به گزارش می متالز، در سالهای اخیر ایران توانسته با بهرهبرداری از فازهای مختلف پارس جنوبی و گسترش شبکه گازرسانی کشور، ظرفیت تولید گاز را به یک میلیارد متر مکعب در روز برساند.
این موضوع زمینه را برای توسعه گازرسانی به شهرها و روستاهای باقیمانده کشور فراهم کرده تا آنجا که در دولت تدبیر و امید، گازرسانی روستایی بیش از ۱۲۰ درصد افزایش داشته و این نهضت در سال آینده نیز با اعتباری ۱۵ هزار میلیارد ریالی ادامه خواهد داشت.
همچنین ایران در این سالها توانسته بازارهای صادراتی گاز خود را نیز توسعه دهد. تا پیش از این صادرات عمده گاز ایران به ترکیه انجام میشد اما با توافق با دولت عراق، صادرات گاز به عراق نیز آغاز شد تا ایران به رکورد صادرات روزانه تا ۷۰ میلیون متر مکعب در روز دست پیدا کند.
با این حال، این افزایش بازارهای مصرف گاز در کنار گازرسانی به نیروگاهها و صنایع باعث شد تا دولت و وزارت نفت افزایش ۲ درصدی مصرف گاز در سال را پیشبینی کند.
با این حال شیوع ویروس کرونا و نیاز به آب گرم در کشور باعث شد نه تنها در فصول سرد سال که در فصلهای گرم نیز مصرف گاز در بخش خانگی با افزایش روبهرو شود.
این افزایش مصرف با اولین باد خنک در کشور اوج گرفت و سرانجام در روز ۷ دی ماه رکوردشکنی کرد.
۷ دی ماه سال ۹۹ ایرانیان در بخش خانگی و تجاری ۶۳۸ میلیون متر مکعب گاز سوزاندند. این در حالی بود که در روز ۷ دی سال گذشته میزان مصرف گاز بخش خانگی و تجاری ۴۸۴ میلیون متر مکعب بوده که نشاندهنده رشدی ۳۲ درصدی در مصرف گاز است.
افزایش مصرف گاز بخش خانگی در روزهای گذشته آنچنان زیاد بوده که گازرسانی به سایر بخشها را با مشکل روبهرو کرده است. پتروشیمیهایی که با خوراک گاز طبیعی کار میکنند از کمبود گاز گلایه دارند. این در شرایطی است که تولیدکنندگان کود اوره جزو مهمترین پتروشیمیهایی هستند که گاز طبیعی مصرف میکنند. اکنون نیز زمان کوددهی بخشی از مزارع است و ممکن است کمبود کود اوره به تولیدات کشاورزی ضربه بزند.
اما مهمترین کمبود در بخش نیروگاهی اتفاق افتاده است. نیروگاهها برای تامین پایدار برق مورد نیاز کشور، نیازمند سوخت هستند. از آنجا که سوخت گاز پاکترین سوخت به شمار میرود و راندمان بالاتری نیز برای نیروگاهها به دنبال دارد، همواره اولویت اول گاز طبیعی است.
اما با افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، تحویل سوخت گاز به نیروگاهها به حداقل رسیده و حتی سوخت مایع شامل مازوت وگازوئیل برای تولید برق مورد نیاز مورد استفاده قرار میگیرد.
این موضوع علاوه بر آلودگی بیشتر هوا، راندمان نیروگاهها را نیز پایین آورده و باعث مصرف بیشتر سوخت شده است.
با ادامه این روند، ممکن است حفظ بازارهای صادراتی سوخت مایع ایران با مشکل مواجه شود.
این در شرایطی است که با کاهش دو درجهای دمای خانه، تنظیم دمای موتورخانه و پکیج بر روی ۶۰ درجه سانتیگراد، استفاده از دمای آسایش خانه بر روی ۱۸ تا ۲۲ درجه، کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق، استفاده از لباس گرم در منازل و … میتوان علاوه بر صرفهجویی در مصرف انرژی برق و گاز و بهرهمندی از قبوض رایگان، در مدیریت مصرف انرژی کشور نیز همراهی کرد.
آمارها نشان میدهد در سال ۹۶، میزان مصرف انرژی در ایران رقمی معادل ۶.۳ میلیون بشکه نفت خام در روز بوده است که در صورت تداوم روند کنونی، براساس رشد ۳.۳ درصد در سال پیشبینی میشود تا پایان سال ۱۴۱۰ به رقمی حدود ۸.۳ میلیون بشکه در روز برسد.
از آنجا که سهم گاز در سبد سوخت کشور بسیار بالا است، مصرف روزانه گاز ایران معادل ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت خام برآورد می شود که باید در سال های آینده کاهش پیدا کند در غیر این صورت تا چند سال دیگر ایران به جای صادرات گاز، واردکننده این سوخت خواهد بود.