تاریخ: ۲۵ آبان ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۲:۴۱
بازدید: ۲۰۴
کد خبر: ۱۴۲۶۹۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
تجارت با اروپا بررسی شد

جا‌ماندگی کالاهای ایرانی در قاره سبز

می متالز - آمار تجارت ایران و اروپا در هفت ماه منتهی به مهر امسال اعلام شد. این آمار نشان می‌دهد که خریدار کالاهای ایرانی در اروپا ناچیز است اما در ازای آن فروشندگان اروپایی، در این تجارت موفق‌تر بوده‌اند. این روند در تجارت ۶ ماهه ایران با اتحادیه اروپا نیز به چشم می‌خورد.
جا‌ماندگی کالاهای ایرانی در قاره سبز

به گزارش می متالز، براساس این گزارش ارزش تجارت خارجی ایران و این اتحادیه نزدیک به ۹ میلیارد دلار بوده که از این میزان، بیش از ۲ میلیارد دلار مربوط به صادرات و نزدیک به ۷ میلیارد دلار متعلق به واردات از کشورهای اروپایی است. در عین حال آمارهای ۶ ماهه تجارت با اتحادیه اروپا از سوی سازمان توسعه تجارت مورد بررسی قرار گرفته است. در این آمار نیز کشورهای مهم مبدا واردات و مقصد صادرات اروپایی در نیمه نخست امسال معرفی شده‌اند. براساس این گزارش، آلمان نخستین مبدا واردات ایران از اتحادیه اروپا و تنها مقصدکالاهای ایرانی در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا محسوب می‌شود که در لیست ۲۰ مقصد عمده صادرات در نیمه نخست قرار گرفته است.

 

تجارت با اروپا در هفت ماه

تجارت ایران و اروپا در هفت ماهه امسال بیش از ۱۵ میلیون و ۹۱۰ هزار و ۸۱۶ تن بوده که ارزشی معادل ۸ میلیارد و ۸۰۷ میلیون و ۸۷۹ هزار و ۸۱۴ دلار را به خود اختصاص داده است. سخنگوی گمرک ایران با اشاره به حجم تجارت خارجی ایران با اروپا، جزئیاتی نیز از صادرات به این کشورها و واردات از آنها ارائه کرده است. براساس اظهارات روح‌الله لطیفی، حجم صادرات ایران به کشورهای اروپایی در هفت ماه منتهی به مهر امسال، بیش از ۵ میلیون و ۶۰۵ هزار و ۸۹۱ تن به ارزش ۲ میلیارد و ۶۶ میلیون و ۸۴۰ هزار و ۵۳۸ دلار بوده است.   همچنین به گفته او، در میان کشور‌های اروپایی اصلی‌ترین مقاصد صادراتی، کشور ترکیه با یک میلیارد و ۴۸۹ میلیون و ۳۷۲ هزار و ۴۰۸ دلار و پس از آن کشور‌های روسیه، آلمان و ایتالیا قرار دارند؛ همچنین کمترین میزان صادرات به کشور اسکاتلند با ۱۳ هزار و ۹۵۲ دلار بوده است. در عین حال ایران به ۳۷ کشور اروپایی از قبیل اتریش، آلمان، بوسنی و هرزگویین، بلژیک، سوئیس، دانمارک، فرانسه، اسپانیا، انگلستان، ایتالیا، هلند، سوئد، اسلواکی و نروژ صادرات داشته است. واردات ایران از اروپا نیز در این بازه زمانی از ۴۴ کشور اروپایی صورت گرفته که حجم این واردات بیش از ۱۰ میلیون و ۳۰۴ هزار و ۹۲۵ تن کالا به ارزش ۶ میلیارد و ۷۴۱ میلیون و ۳۹ هزار و ۳۰۳ دلار بوده است. بیشترین واردات ایران از میان کشورهای اروپایی از ترکیه با ۲ میلیارد و ۲۳۴ میلیون و ۶۷۰ هزارو ۶۴۰ دلار صورت گرفته و پس از آن کشور‌های آلمان، روسیه و انگلستان مهم‌ترین مبادی وارداتی ایران در این قاره بوده‌اند. ایران از کشورهای اروپایی همچون انگلستان، فرانسه، آلمان، ایتالیا، چک، سوئیس، سوئد، اتریش، بلژیک، دانمارک، اسپانیا، ایرلند، کرواسی، هلند، پرتغال، لهستان، اوکراین و روسیه واردات انجام داده است.

 

تجارت ۶ ماهه با اتحادیه اروپا

اگرچه آخرین خبر اعلام شده مربوط به تجارت خارجی ایران با کشورهای اروپایی است، اما سازمان توسعه تجارت، اتحادیه اروپا که شامل ۲۷ کشور است را زیر ذره‌بین قرار داده و تجارت ایران با این اتحادیه را در نیمه نخست امسال بررسی کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در ۶ ماه منتهی به شهریور امسال، صادرات ایران به این اتحادیه ۲۱۸ میلیون دلار بوده که وزنی معادل ۱۲۱ هزار تن داشته است. این در حالی است که در نیمه نخست سال گذشته صادرات ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا، ۴۷۴ هزار تن به ارزش ۳۳۵ میلیون دلار ثبت شده است. از این رو صدور کالا به این اتحادیه از نظر ارزشی با کاهش ۳۵ درصدی روبه‌رو بوده و از نظر وزنی هم افت ۷۴ درصدی را نسبت به نیمه نخست سال ۹۸ تجربه کرده است. اتحادیه اروپا در بین گروه‌های اقتصادی، آخرین مقصد کالاهای ایرانی است.

اما درخصوص واردات، روند متفاوتی با این اتحادیه در نیمه نخست امسال طی شده است. اتحادیه اروپا سومین گروه اقتصادی طرف معامله ایران در نیمه نخست امسال بوده است. ارزش واردات از کشورهای عضو این اتحادیه ۲ میلیارد و ۲۱۷ میلیون دلار بوده و وزن کالاهای وارداتی از آنها نیز ۲ میلیون و ۲۷۵ هزار تن ثبت شده است. این در حالی است که در نیمه نخست سال گذشته ۲ میلیون و ۲۷۲ هزار تن کالا به ارزش ۳ میلیارد و ۸۲ میلیون دلار از این اتحادیه به ایران وارد شده است؛ بنابراین واردات از حیث ارزش ۲۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته و از حیث وزن تقریبا تغییر چشمگیری را شاهد نبوده‌ایم.

 

تنها مقصد عمده صادرات ایران در اتحادیه اروپا

تنها کشور حاضر در لیست ۲۰ مقصد عمده صادراتی ایران در نیمه نخست، آلمان است. ایرانی‌ها در ۶ ماه منتهی به شهریور امسال موفق به صادرات ۱۵ هزار تن کالا به ارزش ۹۲ میلیون دلار به آلمان شده‌اند. آلمانی‌ها پانزدهمین مقصد کالاهای ایرانی هستند. سهم ارزشی این کشور از کل ارزش صادرات، ۷/ ۰ درصد است. با توجه به اینکه در نیمه نخست سال گذشته ۵۵ هزار تن به ارزش ۸۱ میلیون دلار کالا به این کشور صادر شده بود، مقایسه ارقام اعلام شده نسبت به مدت مشابه نشان می‌دهد ارزش صادرات به این کشور ۱۴ درصد افزایش یافته اما وزن کالاهای صادراتی با کاهش ۷۳ درصدی مواجه شده است.

 

۸ مبدا عمده واردات ایران در اتحادیه اروپا

غیبت کشورهای عضو اتحادیه اروپا اگرچه در لیست ۲۰ مقصد عمده صادرات کالاهای ایرانی به چشم می‌آید اما ۸ کشور عضو این اتحادیه، در لیست ۲۰ مبدا عمده واردات ایران قرار گرفته‌اند.

آلمان نخستین کشور طرف معامله ایران در این اتحادیه است. این کشور پنجمین مبدا وارداتی ایران محسوب می‌شود که در نیمه نخست امسال توانسته ۷۷۴ هزار تن کالا به ارزش ۸۳۵ میلیون دلار را به ایران صادر کند. سهم آلمان از کل ارزش واردات ایران در ۶ ماهه اول سال، ۵ درصد بوده است. در نیمه نخست سال گذشته ۳۵۳ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۹ میلیون دلار از سوی این کشور به ایران صادر شده بود. از این رو بررسی‌ها نشان می‌دهد وزن کالاهای وارداتی از آلمان ۱۱۹ درصد رشد کرده اما ارزش آن کاهش ۱۷ درصدی را تجربه کرده است.  دومین کشور عضو اتحادیه اروپا در لیست ۲۰ مبدا عمده واردات ایران، هلند بوده که در رده هشتم ایستاده است. این کشور یک میلیون و ۵ هزار تن کالا به ارزش ۳۸۱ میلیون دلار در نیمه نخست امسال به ایران کالا فروخته است. سهم هلند در کل ارزش واردات ایران، معادل ۳/ ۲ درصد است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته یک میلیون و ۱۷۵ هزار تن کالا به ارزش ۵۶۰ میلیون دلار از این کشور به ایران صادر شده است. بنابراین کاهش ۳۲ درصدی ارزش واردات و افت ۱۴‌درصدی وزن کالاهای وارداتی نسبت به مدت مشابه سال قبل، در کارنامه تجارت با هلند ثبت شده است.

ایتالیا سومین کشور عمده طرف معامله ایران در اتحادیه اروپاست. این کشور در نیمه نخست امسال ۲۷۵ هزار تن کالا به ارزش ۳۴۵ میلیون دلار به ایران فروخته است. ایتالیا در بین ۲۰ کشور عمده طرف معامله ایران، جایگاه نهم را به خود اختصاص داده و سهمی معادل ۲/ ۱ درصد را از کل ارزش واردات از آن خود کرده است. نیمه نخست سال گذشته ۱۱۳ هزار تن کالا به ارزش ۴۳۷ میلیون دلار از سوی این کشور به ایران صادر شده است. بنابراین واردات از ایتالیا در نیمه نخست امسال از نظر وزنی رشد ۱۴۴‌درصدی داشته و از نظر ارزشی با افت ۲۱ درصدی روبه‌رو شده است.  چهارمین مبدا واردات کالا به ایران در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا، سوئیس است. این کشور با صادرات ۱۸۱ هزار تن کالا به ارزش ۲۱۴ میلیون دلار و سهم ارزشی ۳/ ۱ درصدی از کل ارزش واردات در نیمه نخست امسال در رده یازدهم عمده مبادی وارداتی ایران قرار گرفته است. حال آنکه سال گذشته ارزش واردات از این کشور ۶۰۸ میلیون دلار و وزن کالاهای وارداتی از سوئیس ۹۸۰ هزار تن بوده است، از این رو با کاهش ۸۲ درصدی در وزن و افت ۶۵ درصدی در ارزش واردات از سوئیس روبه‌رو هستیم.  فرانسه پنجمین کشور طرف معامله ایران در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپاست. واردات از فرانسه از ۱۲ هزار تن در نیمه نخست سال گذشته با کاهش ۴۶ درصدی به ۶ هزار تن رسیده است. همچنین ارزش کالاهای صادر شده از سوی فرانسه از ۱۸۷ میلیون دلار در نیمه اول سال ۹۸ با کاهش ۲۸ درصدی به ۱۳۵ میلیون دلار رسیده است. سهم ارزشی فرانسه از این کشور ۸/ ۰ درصد بوده و در رده پانزدهم مبادی عمده وارداتی ایران قرار گرفته است.

ششمین مبدا عمده وارداتی ایران در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا، اتریش است. این کشور ۸۸ هزار تن کالا به ارزش ۱۰۷ میلیون دلار را به ایران صادر کرده و سهم آن از کل ارزش واردات نیمه نخست به ۶/  ۰ درصد می‌رسد.

اتریش هفدهمین مبدا عمده واردات ایران محسوب می‌شود. واردات از اتریش نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۸۱ درصد کاهش یافته و از نظر ارزشی نیز افت ۴۹ درصدی را تجربه کرده است. نیمه نخست سال گذشته واردات ۴۵۳ هزار تن کالا به ارزش ۲۰۷ میلیون دلاری از این کشور را تجربه کردیم.  اسپانیا هفتمین کشور طرف معامله ایران در اتحادیه اروپاست. این کشور در نیمه نخست امسال سهم ۶/ ۰ درصدی را از کل ارزش واردات ایران به خود اختصاص داده است. در بازه زمانی مورد نظر، اسپانیا ۲۱ هزار تن کالا به ارزش ۱۰۴ میلیون دلار به ایران صادر کرده است. واردات از این کشور اروپایی نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۴۵‌درصد و از نظر ارزشی ۲۸ درصد کاهش یافته است. در نیمه نخست سال ۹۸ ارزش واردات از اسپانیا ۱۴۴ میلیون دلار و وزن واردات ۳۹ هزار تن بوده است. این کشور هجدهمین کشور طرف معامله ایران در نیمه نخست سال ۹۹ بوده است.  دانمارک هشتمین کشور عمده طرف معامله ایران در اتحادیه اروپا محسوب می‌شود. وزن کالاهای واردشده از این کشور در بازه زمانی مورد بررسی ۳ هزار تن و ارزش آن ۸۹ میلیون دلار ثبت شده است. دانمارک بیستمین مبدا واردات ایران است. سهم این کشور از کل ارزش واردات ۵/ ۰ درصد ثبت شده است. واردات از دانمارک نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی افت ۲۴ درصدی و از نظر ارزشی کاهش یک درصدی را تجربه کرده است.

عناوین برگزیده