به گزارش می متالز، علیرضا کلاهی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره افزایش تقاضای مس در چند وقت اخیر معتقد است: افزایش تقاضا برای خرید مس از ۲ هزار تن به ۲۰ هزار تن در هفته، نشانه تلاش افراد برای حفظ سرمایه است.
کلاهی اظهار کرد: وضعیت مبهم اقتصادی و افزایش نرخ مواد اولیه، شرایط سختی را برای تولید به وجود آورده است و بسیاری از تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه با مشکل روبهرو شدهاند که ادامه وضع موجود میتواند برای سایر تولیدکنندگان پاییندستی مشکلساز شود.
وی با اشاره به افزایش بیسابقه تقاضای مس، تصریح کرد: تا پیش از تحولات هفتههای اخیر، تولیدکنندگان، هر هفته اقدام به تامین مواد اولیه میکردند که به علت نبود اطمینان درحالحاضر تهیه مواد اولیه به صورت ماهانه است.
کلاهی با بیان اینکه نرخ ارز برای مواد اولیه ثبات ندارد، بیان کرد: با وجود قیمتگذاری بانک مرکزی بر نرخ ارز در بازار، نرخ ارز برای خرید مواد اولیه پتروشیمی فولاد متفاوت است و با این شرایط تولید، رقابت امکانپذیر نیست.
وی با اشاره به مشکلات سامانه نیما، گفت: متوسط نرخ ارز وارداتی برای مواد اولیه حدود ۵ هزار تومان است که به طور کامل نیاز متقاضیان و واردکنندگان مواد اولیه را تامین نمیکند و در صورت ادامه این روند، شاهد کاهش صادرات خواهیم بود به دلیل اینکه تناسبی میان نرخ ارز بازار و سامانه نیما وجود ندارد.
اما مجید دیانت، فعال حوزه مس درباره افزایش تقاضای مس در ۳-۲ هفته گذشته اظهار کرد: یکی از نکتههایی که برای خود ما هم جالب بود، افزایش تقاضا در ۳-۲ هفته گذشته در بورس کالا بود چراکه به طور معمول اگر عرضه بین ۲ تا ۳ هزار تن باشد، تقاضای متناسب با آن نیز همین حدود خواهد بود. دیانت در ادامه توضیح داد: درباره این قضیه باید ۲موضوع را در نظر گرفت؛ نخست اینکه تا پیش از این، بیشترین سفارشی که شرکتها در بورس کالا به آن مجاز بودند تا سقف ۶۰۰ تن بود یعنی امکان نداشت در هفته، هزار تن سفارش در بورس کالا در زمینه مس داشته باشیم. این تعیین سقف تقاضا برای پیشگیری از سفارشهای زیاد شرکتها بود تا سایر کارخانهها دست خالی نمانند و در واقع برای به کنترل درآوردن بازار بود که روش خوبی بود و نتیجه آن را در ثبات قیمتها شاهد بودیم.
وی خاطرنشان کرد: اما از حدود ۳ هفته پیش، تعیین سقف در بورس کالا برداشته شد و هر شرکتی به هر میزانی که میخواهد میتواند درخواست بدهد، از این رو شاهد افزایش تقاضا تا ۱۶هزار تن در زمینه مس نیز بودیم. این فعال حوزه مس در ادامه توضیح داد: با برداشته شدن سقف تقاضا، یک شرکت درخواست ۳۰۰ تن دارد اما با تقاضای ۲هزار تنی وارد بورس کالا میشود که در انتها خرید واقعی این شرکت همان ۳۰ تن خواهد بود. ساز و کار بورس کالا نیز این گونه است که تمام تقاضاها را جمع میکند و پس از آن براساس بیشترین میزان تقاضا کالا را اختصاص میدهد و آنجا که عرضه کالا تمام میشود تقاضاهای دیگر لغو خواهند شد. از این رو شرکتها مجبور میشوند برای تامین همان نیاز ۳۰۰ تنی خود یک درخواست صوری ۲ هزار تنی بدهند تا در رینگ خرید باقی بمانند. همین موضوع سبب افزایش تقاضا در بورس کالا شده که بیشتر آن صوری است چراکه در یک ماه گذشته، اتفاق ویژهای در بازار روی نداده که شاهد افزایش تقاضای واقعی باشیم.
دیانت در پاسخ به این پرسش که آیا تغییر ساز و کار بورس کالا سبب افزایش قیمتها نشده است، گفت: وقتی «تقاضا» هرچند صوری چندین برابر «عرضه» شده است، طبیعی است که با افزایش قیمتها روبهرو شویم. البته قیمتها مانند بورس اوراق بهادار و بورس انرژی چندان افزایش پیدا نمیکند و افزایش ۱۰ درصد برای آن در نظر گرفته شده است وگرنه با وجود این میزان تقاضا، جای افزایش نرخ بیشتر از این هم وجود دارد. وی در ادامه توضیح داد: موضوع دیگر این است که وقتی وارد بورس کالا میشوید باید پیشپرداختی بابت تقاضایی که دارید، بدهید.
اگر تمام آن تقاضا را خرید نکنید بعد مابقی را تسویه میکنید، اما همین فرآیند سبب افزایش نقدینگی در بورس کالا میشود. این فعال حوزه مس در پایان تاکید کرد: موضوع این است که بعضی قوانین بر بورس کالا حاکم است که وقتی تغییر میکند، شاهد اتفاقهای این چنینی خواهیم بود.