تاریخ: ۰۳ آذر ۱۳۹۹ ، ساعت ۱۵:۲۹
بازدید: ۴۰۰
کد خبر: ۱۴۴۵۰۳
سرویس خبر : آهن و فولاد

زیرساخت‌ها ملاک اصلی در جانمایی زنجیره فولاد کردستان بود/ درخواست نماینده مردم بیجار برای جانمایی دوباره پروژه

می متالز - در حالی که با گذشت ماه‌ها از اجرای پروژه‌های زنجیره فولاد در کردستان، نماینده مردم بیجار به جانمایی آن انتقاد دارد و خواستار بازبینی در موضوع شده است، رئیس سازمان صمت کردستان می‌گوید: زیرساخت‌ها ملاک اصلی در جانمایی زنجیره فولاد کردستان بوده است.
زیرساخت‌ها ملاک اصلی در جانمایی زنجیره فولاد کردستان بود/ درخواست نماینده مردم بیجار برای جانمایی دوباره پروژه

به گزارش می متالز، سابقه طرح احداث زنجیره فولاد در استان کردستان، به سفر استانی جهانگیری، معاون اول رییس جمهور به استان کردستان در خردادماه سال ۹۴ برمی‌گردد.

در این سفر مقرر شد، زنجیره فولاد با ظرفیت‌های ۲.۵ میلیون تن کنسانتره، ۲.۵ میلیون تن گندله، ۱.۶ میلیون تن آهن اسفنجی و ۱.۵ میلیون تن ذوب و ریخته‌گری به‌منظور تولید ۱.۵ تن ورق نوردگرم فولادی در کردستان اجرا شود.

نهایتاً از طریق دفتر معاون اول رییس جمهور، اجرای طرح به وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شد و در مصوبه‌ای انجام کار به سازمان توسعه نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران سپرده شد.

بعد از این تصمیم‌گیری، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان پیگیر این موضوع شد که در نهایت در ستاد اقتصاد مقاومتی استان پیگیری و به تصویب رسید.

شرکت بین‌المللی فولاد تکنیک به عنوان مشاور طرح، مطالعات اولیه را در قالب یک قرارداد با شرکت ملی فولاد ایران انجام داد و پیرو این مطالعات مکان‌هایی برای جانمایی پروژه منظور کردند.

از فروردین‌ماه ۹۶، طرح احداث زنجیره فولاد در استان کردستان در ایمیدرو تعریف و در نهایت با دستور شریعتمداری وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت دستور احداث دو واحد آهن اسفنجی ۸۰۰ هزار تنی بطور جداگانه در شهرستان‌های بیجار و قروه را صادر کردند.

نهایتاً بعد از بررسی‌ها و جلسات متعدد ایمیدرو با سرمایه‌گذاری ۴۴ درصد، شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور ۲۰ درصد، شرکت توسعه و تجهیز معادن امداد که وابسته به مجتمع اقتصادی کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) است، ۲۰ درصد و کیمیا معادن سپاهان ۱۶ درصد، مشارکت نامه‌ای را امضا کردند و شرکت صنایع فولاد کردستان(سهامی خاص) تحت شماره ۱۱۲۴۲در تاریخ 15 مرداد 97 با ترکیب سهامداران مذکور در اداره ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیر تجاری سنندج به ثبت رسید.

در زنجیره فولاد کردستان، تولید ۴.۵ میلیون تن سنگ آهن، ۲.۵ میلیون تن کنسانتره، ۲.۵ میلیون تن گندله، ۱.۶ میلیون تن آهن اسفنجی و یک میلیون تن فولاد‌سازی و ورق نورد گرم فولادی هدفگذاری شده است.

بلاخره بعد از دعواهایی که در زمینه اجرای این پروژه در بیجار طی سال 95 صورت گرفت پروژه در نقاط تعیین شده و بنا به گفته متولیان امر با کار کارشناسی شده و مطالعاتی در شهرستان‌های بیجار، قروه و سقز آغاز شده و بخش قابل توجهی از کار انجام شده است.

بیش از ۶۰ میلیون تن ذخیره قطعی سنگ آهن در بیجار به ثبت رسیده است، هرچند اکتشافات تکمیلی در بسیاری از معادن منطقه صورت نگرفته است اما مطالعات اولیه ؛ ژئوفیزیک و اکتشافات مقدماتی نوید بیش از ۱۰۰ میلیون تن سنگ آهن را در این منطقه می دهد که بیجار را با اختلاف در رتبه اول منابع سنگ آهن در استان کردستان و البته غرب کشور قرار داده است.

مردم حسن آباد یاسوکند از توابع بیجار در سامانه فارس من خبرگزاری فارس به جانمایی این پروژه انتقاد داشته و خواستار پیگیری این موضوع شده‌اند.

همین مزیت موجب شده مردم این شهرستان جانمایی‌های انجام گرفته در این پروژه را اجحاف بدانند و حتی نمایندگان مردم شهرستان بیجار هم در دوره قبل و این دوره خواستار بازبینی در جانمایی شده و می‌گویند پروژه‌های در دست اجرا تا حصول تصمیم نهایی باید متوقف شود.

کارشناسی مجدد پروژه موجب خسارت در زمان و هزینه‌ها شد

فرماندار بیجار اظهار کرد: زنجیره فولاد با توجه به شرایط و زیرساخت‌های منطقه و به درخواست عموم مردم در سال‌های ۹۵ تا ۹۶ در دست کارشناسی و بررسی مجری طرح  قرار گرفت و در نهایت احداث آن در شهرستان‌های بیجار و قروه به تصویب رسید.

وی عنوان کرد: ایجاد کارخانه‌های آهن اسفجی با ظرفیت یک میلیون و ۶۰۰ هزار تُن در سال و در کنار آن ایجاد کارخانه گندله سازی و کنسانتره می‌تواند بیش از یک هزار و ۳۰۰ نفر از جمعیت بیکار و تحصیل کرده بیجاری را صاحب شغل و درآمد مستقیم می‌کند.

 

فولاد کردستان پروژه‌ای با سرمایه‌گذاری 80 هزار میلیاردی

فرماندار بیجار تصریح کرد: عملیاتی شدن این پروژه عظیم در استان کردستان که بیش از ۸۰ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در آن صورت گرفته، معضل خام‌فروشی سنگ آهن در این استان را حل می‌کند.

وی گفت: از زمان شروع این پروژه اعتراضاتی به جانمایی آن وجود داشت پروژه بارها به درخواست مردم منطقه، شورای‌های اسلامی و نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی کارشناسی مجدد شد و مناطق دیگر هم مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت با تمام برآوردهای هزینه و درآمد، مصوب شد بخشی از زنجیره فولاد که شامل آهن اسنفجی و گندله سازی است در بیجار و بخش نورد ورقه فولاد در قروه احداث شود.

وی با بیان اینکه تعریف این پروژه سه ساله است و اگر در سال‌های ۹۶ تا ۹۷ آغاز می‌شد امسال به بهره‌برداری و تولید می‌رسید، اما با درخواست‌های متعدد برای کارشناسی مجدد، هم در زمان و هم در هزینه‌های اجرا پروژه دچار خسارت شدیم.

فرماندار بیجار اظهار داشت: اگر به هر علت از پیشرفت و عملیات حال حاضر زنجیره فولاد در کردستان جلوگیری شود یا توقفی صورت گیرد، کارشناسی مجدد بیش از یکسال دیگر بر بیکاری و مهاجرت جوانان منطقه می‌افزاید و این مورد پذیرش مردم نیست.

وی اذعان کرد: با اجرای این پروژه در شهرستان بیجار در کنار اشتغالزایی مستقیم جوانان، به میزان برابر یا بیشتر اشتغال غیر مستقیم و رونق اقتصادی در این منطقه ایجاد خواهد شد.

ورمقانی تصریح کرد: در مجموع از 3 کارخانه کنستانتره و 2 واحد گندله بیجار 2 واحد تمام شده 2 واحد در حال اجرا است.

وی با بیان اینکه واحد آهن اسفنجی شروع شده است و 2 واحد کنستانتره به پایان رسیده است، افزود: یک واحد آهن اسفنجی نیز در حال اجرا است که 2 واحد آن در حسن‌آباد یاسوکند اجرا شده است.

 

اجرای پروژه زنجیره فولاد 13 هزار نفر را صاحب شغل می‌کند

مدیرعامل شرکت صنایع فولاد کردستان نیز در این باره با بیان اینکه عملیات خاکبرداری طرح در مردادماه امسال در بیجار آغاز شده است، اظهار کرد: ظرفیت اسمی کارخانه آهن اسنفجی حدود ۱۶ هزار تُن با اشتغالزایی بیش از ۳۰۰ نفر، احداث کارخانه‌های گندله‌سازی با اشتغالزایی ۴۵۰ نفر و کنسانتره با ۱۷۵ نفر اشتغالزایی در این شهرستان است.

وی ادامه داد: شرکت ایمیدرو که مجری این پروژه در کردستان است و حدود چهار هزار و ۵۰۰ میلیون تُن سنگ آهن، ۴ هزار و ۲۰۰ تُن کنسانتره با بهره‌برداری از این پروژه تولید خواهد کرد و از این میزان حدود ۲ هزار و ۴۰۰ تُن گندله بدست می‌آید که خوراک واحد تولید آهن اسنفجی است.

احمدی خاطرنشان کرد: آهن اسنفجی پس از تولید در بیجار به شهرستان قروه منتقل و در کارخانه نوردسازی آهن اسفنجی پس از ذوب به صورت شمش آهن تولید می‌شود.

وی در پایان گفت: با ایجاد زنجیره فولاد کردستان ضمن جلوگیری از خام فروشی سنگ آهن  برای ۱۳ هزار نفر شغل ایجاد می‌شود.

ظرفیت‌های بیجار در اجرای زنجیره فولاد مغفول ماند

علیرضا زندیان نماینده مردم شهرستان بیجار در مجلس هم در با بیان اینکه بحث زنجیره فولاد کردستان را از وزارت صمت و مسئولان کشوری پیگیری کرده‌ایم، اظهار کرد: احقاق حقوق مردم در مورد زنجیره فولاد کردستان اولویت کاریم است و در راستای تحقق مطالبات مردم تمام توانم را به‌کار می‌گیرم.

وی عنوان کرد: در زمینه ایجاد زنجیره فولاد متأسفانه ظرفیت‌های بیجار مغفول مانده است، ایجاد زنجیره فولاد در بیجار توجیه و زیرساخت‌های اولیه را دارد و بنده یقیناً این مطالبه مردمی را تا آخرین لحظه پیگیری می‌کنم.

 

انجام تحقیق و تفحص در مورد زنجیره فولاد کردستان

وی خاطرنشان کرد: در این راستا تحقیق و تفحص در شرکت فولاد کردستان، ایمیدرو و اداره کل صنعت، معدن و تجارت کردستان را انجام خواهیم داد.

وی با بیان اینکه سوال از وزیر صمت در این خصوص در نوبت قرار دارد، گفت: وزارت صمت در مورد جانمایی کارخانه فولاد باید پاسخگو باشد چراکه مقدمات و ملزومات این مهم بیش از هر نقطه‌ای در بیجار فراهم است چرا باید به قروه انتقال پیدا کند.

زندیان خاطرنشان کرد: جانمایی این پروژه باید بار دیگر کارشناسی شود و به همین منظور اعلام کرده‌ایم برای اجرای پروژه در قروه هزینه‌ نکنند، اما متاسفانه در کردستان گوش شنوایی وجود ندارد.

وی افزود: مهمترین هدف ما در اجرای این پروژه احقاق حق مردم بیجار است و بعد از نهایی شدن این مطالبه و حق نسبت به جانمایی آن در بیجار تصمیم گرفته خواهد شد.

زیرساخت‌ها ملاک اصلی در جانمایی در زنجیره فولاد کردستان بوده است

محمد دره‌وزمی رئیس سازمان صنعت‌، معدن و تجارت کردستان هم اظهار کرد: رنجیره فولاد کردستان یکی از بهترین و بزرگترین طرح‌های صنعتی در استان کردستان که در راستای جلوگیری از خام‌فروشی، ایجاد ارزش افزوده  و اشتغال برای جوانان از سال 94 در کردستان با انجام کار کارشناسی و مطالعاتی انجام گرفته است.

وی خاطرنشان کرد: این طرح توسط مشاور ذیصلاح مطالعه و مکان‌یابی و اجرای آن نیز از فیلترهای مختلف وزارتخانه گذشته و مورد تائید قرار گرفت.

وی افزود: وزرای وقت صنعت معدن و تجارت و معاونین آن، سازمان ایمیدرو در جریان کامل طرح بوده و آن را تائید کرده‌‌اند و مسئولان استان زحمات زیادی را برای اجرا آن کشیده‌اند تا به مرحله اجرا رسیده است این طرح در سه شهر، بیجار، قروه و سقز اجرا می‌شود و مکان‌یابی‌ها نیز براساس نظر کارشناسان، کار مطالعاتی و وجود زیرساخت‌هایی مانند آب، برق، راه و ریل انجام شده است.

وی با تاکید براینکه عملیات اجرای این پروژه‌ها در هر سه شهرستان شروع و با سرعت خوبی در حال انجام است، اذعان کرد: از نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی این انتظار می‌رود به تسریع در روند اجرای این پروژه کمک و زمینه بهره‌برداری آن را فراهم سازند.

گفتنی است؛  استان کردستان در بخش معدن یکی از استان‌های برتر کشور است که با طرح اکتشافی ایمیدرو، پهنه‌های امیدبخش متعددی در زمینه سنگ آهن، مس و طلا در آن کشف شده و نوید آینده معدنی بهتری را برای این استان کوهستانی می‌دهد.

استان کردستان، علاوه بر ذخایر جدید شناسایی شده در زمینه سنگ‌های تزئینی، دارای ذخایر خوب با تنوع فراوان در رنگ است و در حقیقت مهم‌ترین ماده معدنی منطقه را تشکیل می‌دهد.

سنگ‌های تزئینی مانند مرمریت، مرمریت قرمز، گرانیت، تراورتن و عناصر ساختمانی از جمله کوارتز، فلدسپات، میکا، دولومیت، فلورین، بریل، نمک آبی و عناصر فلزی مانند سنگ‌آهن، منگنز، آنتیموان، مس، طلا و باریت را می‌توان از دیگر ظرفیت‌های معدنی استان کردستان عنوان کرد. تنوع موجود در معادن کردستان، این قابلیت را می‌دهد که در کنار هر معدن، صنایع فرآوری را نیز ایجاد کرد.

عناوین برگزیده