به گزارش می متالز، شاید مهمترین مولفه قیمتگذاری در ماههای اخیر در بورس کالا و بازار آزاد، متوسط بهای نیمایی ارز است که در کنار قیمتهای جهانی، سیگنال اثرگذار مهمی برای بازار به شمار میرود. در هفته گذشته شاهد رشد ۴/ ۲ درصدی این نرخ بودیم آنهم در شرایطی که تکانههای قیمتی در بازارهای جهانی هم به رشد مضاعف قیمتها کمک کرد. این جریان عمومی فضای چندانی برای تعدیل نرخ در بازارهای کالایی باقی نگذاشته گویی جاده یک طرفه رشد قیمتها را میپیماییم. بهعنوان یک نمونه مشخص آخرین قیمت نیمایی ارز برای تعیین قیمتهای پایه در بازار پتروشیمیاییهای بورس کالا ۱۸ هزار و ۳۷۸ تومان بود که با توجه به قیمتهای موجود پتانسیل تعدیل این نرخ وجود دارد که خبر خوبی برای اهالی بازار خواهد شد شاید تغییر فاز در بازارهای کالایی چندان هم دور از دسترس نباشد.
در هفته گذشته شاخص قیمت پلیمرها با ۷۲/ ۵ درصد رشد به ۱۶ هزار و ۴۱۵ تومان برای هر کیلوگرم رسید که بالاترین نرخ ثبت شده در تاریخ این بازار به شمار میرود. این در حالی بود که حجم معاملات به ۶۵ هزار و ۳۴۵ تن رسیده که پایینترین حجم داد و ستد از هفته منتهی به ۸ خردادماه تاکنون است. قیمتها در بورس و بازار هنوز افزایشی است و این روند صعودی تا زمانی که جریان غالب در بازار ارز آزاد و نیمایی همینگونه است یا تردید در مورد کف عرضهها وجود دارد، استمرار خواهد یافت. اگرچه رعایت کف عرضهها با نسبت خوبی محقق شده و تنها چند گروه کالایی خاص است که از کف عرضه تخطی نکرده است اما این رقم بهصورت کلی برای شرایط موجود در این بازار کافی نیست. بهعنوان یک مثال مشخص متوسط حجم عرضههای مرسوم هفتگی در نیمه دوم سال گذشته ۸۷ هزار و ۷۰۰ تن بوده که در هشت هفته اخیر رقمی کمتر از این میزان را شاهد هستیم.
بهای هر کیلوگرم مس کاتد در معاملات هفته گذشته در بورس کالا ۱۱۹ هزار و ۴۸۰ تومان که در مقایسه با هفته قبل از آن و نرخ ۱۱۲ هزار و ۶۷۳ تومانی از رشد ۶ درصدی حکایت دارد که یکی از افزایش قیمتهای کمسابقه در این بازار است. این در حالی است که رقابت برای خرید به حداقل رسیده و همین رشد قیمتهای پایه برای یک روند صعودی قیمتها گویا کفایت میکند.
اوضاع در بازار آلومینیوم به شدت پیچیده است. آخرین معاملهای که در تارنمای بورس کالای ایران از آلومینیوم ثبت شده به روز ابتدایی مردادماه باز میگردد یعنی بیش از یک هفته است که آلومینیوم در بورس کالا مورد داد و ستد قرار نگرفته و امروز هم عرضه جدیدی ثبت نشده است. این روند به معنی فشردهشدن فنر رشد قیمتها در این بازار است و از هماکنون باید منتظر رشد جدی نرخ باشیم که اثرات و تبعات خاص خود را دربردارد. اینکه نزدیک به ۱۰ روز است که بازار آلومینیوم در بورس کالا شاهد هیچ معاملهای نیست میطلبد که توجه جدیتری به این بازار داشته باشیم تا دلیل عدم عرضهها را دقیقتر رهگیری کنیم، اگرچه در روزهای قبل به آن پرداختهایم.