به گزارش می متالز، حسین سلاح ورزی طی یادداشتی درباره وضعیت این روزهای بازار سرمایه نوشت: با انتشار خبر ضریب ایمنی بسیار بالای واکسن کرونای پی فایزر، عامل قدرتمندتری در مسیر قیمتگذاری کامودیتی و مرکانتیل مداخله کرده و در صورت اخذ مجوز این واکسن، که حالا دیگر بسیار محتمل به نظر میرسد، باید انتظار رشد قیمت نفت و فلزات اساسی و در مقابل کاهش قیمت طلا را داشت.
وی افزود: در نظر گرفتن دو عامل رشد قیمت ارز با محرک ادامه شرایط تورمی و رشد قیمت نفت و فلزات اساسی در بازارهای جهانی، بورس ایران محرک قدرتمندی برای رشد پیدا کرده است.
برای گشودن کلاف سردرگم پیشبینی در مورد ارز، طلا و سهام، شاید بهتر باشد از قیمت ارز آغاز کرد که ارزیابی آن در کوتاهمدت، به پارامترهای کمتری وابسته است.
محاسبات مبتنی بر نظریه مقداری پول، نشان میدهد قیمت تعادلی دلار آمریکا در حال حاضر باید چیزی بین ۲۵ تا ۲۷ هزار تومان باشد.
قرار گرفتن دلار آمریکا در کانال ۳۰ هزار تومان برای مدت زمان قابل توجه، به نظر میرسد بیشتر پیش خور کردن اثرات تورمی پیش رو، در واکنش به ناکامیهای سریالی دولت در تامین مالی کسر بودجه از طریق استقراض و اصرار بانک مرکزی به سرکوب تقاضا قیمت ارز از طریق سنگاندازی در مسیر تجارت خارجی بود.
با تغییر سیاستهای دولت و مثبت شدن انتظارات جامعه در مورد چشمانداز اقتصادی بر اثر تحولات سیاسی بینالملل، عقبنشینی بازار از این استراتژی چندان دور از انتظار نبود؛ ولی این روند کاهشی قاعدتا نمیتواند برای مدت طولانی ادامهدار باشد.
حتی اگر فرض کنیم در آینده بسیار نزدیک رئیسجمهور جدید ایالاتمتحده تمام یا بخش عمدهای از محدودیتهای تحریمی را حذف میکند و دولت نیز به ذخایر ارزی خود چوب حراج میزند، که هر دو فرض بسیار نامحتمل و حتی میتوان گفت غیرمعقول است، باز هم نمیتوان امیدوار بود در طول زمستان پیش رو، قیمت ارز کاهش قابل توجهی را تجربه کند.
برعکس با ادامه روند تورمی ماههای قبل و ادامه محدودیتهای بینالمللی ناشی از تحریمهای ایالاتمتحده و قرار داشتن ایران در لیست سیاه اف.ای.تی.اف، رشد ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت ارز تا پایان سال اصلا دور از انتظار نیست.
در مورد طلا که قیمت آن عمدتا ترکیبی از قیمت طلا در بازار جهانی و قیمت ارز در بازارهای داخلی است؛ با پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و واکنش بسیار بدی که بازار سرمایه جهانی و بازارهای جهانی کامیدیتی به این پیروزی نشان دادند؛ باید انتظار افزایش قیمت جهانی طلا در ماههای پیش رو را میداشتیم؛ اما، امروز با انتشار خبر ضریب ایمنی بسیار بالای واکسن کرونای پی فایزر، عامل قدرتمندتری در مسیر قیمتگذاری کامودیتی و مرکانتیل مداخله کرده و در صورت اخذ مجوز این واکسن، که حالا دیگر بسیار محتمل به نظر میرسد، باید انتظار رشد قیمت نفت و فلزات اساسی و در مقابل کاهش قیمت طلا را داشت.
در نظر گرفتن دو عامل رشد قیمت ارز با محرک ادامه شرایط تورمی و رشد قیمت نفت و فلزات اساسی در بازارهای جهانی، بورس ایران محرک قدرتمندی برای رشد پیدا کرده است؛ اما عواملی همچون احساس ناامنی سهامداران خرد، ضعف ساختارهای بازار گردانی، مداخلات مستمر و غیرقابل پیشبینی دولت در بازار سرمایه و نهایتا کاربرد سیاست سرکوب قیمتی و محدودیت تجارت محصولات بنگاههای بالادستی اقتصاد ایران، که در شاخص کل سهم بسیار قابل ملاحظهای دارند؛ سبب میشود نتوان با اطمینان پیشبینی کرد که عوامل خارجی قطعا منجر به صعودی شدن شاخص بازار بورس خواهند شد.