تاریخ: ۰۹ فروردين ۱۳۹۷ ، ساعت ۰۲:۲۱
بازدید: ۳۳۹
کد خبر: ۱۳۰۰۴
سرویس خبر : خودرو و قطعه سازی

آشنایی با خودروهای هیبریدی

می متالز - رانندگی با یک خودروی هیبرید هیچ تفاوتی با خودروهای معمولی ندارد و بر این اساس نیاز به آموزش خاصی برای راندن این خودروها نیست.
آشنایی با خودروهای هیبریدی

به گزارش می متالز،  با گذشت حدود یک دهه از ورود اتومبیل های هیبریدی به بازار، این خودروها توانسته اند جایگاه خود را در بین مردم بسیاری از کشورها پیدا کنند و به دنبال کاهش تعرفه واردات این اتومبیل ها در کشور میزان ورود آن نسبت له دیگر اتومبیل ها بیشتر شده است به گونه ای که در نمایشگاه خودرو از چند مدل از اتومبیل هیبریدی رونمایی شد. اما با وجود افزایش حضور این خودروها در خیابان های شهری، همچنان سوالات زیادی از سوی عموم خریداران درباره این خودروها شنیده می شود و به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مطلب به طور خلاصه چگونگی کارکرد این خودروها را مورد بررسی قرار دهیم.

خودروهای هیبرید چیست؟

خودروهای هیبرید به طور عمومی از دو منبع نیروی متفاوت برای حرکت استفاده کند اما آنچه امروزه به عنوان خودروی هیبرید شناخته می شود، خودرویی است که از نیروی یک موتور درون سوز (بنزینی یا دیزل و حتی گاهی گازسوز) و یک موتور الکتریکی برای حرکت استفاده می کنند.

 

انواع خودروهای هیبرید


خودروهای هیبریدی از نظر طراحی قوای محرکه به 2 دسته تقسیم بندی می شوند؛ در خودروهای هیبرید سری، موتور درون سوز مستقیما به چرخ ها متصل نیست بلکه مانند یک ژنراتور عمل می کند و تنها وظیفه شارژ باتری خودرو را برعهده دارند و موتور (یا موتورهای) الکتریکی هستند که خودرو را به حرکت در می آورند.

در خودروهای هیبرید موازی، موتور درون سوز به همراه موتور الکتریکی نیروی خودرو را تامین می کند، به این معنی که هر دوی آنها به چرخ ها متصل هستند و هر یک به تنهایی می توانند نیروی حرکتی خودرو را تامین کنند.

در بعضی از مدل ها، موتور الکتریکی به عنوان یک مجموعه واحد با موتور درون سوز و کوپل شده به آن طراحی می شود و در بعضی دیگر از مدل ها این موتور الکتریکی به عنوان واحدی جدا از موتور درون سوز طراحی شده که در نهایت کارآیی کلی هر دوی این روش ها یکسان است.

شارژ باتری خودروی هیبرید از کجا می آید؟


موتور الکتریکی در صورتی که جریان الکتریسیته به آن متصل شود می تواند نیرو تولید کند اما همین موتور می تواند کارکردی بالعکس را هم داشته باشد!

 به این معنی که با دریافت نیروی مکانیکی، جریان الکتریکی تولید کند.

در خودروهای هیبرید نیز دقیقا همین وضعیت رخ می دهد؛ به این صورت که در زمان کارکرد موتور درون سوز در صورت خالی بودن شارژ باتری ها، با چرخش موتور الکتریکی توان الکتریکی تولید می شود و این توان الکتریکی در نهایت باتری های خودرو را شارژ می کند. البته در بعضی از انواع خودروها و به ویژه  در سری- موازی، یک دینام در مسیر انتقال قدرت موتور درون سوز به چرخ ها قرار دارد که به طور پیوسته می تواند باتری خودرو را شارژ کند. 

علاوه بر این، در خودروهای هیبرید موتور الکتریکی در زمان متوقف کردن خودرو هم شارژ می شود و این بدین معنا است که؛ در زمان ترمزگیری، جریان الکتریکی این موتور قطع شده و موتور بار دیگر مانند یک ژنراتور عمل می کند و در طی ترمزگیری، با دریافت نیرو از چرخ ها باتری های خودرو را شارژ می کند ، ضمن آنکه از این طریق توان ترمزهای خودرو نیز تقویت می شود.

آیا خودروهای هیبرید را می توان با برق شهری شارژ کرد؟


در سال های اخیر شماری از شرکت ها نمونه هایی موسوم به plug in Hybrid معروف به پلاگین تولید کرده اند که در آنها شارژ باتری ها علاوه بر روش های گفته شده از طریق اتصال خودرو به شارژرهای مخصوص هم امکان پذیر است تا از این طریق در سفرهای کوتاه نیازی به روشن شدن موتور درون سوز نباشد و خودرو تنها با اتکا به نیروی الکتریکی حرکت کند. این خودروها گران تر از انواع معمولی هیبریدها هستند اما به دلیل آنکه می توان شارژ باتری ها را در منزل یا محل کار انجام داد، در مسیرهای کوتاه کاملا همچون خودروی برقی هستند.

یک خودروی هیبرید چگونه کار می کند؟


رانندگی با یک خودروی هیبرید هیچ تفاوتی با خودروهای معمولی ندارد و بر این اساس نیاز به آموزش خاصی برای راندن این خودروها نیست،  اما در باطن این خودروها مجموعه پیچیده ای از سیستم های الکترونیکی و مکانیکی وظیفه به حرکت درآوردن خودرو را بر عهده دارند و همین موضوع خودروهای هیبرید را به فناوری بسیار پیشرفته تبدیل می کند.

اصلی ترین اجزای یک خودروی هیبرید عبارت است از:

موتور درون سوز (معمولا بنزینی)، موتور الکتریکی، باک سوخت، مجموعه باتری ها، گیربکس، سیستم تقسیم نیرو و مجموعه الکترونیکی مدیریت سیستم هیبرید.

گیربکس به کار رفته در این خودروها اتوماتیک است و معمولا از نوع CVT انتخاب می شود هر چند در نمونه هایی که از ابتدا به عنوان یک خودرو بنزین سوز طراحی شده اند و بعدا مدل هیبرید آنها نیز به تولید رسیده همچنان شاهد بهره گیری از گیربکس های اتوماتیک عادی هستیم و علاوه بر گیربکس، بعضی از خودروهای هیبرید (که به انواع سری- موازی معروفند) یک بخش مستقل برای تقسیم نیروی دریافتی از موتور الکتریکی و درون سوز دارند که وظیفه آن مدیریت انتقال نیروی (از هر یک از موتورها یا هر دوی آنها به چرخ ها و یا از موتور درون سوز به موتور الکتریکی جهت شارژ باتری ها و یا از چرخ ها به موتور الکتریکی جهت شارژ باتری ها) است هر چند بیشتر خودروها فاقد این بخش هستند و موتور الکتریکی به طور مستقیم به موتور درون سوز متصل است.

گردآوری: car.ir و کارشناس خودرو 

عناوین برگزیده