به گزارش می متالز، مصطفی صفاری با بیان اینکه بازار ارز مانند هر بازار دیگری از عرضه و تقاضا تشکیل شده است، اظهار کرد: معمولا سه بخش واردکنندگان (اعم از رسمی و غیررسمی)، خروج سرمایه و انگیزه سوداگری یا همان سفتهبازی در بازار ایجاد تقاضا میکنند و بخش عرضه نیز عموما از سوی صادرکنندگان بهویژه صادرات نفت توسط دولت و در حال حاضر هم پتروشیمی و فولاد و همچنین ورود سرمایه در قالب سرمایهگذاری خارجی مستقیم و غیرمستقیم تامین میشود. به گزارش «ایبنا»، وی با تاکید بر اینکه عرضه و تقاضا نقش تعیینکنندهای در بازارها و اقتصاد دارند، تصریح کرد: در بخش سوداگری و سفتهبازی در بازار برخی افراد با توجه به نوسانات قیمت سرمایه خود را به ارز تبدیل میکنند و از سود حاصل از آن بهره میبرند که باعث بههمریختگی بیشتر بازار خواهد شد.
صفاری ادامه داد: در حال حاضر چند نرخ ارز داریم. از نرخ رسمی و نرخ بازار آزاد گرفته تا ارز (PPP) یا قدرت خرید و نرخ موثر ارز که از دیدگاه من بهنظر میرسد بانک مرکزی باید مورد آخر را دنبال کند و در سیاستگذاری ارزی خود مدنظر قرار دهد. ارز (PPP) در واقع بر مبنای قدرت خرید و سبد کالای خانوار و هزینه آن تعیین میشود.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: نرخ موثر ارز سبدی از ارزهاست که نشان میدهد با چه کشورهایی شریک هستیم و تراز تجاری چقدر است و براساس آن نرخ تعیین خواهد شد. با این سیاست تا همیشه شاهد رقابتپذیری در اقتصاد هستیم؛ چراکه این نرخ بهعنوان یکی از مهمترین عوامل رقابتپذیری بینالمللی شناخته میشود.
صفاری افزود: بانک مرکزی علاوهبر اینکه باید سیاست نرخ موثر ارز را به کار گیرد، باید اجازه دهد تا نرخ ارز با توجه به تفاوت نرخ تورم داخلی و خارجی تغییر کند. با افزایش نرخ موثر ارز رقابتپذیری صادراتی کشور هم بالا میرود.