تاریخ: ۱۲ اسفند ۱۳۹۶ ، ساعت ۱۳:۲۴
بازدید: ۴۳۹
کد خبر: ۱۲۰۶۶
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

وانادیوم در انتظار ورود به صنعت باتری‌ها

می متالز - در صنعت رو به رشد باتری‌ها، فلزات مختلفی نقش اساسی ایفا می‌کنند. نیکل، کبالت، لیتیوم و کادمیوم از جمله این فلزات مهم موثر در رشد تکنولوژی صنعت باتری‌ها هستند. از دیگر عناصر که تحقیقات بسیاری برای کابرد آن در باتری‌های قابل شارژ انجام شده، وانادیوم است، این فلز نیز شاهد رشد قیمت‌ها در بازار خواهد بود. در ادامه بازار فلز وانادیوم مورد بررسی قرار می‌گیرد.
وانادیوم در انتظار ورود به صنعت باتری‌ها

به گزارش می متالز، تقاضای جهانی برای فلزات مورد استفاده در باتری‌ها در حال افزایش است و وانادیوم یکی از فلزات مورد استفاده در صنعت باتری‌ها است که در سال 2017 قیمت آن نزدیک به 130 درصد افزایش یافت. این فلز جایگاه مصرفی مناسبی در باتری‌ها در کنار کبالت، لیتیوم و نیکل دارد.

بازار وانادیوم نیز مانند فلز نیکل، تحت تأثیر بازار فولاد است. چیزی در حدود 85 درصد از وانادیوم تولید شده در جهان به شکل فرو-وانادیوم در صنعت فولاد‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از آن در تولید فولادهای ابزار تندبر (High-Speed Tool Steels) و نیز ترکیبات دیگر آن (وانادیوم پنتوکساید) به‌عنوان کاتالیست در فرآیند تولید اسید سولفوریک بسیار فراگیر است. مقدار کمی وانادیوم، استحکام تسلیم فولاد را بهبود قابل توجهی می‌بخشد، علاوه بر آن، این عنصر با تشکیل کاربید، سختی سطح فولاد را به‌شدت افزایش داده که برای کاربردهای ابزارهای فولادی بسیار مناسب است.

اما با توجه به آینده صنعت، چشم‌انداز دیگری  نیز برای این فلز متصور است به طوری که کارشناسان تغییرات قابل توجهی در استفاده از وانادیم را پیش‌بینی کرده‌اند، چرا که این فلز می‌تواند در صنعت باتری‌ها نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

دولت‌هایی که میلیاردها دلار برای تولید انرژی‌های سبز هزینه می‌کنند به‌دنبال روش‌هایی کارا برای ذخیره این انرژی‌ها هستند و در این بین تولید سلول‌های ذخیره انرژی با استفاده از ترکیبات وانادیومی موجب افزایش تقاضای این فلز خواهد شد.

در حال‌ حاضر، سیستم غالب ذخیره انرژی در باتری‌ها، فناوری لیتیوم- یون است که عناصر فلزی مانند کبالت، نیکل و نیز کربن در تولید آن نقش اساسی ایفا می‌کنند، اما باتری‌های تولید شده با استفاده از وانادیوم نیز عملکرد قابل قبولی را از خود نشان داده‌اند. آن‌ها انرژی بیشتری را ذخیره می‌کنند و تعداد دفعات بیشتری می‌توانند شارژ شوند، بدون آنکه کاهش قابل‌ توجهی در عملکرد این باتری‌ها اتفاق بیفتد.

طبق گفته گری یانگ، بنیان‌گذار UniEnergy Technologies، سازنده باتری‌های وانادیومی در شهر موکیلتوی (Mukilteo) در واشنگتن، باتری‌های جریان وانادیوم (Vanadium-Flow) به‌عنوان جایگزینی برای لیتیوم - یون، در حال ظهور هستند.

قیمت وانادیوم پنتوکساید که به شکل پودری در باتری‌ها و صنعت فولاد مورد استفاده قرار می‌گیرد، در سال 2017 چیزی حدود 130 درصد افزایش داشت و به بیش از 12 دلار بر هر پوند رسید. دلیل این افزایش قیمت ناشی از اقدامات زیست‌محیطی و وضع استانداردهای جدید چین بود؛ چرا که تولید فولادهای مستحکم‌تر در دستور کار دولت چین برای استفاده در صنایع ساختمان‌های ضد زلزله قرار گرفت. نمودار 1 میزان رشد قیمت مواد فلزی مورد استفاده در صنعت باتری‌ها را در سال 2017 نسبت به سال قبل از آن نشان می‌دهد. چنان که از این نمودار پیداست کبالت و وانادیوم رشدی قابل توجه را شاهد بوده‌اند. در گزارش «کنگو، کبالت و بازی سیاست» به برخی از دلایل رشد قیمت کبالت اشاره شد. قیمت وانادیوم نیز ناشی از کاهش عرضه و نیز افزایش تقاضا از سوی چین، این افزایش را شاهد بوده است.

عناوین برگزیده