به گزارش می متالز، شاید در یک ماه گذشته هیچ خبری به اندازه ی تنظیم شیوه نامه جدید فولادی به بازار فولاد شوک وارد نکرده است و یک ماه گذشته تمامی بازار فولاد و تمامی زنجیره ی تامین این صنعت تحت الشعاع این خبر قرار گرفته اند. در این یادداشت به آخرین گزاره های مطرح شده در خصوص سیاست قیمتگذاری زنجیرهی فولاد خواهیم پرداخت.لطفا همراه آرتان پرس باشید.
جامعیت طرح قیمت گذاری صنعت فولاد در تمام زنجیره تامین تا به امروز بی سابقه بوده و یکی از بزرگترین عوامل نوسانات بازار مربوط به همین موضوع است. شیوهنامه فولادی که دولت برای صنعت فولاد ارائه کرده است، همه تولیدکنندگان محصولات فولادی اعم از سنگآهن تا محصولات نهایی را ملزم به عرضه محصول در بورس کالا کرده که نظرات متفاوتی را از سوی فعالان این حوزه در پی داشته است.
شیوهنامه تولیدکنندگان را ملزم کرده که در صورت خرید مواد اولیه خود از بورس، همه محصول خود را مجددا در بورس عرضه کنند. با این شیوه، مبدا و مقصد کالاها کاملا شفاف میشود و فاصله قیمت میان شمش و محصول نهایی نیز مشخص خواهد بود. انجمن تولیدکنندگان فولاد و تولیدکنندگان شمش فولادی از عرضه همه محصولات در بورس کالا استقبال میکنند. هنگامی که همه محصولات در بورس کالا عرضه شود، قطعا منافع برخی به خطر میافتد.
صرف نظر از بد یا خوب بودن دستورالعمل، باید قانون به طور کامل اجرا شود. شاید عرضه اجباری همه محصولات در بورس کالا به مذاق همه خوش نیاید و راهکار مناسبی نباشد اما عدم اجرای کامل بخشنامه و گزینشی عمل کردن نیز راهکار مناسبی نیست.
با رایزنی امروز دکتر دهنوی با نمایندگان مجلس، دستورالعمل قیمتگذاری زنجیرهی فولاد فعلا اجرا نخواهد شد. آقای دکتر دهنوی حدود ۳ الی ۴ هفته از مجلس فرصت خواستند تا یک دستورالعمل جامع که رعایت منافع سهامداران را مدنظر قرار دهد تدوین شود تا ضمن ایجاد ثبات در صنعت فولاد، سرمایهگذاری بلند مدت در این صنعت دچار آسیب نشود.
احتمالا در صنعت فولاد همانند خوراک صنعت پتروشیمی برای افزایش هزینه ها و قیمتگذاریها و … به جای تعیین نرخ به سمت یک فرمول ثابت پیش برویم که هیچ گونه ابهامی باقی نماند و دیگر شاهد تغییر قوانین و دستورالعملها نباشیم. واقعا خبر خوبی برای صنعت فولاد است و خبر خوبتر برای بازار سرمایه که صدایش اینقدر بلند و تاثیرگذار است که میتواند برای منافع سهامداران و ذینفعانش اینقدر تاثیرگذار باشد.
احتمالا دکتر دهنوی در روزهای آتی جلساتی را هم با فولاد سازان خواهند داشت. دستور معاون اول رئیسجمهور برای اصلاح شیوهنامه به معنای آن که دوباره شیوهنامهای نوشته شود، نیست؛ بلکه در این دستور تاکید شده است که مواردی از همین شیوهنامه به گونهای اصلاح شود که به بورس کالا و بورس اوراق بهادار شوک وارد نشود.
پیش از این در جلساتی که در حضور نهاوندیان برگزار شده بود، پیشنهاداتی برای اصلاح شیوهنامه در جهت بهتر اجرا شدن آن از سوی فعالان زنجیره فولاد ارائه شده و قرار بر این بود که اصلاحات لازم در شیوهنامه انجام شود و بر اساس آن، دستورالعمل اجرایی شیوهنامه نگارش شود.
در شیوهنامه کلیاتی مطرح شده است و حتما برای اجرای آن باید دستورالعملی هم ابلاغ شود؛ دستور آقای جهانگیری هم منافاتی با ابلاغ و اجرای شیوهنامه ندارد و صرفا برای تاکید بر این نکته است که دستورالعملها به گونهای نوشته و اجرا شود که بازار سرمایه و سهامداران فولادی متضرر نشوند.
براساس پیشنهادات مطرحشده در جلسات گذشته، به نظر میرسد برخی اصلاحات از جمله در نظر گرفتن قیمت گزارشات هفته گذشته نشریه متال بولتن به جای قیمتهای آخرین هفته ماه قبل از عرضه در متن شیوهنامه اعمال شود.
در شرایط فعلی قیمت پایه شمش داخلی و حوزه ی سی آی اس با هم تفاوت فاحشی دارند. یکی از عمده دلایل این اختلاف، پیوست شیوه نامه جدید قیمت گذاری است که بر قیمت هفته آخر منتهی به ماه میلادی شاخص CIS برای تعیین قیمت ماه بعد تاکید دارد. در واقع بین قیمت های داخلی و جهانی، یک اختلاف زمان 1 ماهه وجود داشته که این موضوع در شرایط فعلی، سود زیادی را از تولیدکنندگان فولاد شامل شمش و محصولات فولادی به خریداران پایین دست منتقل می کند.
وزارت صمت در نظر دارد برخلاف نظر بسیاری از کارشناسان و تشکلهای تخصصی اصرار دارد که تمام محصولات فولادی حتی محصولات درجه ۲، انباری و خارج از محدوده استاندارد نیز در بورس کالا عرضه شود که این موضوع خود یک تصمیم دستوری است. شاید اینگونه گمان شود که بورس تالار شفافی برای عرضه کالاهاست ولی هزینه های بالاسری زیادی را برای عرضه کننده به همراه دارد که قطعا این هزینه ها از جیب خریدار تامین خواهد شد.