به گزارش می متالز، بر اساس مصوبهی ۲۳ تیرماه هیاتوزیران بخشی از سهام دولت در ۹ شرکت ازجمله ۵۵ درصد از سهام مالکیتی دولت در شرکت تولید تجهیزات سنگین هپکو اراک بابت رد ۳۲ هزار میلیارد تومان از دیون دولت به سازمان تأمین اجتماعی به این سازمان واگذار شد.
این واگذاری به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان برنامهوبودجه کشور و با استناد به بند «و» تبصره ۲ مادهواحده قانون بودجه ۹۹ کل کشور مورد تصویب قرارگرفته است و بر اساس آن سهام دولت و متعلق به دولت به شرح جدول مشخصشده در تصویبنامه پس از کسر سهام ترجیحی از تاریخ ابلاغ توسط سازمان خصوصیسازی بابت رد بخشی از دیون دولت به سازمان تأمین اجتماعی و به ارزش تقریبی ۳۲۰ هزار میلیارد ریال واگذار شود.
قیمت نهایی سهام شرکتهای موضوع تصویبنامه مطابق آئیننامه اجرایی شیوههای قیمتگذاری بنگاهها مصوب ۲۰ اسفند ۸۷ شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و تصویب هیات واگذاری تعیین میشود و سازمان خصوصیسازی موظف است ظرف یک سال از تاریخ ابلاغ این تصویبنامه قیمت سهام شرکتهای یادشده را مطابق آئیننامه مذکور جهت تصویب به هیاتوزیران ارائه نماید.
اما آنچه در این تصویبنامه حائز اهمیت است اینکه دولت سازمان تأمین اجتماعی را مکلف کرده است تا مازاد بر ۱۷ درصد سهام خود در شرکتهای موضوع را تا پایان سال ۹۹ به بخش غیردولتی واگذار کند و درصورتیکه این اقدام از سوی تأمین اجتماعی صورت نگیرد وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است رأساً نسبت به واگذاری این بخش از سهام شرکتهای مذکور اقدام نماید.
بعد از انتشار این خبر مسائل مختلفی ازجمله مغایرت مصوبه مذکور با قوانین مربوطه و همچنین ابهام در سرنوشت شرکتهای مذکور مطرح شد، همچنین کارگران شرکت هپکو اراک طی بیانیهای این واگذاری را خلاف قانون عنوان کردند و حتی برخی نمایندگان مجلس نسبت به این امر اعتراضاتی داشتند.
ضمن اینکه بسیاری از کارشناسان روش واگذاری سهام دولتی بابت رد دیون را روشی خطرناک دانسته و نسبت به عواقب منفی آن برای اقتصاد و صنعت کشور هشدار دادند.
عباس خسروانی استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه صنعت دراینباره به دیارآفتاب گفت: یکی از روشهایی که هم دولتهای قبل و هم دولت فعلی در زمینه خصوصیسازی پیاده کردند روش واگذاری داراییها بهمنظور تسویه بدهیهای دولت بود که این روش ناکارآمدی خود را در دولتهای مختلف به اثبات رسانده است و خسارت و ضررهای این روش درگذشته برای ما اثباتشده است، اگرچه دولت تدبیر و امید روزی که بر سرکار آمد انتقادات جدی به این روش داشت اما متأسفانه امروز شاهد هستیم که هیات دولت مجدد برای رد دیون خود شرکتهایی ازجمله شرکت هپکو را واگذار میکند که این روش بههیچوجه خصوصیسازی محسوب نمیشود و عوارض بسیار سنگینی را هم برای تولید کشور در پی خواهد داشت.
وی در ادامه افزود: اساساً دولت در خصوصیسازی نباید به دنبال کسب درآمد باشد بلکه خصوصیسازی صورت میگیرد تا بهرهوری در کشور افزایش پیدا کند اما واگذاری داراییها برای رد دیون بههیچوجه منجر به بهرهوری نخواهد شد چون فرد یا سازمانی که طلبکار است برای اینکه طلب خود را نقد کند بههیچوجه دنبال بنگاهداری نخواهد رفت.
اما طی روزهای اخیر احمد علیرضابیگی عضو هیات تحقیق و تفحص از سازمان خصوصیسازی در پی مصوبه هیاتوزیران مبنی بر تخصیص سهام ۹ شرکت دولتی به ارزش ۳۲۰ هزار میلیارد از سوی سازمان خصوصیسازی به سازمان تأمین اجتماعی، در نامهای به رئیس مجلس، این مصوبه را خلاف قانون اساسی، قانون برنامه پنجم توسعه و سیاستهای کلی اصل ۴۴ دانسته و افزوده است که در این مصوبه وظایف قانونی سازمان خصوصیسازی به سازمان تأمین اجتماعی تبدیلشده که حاصلی غیر از آشفتگی بیشازپیش در واگذاری شرکتها و بنگاههای دولتی دربر ندارد.
احمد علیرضابیگی عضو هیات تحقیق و تفحص از سازمان خصوصیسازی در تشریح نامه مذکور گفت: این مصوبه هیاتوزیران بوده است که این واگذاری انجام بگیرد ولی با قوانین جاری و همچنین قوانین بالادستی کشور در تعارض است که در نامه به رئیس مجلس نیز به آن اشارهشده است.
علیرضابیگی تصریح کرد: وقتی واگذاری خلاف قانون بوده است لذا این مصوبه نیز مثل بسیاری از واگذاریهایی در مجموعههایی مانند کشت و صنعت مغان، ماشینسازی تبریز، ایران ایر تور، هپکو، هفتتپه که در مغایرت و تعارض روشن با قوانین کشور اتفاق افتاد حتماً باید لغو شود کما اینکه لغو شده است.
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: قوانین بالادستی اساساً اینگونه واگذاریها را منع کرده است و اگر دولت دیونی به تأمین اجتماعی دارد باید خودش سهام را بفروشد و طلب تأمین اجتماعی را پرداخت کند.
این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه این مسائل یک موضوع ملی است گفت: ما در اینگونه واگذاریها شاهد نقض آشکار قوانین کشور هستیم، در این مصوبه واگذاری به تأمین اجتماعی اتفاق افتاده است اما مشابه این را در واگذاریهای ماشینسازی، کشت و صنعت مغان یا هپکو و هفتتپه میبینیم که اساساً شاهد تخلفات فاحش در این زمینه هستیم، چگونه میشود این ننگ را از دامن دولت پاک کرد که ماشینسازی تبریز بهعنوان یک صنعت منحصربهفرد را به شخصی بفروشند که سواد هم ندارد.
عضو هیات تحقیق و تفحص از سازمان خصوصیسازی خاطرنشان کرد: مصوبات هیاتوزیران باید به تأیید هیات تطبیق مصوبات دولت با قانون در مجلس شورای اسلامی برسد و منتظر هستیم که درنهایت هیات تطبیق در این خصوص اظهارنظر کند.
متن کامل نامه علیرضا بیگی به رئیس مجلس به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر قالیباف
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند هیات محترم وزیران به موجب مصوبه شماره ۴۲۸۵۳ / ت ۵۷۸۳۱ ه مورخ ۲۳ /۴ /۱۳۹۹ بابت رد بخشی از دیون دولت، مبادرت به تخصیص سهام ۹ شرکت دولتی به ارزش ۳۲۰ هزارمیلیارد ریال از سوی سازمان خصوصی سازی به سازمان تامین اجتماعی نموده است. تصویب این مصوبه ازحیث موارد ذیل ناقض قوانین عادی و عالی کشور محسوب میگردد:
با عنایت به موارد معروضه فوق الذکر مستدعی است مقرر فرمائید هیات محترم بررسی وتطبیق مصوبات دولت با قوانین، نسبت به لغو مصوبه مذکور که ناقض قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وسایر قوانین مورد اشاره میباشد، عنایت لازم را معمول نماید.
جهت دانلود فایل PDF و تصویر کامل این نامه (اینجا) کلیک کنید.