینکه متاسفانه ایرادهایی در مدیریت معادن کل کشور وارد است که معادن استان ما هم از این قاعده مستنثنی نیست، گفت: این ضعف مدیریتی را در معدن طلای اندریان هم می‌بینیم که واقعا زیبنده نیست، بارها از این شیوه مدیریت انتقاد کرده‌ام و به دنبال این هستم که این ضعف را نه تنها در معادن آذربایجان شرقی، بلکه در معادن کل کشور، اصلاح کنم.

عناوین برگزیده