به گزارش می متالز، در همین حال، فرصت حضور در بازار بینالمللی، امکان استفاده از ظرفیتهای مختلف را فراهم میکند. این موضوع برای ایران به منزله رشد صادرات غیرنفتی، بهرهگیری از ظرفیتهای معدنی، رشد تولید در صنایع مختلف و اشتغالزایی است. از آنجاکه ایران از مزیتهای فراوانی برای تولید فولاد برخوردار است، صادرات این محصول نیز اهمیت مییابد. یعنی وجود ذخایر غنی معدنی، منابع عظیم انرژی، نیروی کار ارزان و.... تولید این فلز و فعالیت در این زنجیره را تسهیل میکند. اما باید خاطرنشان کرد تداوم تولید به الزاماتی نیاز دارد. بازار فروش را باید رکنی اساسی در تداوم تولید دانست و اینکه این موضوع با امکان حضور در بازارهای بینالمللی و فروش صادراتی محقق میشود.
منصور یزدیزاده، مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان اظهارکرد: تولید فولاد کشور در سالهای گذشته در یک روند صعودی و میزان تولید در این صنعت از مصرف ظاهری پیشی گرفته است. خوشبختانه این رشد تولید موجب شده ایران از واردکننده فولاد به صادرکننده آن تبدیل شود. در چنین شرایطی، تداوم فعالیت تولیدکنندگان این فلز استراتژیک منوط به صادرات است؛ بنابراین چنانچه هر مانعی در مسیر صادرات ایجاد شود، بر عملکرد تولیدکنندگان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان افزود: متاسفانه از بیش از یک سال گذشته، شرکتهای فولادی با تحریم روبهرو شدند. این تحریمها تکتک شرکتهای بزرگ فولادی کشور را نشانه گرفته و صادرات آنها را با محدودیتهایی روبهرو کرده است. در چنین شرایطی، عوامل داخلی نهتنها بهدنبال هموار کردن این مسیر دشوار نیستند، بلکه فعالیت ما را بیش از پیش دشوار میکنند.
وی گفت: در چنین شرایطی برخی تصمیمات داخلی نیز مانعی جدید در مسیر صادرات فولاد ایجاد میکند. این دست تصمیمات در حالی اتخاذ میشوند که میزان مصرف داخلی فولاد در کشور روشن و واضح است و میتوان بهراحتی برای آن برنامهریزی کرد.
یزدیزاده خاطرنشان کرد: با وجود رشد صنعت فولاد کشور و هدفگیری وزارت صنعت، معدن و تجارت برای رشد تولید در این صنعت، انتظار میرود دست واحدهای فولادی در مسیر صادرات باز گذاشته شود. صادرات منوط به اخذ مجوز نباشد، اما واحدهای تولیدکننده متعهد شوند که تولید خود را در بورس عرضه کنند. در واقع در شرایط کنونی که کشور بهشدت نیازمند ارز است، این تولیدکنندگان را محدود نکنند. وی افزود: در موقعیت کنونی بسیاری از کشورها با ارائه انواع مشوقها از صنعت فولادشان حمایت میکنند. این صنعت جزو صنایع استراتژیک و اثرگذار در اقتصاد کشور بهشمار میرود و حمایت از آن، ضروری است. درنتیجه از سیاستگذاران نیز انتظار میرود مشوقهای گوناگونی را در حوزههای حملونقل و مسائل گمرکی به فعالیت تولیدکنندگان فولاد کشور اختصاص دهند. بدون تردید این نوع اقدامات بهویژه در شرایط کنونی که کشور با چالشهایی در تامین ارز روبهرو است، کمک میکند.
بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهارکرد: مجموع تولید فولاد کشور در سال گذشته حدود ۲۶ میلیون تن برآورد و از این حجم تولید، حدود ۱۱ میلیون تن آن صادر شد. براساس برنامههای منتشرشده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، قرار است میزان تولید در صنعت فولاد کشور در سال جاری به حدود ۳۰ میلیون تن افزایش یابد. با این وجود، در شرایط کنونی و بهویژه در پی شیوع ویروس کرونا در جهان، رکود بر بازار ساختوساز و سایر فعالیتهای اقتصادی کشور سایه افکنده است. بنابراین در خوشبینانهترین حالت، میزان مصرف فولاد کشور به رقم سال گذشته میرسد. در چنین شرایطی ما باید دستکم ۱۳ میلیون تن فولاد صادر کنیم.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد افزود: درحالحاضر، افتوخیزهای ناشی از فعالیتهای اقتصادی بر بازار فولاد سایه افکنده و ویروس کرونا اقتصاد جهان را متاثر کرده است. در عین حال، محدودیتهایی در سطح بینالمللی برای ایران وجود دارد. موضوعات یادشده را باید چالشهای اساسی در صنعت فولاد کشور دانست. در چنین شرایطی احتمال میرود صادرات به برخی کشورها دشوارتر از گذشته شود.
سبحانی گفت: صادرات ۱۳ میلیون تن فولاد، رقم قابلتوجهی است؛ بنابراین فرآیندهای صادرات باید تسهیلکننده باشند. هرگونه محدودیت و مانعی که در مسیر صادرات به هر علتی وجود دارد، باید برطرف شود. بدون شک هیچ نگرانی از تامین نیاز بازار داخل وجود ندارد و این بهانه نباید سد راه صادرات فولاد شود. نهتنها باید تمامی موانع برطرف شوند، بلکه با ارائه انواع تسهیلات و مشوقهای صادراتی، باید این مسیر را هموارتر کنند.
ارائه مجوز صادرات برای هر محموله یکی از دیگر مواردی است که فروش این محصول را در بازار جهانی دشوار میکند. ممکن است مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت بگویند ما هر مجوزی را درخواست کردید در اختیارتان گذاشتیم، اما تولیدکنندهای که میخواهد محصول خود را در بازار بینالمللی به فروش برساند، باید با قدرت و اعتماد به نفس و همچنین اطمینان از اینکه هیچ مانعی برای او ایجاد نمیشود، در جلسات حضور یابد و قرارداد ببندد.
سبحانی در ادامه افزود: نمیشود که طرف ایرانی قراردادی را امضا کند و تعهدی را بر عهده بگیرد، اما سر بزنگاه مانع صادرات او شوند. اینگونه مسائل به اعتبار تولیدکنندگان آسیب وارد میکند. بدون تردید پسگرفتن بازاری که از دست رفته بهسادگی ممکن نخواهد بود. وقتی صحبت از تسهیل صادرات میکنید، یعنی تولیدکننده بتواند بدون دغدغه به عرصه صادرات پا بگذارد و برای بازاریابی و مذاکره اقدام کند، قراردادهای بلندمدت ببندد و از تداوم فعالیت خود دغدغهای نداشته باشد.
حضور فعال صنایع فولاد کشور در عرصه تجارت بینالملل تاثیر بسزایی بر تداوم تولید آنها دارد. در یک سال گذشته تشدید تحریمهای بینالمللی، همهگیری ویروس کووید ۱۹ و رکودی که بر اقتصاد جهانی سایه افکنده، صادرات فولاد ما را دشوارتر از گذشته کرده است. در چنین شرایطی شاهد وضع قوانین و مقررات سختگیرانه از سوی متولیان امر و سیاستگذاران داخلی هستیم که حضور این محصولات در بازار جهانی را بیش از پیش دشوار میکند. این دست رفتارها مغایر با سیاستهای توسعه صنایع و تلاش برای رشد تولید است. بنابراین از متولیان امر انتظار میرود با درک شرایط موجود بهگونهای عمل کنند که مسیر تولید و صادرات تسهیل شود.