به گزارش می متالز، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: میتوانیم گاز را از طریق عراق به سوریه و مدیترانه و سپس از دریای سیاه به به اروپا ببریم اگر منفعلانه عمل کنیم، علاوه بر نخجوان، در آینده عراق نیز گاز خود را از ترکیه؛ و پاکستان و افغانستان هم از ترکمنستان تامین خواهند کرد و ما به سمتی میرویم که فقط متقاضی داخلی خواهیم داشت، همانگونه که امروز هم کشور به اندازه کل اروپا مصرف گاز داریم.
حمیدرضا صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران درباره ایجاد کریدور نخجوان-آذربایجان و تاثیر آن بر کمرنگ شدن نقش گازی ایران گفت: بحث جدی در این منطقه حضور کشور ترکیه است که اخیرا با احداث خط لوله ترکاستریم در دریای سیاه به طول 920 کیلومتر بدنبال این است که بتواند نقش بیشتری در حوزه گاز بازی کند و حتی بتواند قرارداد واردات گاز از ایران و روسیه را تمدید نکند.
او افزود: از طرف دیگر بحث اخیر که منجر به جنگ آذربایجان و ارمنستان و در نهایت منجر به بازپسگیری اراضی قرهباغ برای آذربایجان و ایجاد کریدور امن بین آذربایجان و نخجوان شد، نشان از این است که تغییراتی را در تبادلات قبلی انرژی شاهد خواهیم بود از جمله اینکه گاز مصرفی نخجوان که تاکنون از مسیر ایران عبور میکرد، از طریق کریدور جدید بین آذربایجان و نخجوان برقرار شود، ارتباطی که از قبل ترکیه با نخجوان داشت و از ماههای آوریل امسال نیز شاهد برگزاری مناقصه خط لوله انتقال 80 کیلومتری گاز از ترکیه به نخجوان نشان میدهد که برنامهها از قبل طراحی شده بود که نخجوان گاز را از ایران تامین نکند و از ترکیه و یا مسیر جدیدی که از آذربایجان فراهم میشود، بدست آورد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران تصریح کرد: البته این فرصت فقط برای گاز بین آذربایجان و ترکیه ایجاد نشده بلکه کریدور حملونقل و کالا هم است و تبادلات اقتصادی بیشتری میشود، بنابراین باید گفت که نقش ایران علاوه بر انرژی در حوزههای دیگر هم کمتر و تبادل کالا کاهش خواهد یافت و از سوی دیگر رابطه تاریخی آذربایجان و ترکیه تقویت میشود و منجر به این میشود که در واقع ترکیه بازار نخجوان را از آنِ خود کرده و این پیام را به ایران بدهد که سهم خود را از این منطقه کم کند.
او یادآور شد: ترکیه با کشف یک میدان در دریای سیاه و فقط با خطوط لولههای گاز جسارت بخرج داده و در حوزه انرژی برای خود نقش قائل است تا حتی بنوعی رقیب کشورهای بزرگ دارنده گاز محسوب شود. ما کشوری هستیم که بزرگترین مخازن گاز دنیا را داریم، پروژههای پارسجنوبی به نقطهای رسیده که باید به صادرات با لوله و الانجی و تدارک زیرساخت عظیم فکر کنیم. ما باید تامینکننده بزرگ گاز و هاب منطقه باشیم به شرطی که با تدوین راهبرد استراتژی بتوانیم خسارتهای وارد شده تا به امروز را جبران کنیم و در کنار بازیگرانی مثل روسیه نقش بزرگی بازی کنیم.
صالحی گفت: به هرحال امروز ترکیه از هر فرصتی استفاده میکند که واقعا بتواند جایگزین انرژی ما و کشورهای منطقه باشد و در این زمینه موفقیت هم داشته است. جنگ قرهباغ نیز توانست برنامههای از قبل طراحی شده این کشور را به اجرا برساند تا امروز نقشه راه خود را تحقق بخشیده و منجر به کاهش نقش ایران در حوزه انرژی در منطقه شمالغرب شود.
او تصریح کرد: اکنون استرتژیستهای ایران باید نگاه راهبردی داشته باشند تا در منطقه سهم بیشتری را از تبادلات انرژی به خود تخصیص دهیم، میتوانیم گاز را از طریق عراق به سوریه و مدیترانه و سپس از دریای سیاه به به اروپا ببریم اگر منفعلانه عمل کنیم، علاوه بر نخجوان، در آینده عراق نیز گاز خود را از ترکیه؛ و پاکستان و افغانستان هم از ترکمنستان تامین خواهند کرد و ما به سمتی میرویم که فقط متقاضی داخلی خواهیم داشت، همانگونه که امروز هم در کشور به اندازه کل اروپا مصرف گاز داریم.