تاریخ: ۰۴ مهر ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۵:۲۴
بازدید: ۲۳۲
کد خبر: ۱۳۳۰۴۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

رفع مشکلات بخش پایین‌دستی با عرضه کافی شمش فولاد در بورس

می متالز - ناکافی بودن میزان عرضه شمش فولاد در بورس، مشکلاتی را در تامین نیاز بخش پایین دستی زنجیره فولاد و نورد کاران ایجاد کرده که برای حل این مشکل، بر افزایش عرضه تاکید شده است.
رفع مشکلات بخش پایین‌دستی با عرضه کافی شمش فولاد در بورس

به گزارش می متالز، نخستین روز مهرماه امسال، برنامه هم اندیشی نوردکاران فولادی ایران با معاون امور معادن وصنایع معدنی کلید خورد، تا هفت مساله و مشکل اعضای انجمن نوپای نوردکاران فولادی ایران را برطرف سازد.  

 

نامتوازن بودن تولید شمش فولادی با عرضه در بورس

براساس آمارهای قابل دسترسی که در سایت بورس کالا ثبت شده، میزان عرضه شمش فولاد در پنج ماهه امسال یک میلیون و ۱۶۲ هزار و ۹۲۹ تن بود، در حالی که برپایه اعلام انجمن تولید کنندگان فولاد ایران در چهار ماه نخست امسال حدود پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تن شمش فولاد تولید شده و در عین حال باید ماهانه حدود یک میلیون تن در بورس کالا عرضه می شد.

کاهش عرضه شمش فولادسازان در بورس کالا، سبب شد تا نوردکاران در بخش پایین دستی زنجیره فولاد به دلیل تامین نشدن مواد اولیه (شمش فولادی) با چالش روبرو شوند.

داریوش اسماعیلی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در نخستین نشست هم اندیشی اعضای انجمن نوپای نوردکاران فولادی ایران بر ضرورت الزام عرضه شمش فولادسازان در بورس کالای ایران و برداشتن موانع و محدودیت برای نوردکاران تاکید کرد.

 

عرضه ناکافی شمش سبب صعود نرخ‌ها

رییس هیات مدیره انجمن نوردکاران فولادی ایران پیش از این به ایرنا گفته بود، عرضه ناکافی شمش فولادی در بورس کالا موجب تشدید تقاضا و رشد قیمت‌ها شد، به گونه‌ای که تیرماه امسال نرخ‌ها تا سقف ۴۲ درصد بالای قیمت جهانی تجربه شد.  

«سید احمد رضوی نیک»  یادآور شد: مجموع عرضه شمش در پنج ماه گذشته توسط تولید کنندگان فولاد در واقع یک پنجم تقاضای شمش را در بورس پاسخ داد، در حالی که میزان میلگرد عرضه شده در دوره فروردین تا پایان مرداد ماه ۹۹ در بورس کالا یک میلیون و ۲۵۹ هزار و ۶۵۰ تن بود، که برابر ابلاغیه وزارت صنعت، تولیدکنندگان محصولات نوردی باید ۶۹۷ هزار و ۷۵۷ تن محصول در بورس کالا عرضه می‌کردند، اما در حدود دو برابر تعهدات خود عمل کرده و محصول در بورس کالا فروختند.

آمارهای مورد بررسی نشان می دهد،  در ۶ ماه گذشته شکاف میان عرضه و تقاضای شمش فولادی در بورس کالا بوجود آمد که نشان می‌دهد فولادسازان به تعهدات خود در این مدت عمل نکرده اند، اما نوردکاران بیش از تعهدات خود به عرضه مقاطع فولادی در بورس کالا اقدام کرده اند.

 

ضرورت عرضه ۶۰ درصدی شمش فولادی

اکنون نوردکاران براین اعتقادند که فولاد سازان باید الزام به عرضه ۶۰ درصد تولیدات شمش فولاد در بورس کالای ایران داشته باشند و در عین حال الزام به عرضه ۷۵ درصد محصولات فولادی تولید شده که با خرید مواد اولیه از بورس کالا انجام شده باشد.

 رضوی نیک معتقد است: فولاد سازان ترجیح می‌دهند به جای صادرات، بالغ بر۲۰ تا ۲۵ درصد شمش را در بورس کالا بفروش برسانند و بقیه را در بازار آزاد به نوردکاران با قیمتی به میزان ۲۰ تا ۳۲ درصد بالاتر بفروشند.

موضوع اصلاح اطلاعات بهین یاب از سوی تولیدکنندگان فولادی برای اینکه مبنای تصمیم گیری‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت است از خواسته های نوردکاران است که وزارت صنعت هم تاکنون این موضوع را مورد تایید قرار داده است.  

تعهد انجمن نوردکاران فولادی ایران نیز به عنوان متولی همه کارخانه‌های نوردی کشور به وزارت صنعت، معدن وتجارت این است که باید کمک کند تا مکانیزمی طراحی شود که محصولات با قیمت مناسب به دست مصرف کننده نهایی برسد.

 

پیشنهاد تشکیل تعاونی برای واحدهای نوردی کوچک 

برپایه درخواست انجمن نوردکاران فولادی ایران، واحدهای کوچک که توان مشارکت در بورس کالا را ندارند، می‌توانند در قالب تعاونی‌ها و زیر نظر انجمن (متولی نوردکاران کشور) تامین مواد اولیه و عرضه محصولات نهایی در بورس کالا را انجام دهند و قرار است تجمیع واحدهای کوچک در دستورکار قرار گیرد تا در آینده مشکلی برای نوردکاران کوچک پیش نیاید.

رییس انجمن نوردکاران فولادی ایران به ایرنا گفته بود،  وزارت صنعت براساس بخشنامه‌ای به نوردکاران در یکی دو هفته گذشته، خواستار آن شده که واحدهای تولید کننده مقاطع طویل نسبت به پروانه خود، ۶۰ درصد ظرفیت نهایی را در بورس کالا عرضه کنند، درحالی که این واحدها از ابتدای سال ۱۳۹۹ کمتر از ۳۵ درصد ظرفیت خود را تولید کرده‌اند.

وی خاطرنشان ساخت: وزارت صنعت چگونه میزان عرضه واحدهای نوردی را براساس ۱۰۰ درصد ظرفیت تعیین می‌کند درحالی که این موضوع بدور از ارزیابی ‌های کارشناسی و اعتماد به تشکل‌هاست.

یکی از محورهای مورد توافق انجمن نوردکاران با معاونت امور معادن وزارت صنعت، این است که به سمت توقف عرضه شمش خارج از بورس و الزام به عرضه آن از بورس کالا و صادرات (در صورت تامین نیاز داخلی) آن پیش رفت.  

همچنین قرار شد،  چون قیمت‌های محصولات فولادی داخلی از قیمت‌های جهانی تبعیت می‌کند، فرآیند قیمت‌گذاری باید تابعی منطقی و منعطف از قیمت‌های جهانی باشد، در حالی که عرضه داخلی باید بتواند کفاف و تامین تقاضای داخلی را پوشش بدهد.

به گزارش ایرنا، میزان تولید شمش فولادی در پنج ماه نخست ۹۹ برپایه آمار انجمن تولید کنندگان فولاد ایران از سطح ۹ میلیون و ۶۰۷ هزار تن گذشت و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش ۱۹ درصدی را ثبت کرد.

همچنین میزان تولید شمش فولادی در پنج ماهه ۱۳۹۸ بالغ بر هشت میلیون و ۹۰ هزار تن بود.

 کل تولیدات فولادی در پنج ماهه ابتدایی امسال به رقم هشت میلیون و ۳۸۸ هزار تن رسید که در مقایسه با هفت میلیون و ۲۲۶ هزار تن عملکرد دوره مشابه پارسال افزایش ۱۶ درصدی را نشان می دهد.

رضوی نیک با بیان اینکه تولیدکنندگان فولاد نسبت به افزایش قیمت‌ها در آینده تضمین می‌گیرند، افزود: بر این اساس،  با در نظر گرفتن شمش فروخته شده به نوردکار در شهریورماه، همچنین قیمت تمام شده شمش به علاوه ارزش افزوده و کرایه حمل برای نوردکار، هرکیلو شمش ۹ هزار و ۴۰۰ تومان قیمت‌گذاری شده است.

وی معتقد است: اکنون نوردکار باید یا محصولش را زیر قیمت به فروش برساند یا نقدینگی خود را به نوعی در بازار برای جبران ضرر، در گردش قرار دهد و یا به دلیل خریداری مواد اولیه گران، تولید خود را با قیمت بالا به‌فروش برساند.

رفع مشکلات بخش پایین‌دستی با عرضه کافی شمش فولاد در بورس

عناوین برگزیده