تاریخ: ۰۵ مهر ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۳:۳۱
بازدید: ۲۹۳
کد خبر: ۱۳۲۲۵۳
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

معدن فیروزه خراسان رضوی مزیت گردشگری دارد

می متالز - سرپرست معاونت معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: معدن فیروزه این استان واقع در شهرستان فیروزه که محصول آن با عنوان "فیروزه نیشابور" معروف شده بیش از جنبه معدنی، دارای مزیت مهم در حوزه گردشگری است.
معدن فیروزه خراسان رضوی مزیت گردشگری دارد

به گزارش می متالز،  محمد توکلی روز شنبه به تدوین "طرح ژئوتوریسم" برای این معدن اشاره و بیان کرد: فیروزه نیشابور یک برند جهانی شناخته شده در عرصه سنگهای قیمتی است که معدن استخراج آن در صورت ایجاد زیرساختهای مناسب، به همین خاطر یک مکان پرجذابیت برای گردشگران خواهد بود.

وی ادامه داد: گرچه این معدن هم‌اینک در چارچوب تقسیمات کشوری متعلق به حوزه شهرستان تازه‌تاسیس فیروزه است اما محصول آن از سالهای بسیار دور در جهان با عنوان "فیروزه نیشابور" شناخته شده است.

فیروزه تا پیش از سال ۱۳۸۶ که به شهرستان ارتقاء یافت، یکی از بخشهای شهرستان نیشابور بود.

سرپرست معاونت معادن و صنایع معدنی سازمات صمت خراسان رضوی گفت: محصول معدن فیروزه خراسان به حدی در دنیا شناخته شده و معروف است که خود به یک محک سنجش در میان سنگهای قیمتی مبدل شده بطوری که بعضا در نقاط مختلف جهان ارزش "سنگ عقیق" را نیز با فیروزه نیشابور می‌سنجند.

وی استخراج و عرضه سنگ فیروزه را به عنوان یک برند جهانی در انحصار ایران ذکر و بیان کرد: بر همین اساس لزومی به استخراج بیش از حد معدن فیروزه و تراش سنگ آن برای استفاده در زیورآلات نیست.

توکلی افزود: به هز میزان که از این معدن سنگ فیروزه کمتری برای فرآوری صنعتی آن صورت گیرد ارزش اقتصادی آن نیز بیشتر می‌شود. 

وی ادامه داد: کار استخراج از معدن فیروزه خراسان رضوی هفت هزار سال پیشینه دارد اما هنوز درصد کمی از سنگهای منحصربفرد آن برداشت شده است. 

این مدیر مسوول در سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی حجم قطعی ذخیره معدن فیروزه این استان را هشت هزار و ۵۲۱ تن ذکر و بیان کرد: سالانه ۴۰ تن سنگ فیروزه از معدن منحصربفرد واقع در شهرستان فیروزه برداشت می‌شود.

وی گفت: بر اساس برآوردها، کانسار فیروزه نیشابور با احتساب حجم کنونی برداشت، هنوز تا ۲۱۳ سال دیگر ظرفیت استخراج و برداشت سنگ قیمتی فیروزه را دارد. 

توکلی افزود: "طرح ژئوتوریسم" تاکنون علاوه بر معدن فیروزه نیشابور برای دو معدن نمک و یک معدن طلای دیگر در خراسان رضوی تدوین شده است.

وی به ارائه طرح مدون ژئوتوریسم این چهار معادن به شورای معادن خراسان رضوی اشاره و بیان کرد: پیگیری دریافت مجوزهای لازم از سازمان میراث فرهنگی برای اجرای این طرح در در جریان است. 

معدن فیروزه در بخش مرکزی شهرستان ۴۲ هزار نفری فیروزه و فاصله ۱۶۲ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.

معدن فیروزه در ۵۱ کیلومتری شمال شرق شهر نیشابور و در مرکز شهرستان ۴۲ هزار نفری فیروزه در ۱۶۲ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد.

مدیریت کنونی این معدن که پروانه بهره‌برداری آن سال ۱۳۷۹ صادر شد بر عهده یک شرکت تعاونی با سهامداری روستاییان و ساکنان شهر فیروزه است. این سهامداران علاوه بر بهره‌مندی از سود استخراج معدن فیروزه، خود به عنوان کارگران معدن بطور مستقیم دست‌اندرکار استخراج از آن نیز هستند.

گرچه سنگ فیروزه هم‌اینک از معادن ۹ کشور جهان استخراج می‌شود اما کارشناسان سنگهای قیمتی به اتفاق آرا "فیروزه نیشابور یا فیروزه ایران" را مرغوبترین نوع آن در دنیا می‌دانند.

عناوین برگزیده