به گزارش می متالز، در این لیست نام یکی از بزرگترین شرکای آمریکا در سفرهای فضایی و همچنین ایستگاه فضایی بینالمللی یعنی روسیه به چشم نمیخورد. دیمیتری راگوزین (Dmitry Rogozin)، رئیس آژانس فضایی روسیه (Roscosmos)، مدتی پیش از مخالفت خود با همکاری در پروژه ایالات متحده جهت بهرهبرداری از ماه خبر داده بود؛ امری که دلیل آن پررنگ بودن ابعاد سیاسی این پروژه و تمایل دولت روسیه به همکاری با چین در بهرهبرداری از قمر زمین عنوان شده است.
علاوهبر روسیه، چین نیز این پیمان را امضاء نکرده که البته منطقی بهنظر میرسد، چرا که همکاری مستقیم میان سازمانهای فضایی چین و آمریکا بهعلت قانون کنگره ایالات متحده محدود شده است. بااینحال، بهگفته مقامات ناسا درصورتیکه که رفتار این کشور مطابق خواسته کنگره تغییر کند، امکان همکاری میان آنها وجود خواهد داشت.
توافقنامه آرتمیس در پی دستور دونالد ترامپ برای تعیین راهبردهای اکتشاف در ماه و با همکاری ناسا، انجمن ملی فضایی کاخ سفید (White House’s National Space Council)، وزارت خارجه ایالات متحده (U.S. Department of State) و وزارت بازرگانی این کشور (U.S. Department of Commerce) تدوین شده است.
جیم برایدنستاین (Jim Bridenstine)، مدیر ناسا، پیشتر گفته بود هدف آنها از تدوین توافقنامه آرتمیس تغییر «معاهده «فضای بیرونی» سال ۱۹۶۷ نیست؛ بلکه این معاهده برای استفاده صلحآمیز از فضای خارج زمین تشکیل شده است. وی مدعی است توافقنامه آرتمیس با پیمان مذکور تداخل نداشته و بهعنوان چارچوبی جدید برای تعیین نحوه استخراج از ماه و استفاده از آن بهکار میرود. مدیر ناسا دراینرابطه میافزاید: ««همان اصولی که مبنای استفاده از منابع آبی بینالمللی را مشخص کرده، باید در مورد فضا و سطح ماه نیز بهکار گرفته شود.»
کشورهایی که توافقنامه آرتمیس را امضاء میکنند، با ۱۰ اصل از جمله اکتشافات مسالمتآمیز، فعالیتهای شفاف، ارائه کمکهای اضطراری به خدمه در شرایط سخت، انتشار علنی اطلاعات علمی و دفع ایمن زبالههای فضایی موافقت میکنند. فهرست کامل این اصول بهشرح زیر است: