به گزارش می متالز، هادی حق شناس با اشاره به اجرایی شدن نخستین سوآپ ارزی ایران - ترکیه اظهار کرد: بنظر میرسد که حداقل دریک دهه گذشته چالشهای ارزی بین کشورهای مختلف بطور جدیتر مطرح شده است این امر بدین معنا نیست که در یک دهه قبل، چنین چالشی وجود نداشته بلکه دریک دهه اخیر نقش یورو جدیتر شده و در مبادلات تجاری، نقش مهم تری را ایفا کرده است.
وی با بیان اینکه نقش یورو بطور جدیتر در مبادلات تجاری مورد توجه قرار گرفته است، در تشریح دلیل آن افزود: با ظهور چین به عنوان یک کشور قدرتمند اقتصاد جهان بحث حاکمیت دلار کمرنگ شد در حالیکه دلار همچنان در جهان به عنوان یک ارز مورد توجه قرار میگرفت و آمریکا به تنهایی بر حدود یک پنجم اقتصاد جهان( تولید ناخالص ملی درجهان) تاثیرگذار بود.
حق شناس تصریح کرد: بعد از آنکه جنگ تعرفهای بین چین و آمریکا بر روی فولاد، آلومینیوم و برخی کالاها رخ داد، روابط تجاری روسیه با کشورهای آسیای جنوب شرقی برهم خورد چرا که بعد از تحریم اروپا، روسیه هم تحریم شد از اینرو ارزها نقش بیشتری را ایفا کرده و کشورهای همسایه نیز تمایل بیشتری به این امر نشان دادند به همین سبب دلار توانست مبنای مبادلات تجاری جهان قرار گیرد.
وی بیان کرد: بدلیل چالشهای سیاسی ایران با غرب، قرارداد تجاری بین ایران و ترکیه مطرح شد، این موضوع منجر به کاهش اتکای مبادلات تجاری ایران به دلار و تقویت بانک مرکزی کشور خواهد شد.
این کارشناس بانکی در پایان گفت: با تحقق این مهم به طور قطع جایگاه دلار در تراز تجاری کشور، واردات و صادرات کمرنگتر خواهد شد.