تاریخ: ۲۸ تير ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۴:۱۲
بازدید: ۱۹۰
کد خبر: ۱۶۲۰۵
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
تغییرات حاشیه سود پالایشگاه‌های آلومینا در سال‌های گذشته

افزایش هزینه‌های تولید آلومینا، سال دشواری را برای تولیدکنندگان رقم خواهد زد

می متالز - تغییرات هزینه‌های تولید آلومینا همراه با تغییرات قیمت آن در بازار، حاشیه سود بسیاری از پالایشگاه‌های آلومینا را در سطح جهان تحت تأثیر قرار داد. این امر سبب شد تا در سال‌ 2016، درصد ظرفیت‌های سودآور در این حوزه به حداقل خود طی 6 سال گذشته برسد. با این حال، افزایش قیمت فروش آلومینا در سال 2017 با عامل حمایت‌کننده رشد قیمت آلومینیوم و تعلیق بخشی از ظرفیت‌ها در چین، که بیشتر از افزایش هزینه‌های تولید بود، دوباره سودآوری را در این حلقه از زنجیره تأمین افزایش داد.
افزایش هزینه‌های تولید آلومینا، سال دشواری را برای تولیدکنندگان رقم خواهد زد

به گزارش می متالز، نمودار 1، تغییرات حاشیه سود تولید آلومینا به‌طور متوسط در سطح جهان، همراه با درصد ظرفیت‌های سودآور در هر سال نشان داده شده است. همان‌طور که در این نمودار مشاهد می‌شود، بین سال‌های 2012 تا 2014، کاهش قیمت تمام‌شده تولید آلومینا در کنار افزایش قیمت فروش آن سبب شد تا هر ساله، درصد بیشتری از ظرفیت‌های پالایش آلومینا در سطح جهان سودآور باشند؛ به‌طوری که درصد ظرفیت‌های سودآور در سطح جهان از مقدار 68 درصد در سال 2012، تا 82 درصد در سال 2014 افزایش یافت. در سال 2015، هر چند که قیمت فروش آلومینا حدود 9 درصد افت پیدا کرد، اما کاهش 14 درصدی متوسط قیمت تمام‌شده آلومینا در این سال نسبت به سال 2014، سبب شد تا همچنان بر درصد ظرفیت‌های سودآور تولید آلومینا افزوده شود؛ به‌طوری که این میزان در طول دوره مورد بررسی به بیشینه مقدار خود، یعنی حدود 98 درصد رسید.

افزایش ظرفیت‌های سودآور در سال 2015، بسیاری از تولیدکنندگان آلومینا را به تولید بیشتر سوق داد تا با فروش محصولات خود از حاشیه سود بالای خود، نهایت استفاده را ببرند. در همین حین نیز که قیمت خرید آلومینا نسبت به سال‌های پیشین در سطح پایین‌تری قرار داشت، سبب شد تا بسیاری از واحدهای ذوب آلومینیوم (مصرف‌کنندگان اصلی آلومینا)، انبارهای خود را از این ماده پر کنند. اما شرایط بازار آلومینیوم در سال 2016 که آلومینیوم در کمترین سطح قیمتی خود در طول دوره مورد بررسی قرار گرفت، سبب شد تا بسیاری از ظرفیت‌های ذوب در حاشیه ضرر فعالیت کنند و حتی برخی نیز از ادامه تولید بازمانند. این امر سبب شد تا تقاضای آلومینا در سال 2016 به شدت افت پیدا کند و قیمت فروش آن در این سال، شاهد افت 15 درصدی شود. همان‌طور که در نمودار نیز نشان داده شده است، نزدیک به نیمی از ظرفیت‌های تولید آلومینا در سال 2016 در حاشیه ضرر فعالیت کردند.

با این حال، افزایش تقاضای آلومینا در سال 2017، به‌واسطه احیای بازار آلومینیوم و همچنین تعلیق بخشی از ظرفیت‌ها در چین سبب رونق دوباره در واحدهای تولیدکننده آلومینا شد. در این سال، افزایش قیمت آلومینیوم بسیاری از واحدهای ذوب را که در حاشیه ضرر فعالیت می‌کردند، سودآور کرد و سبب افزایش تولید آن‌ها شد. این امر که افزایش تقاضای آلومینا را به‌همراه داشت، باعث شد تا قیمت آلومینا در بازارهای جهانی شاهد جهش 45 درصدی باشد و به‌حدود 370 دلار بر تن رسید. این افزایش قیمت آلومینا به‌حدی زیاد بود که افزایش 12 درصدی هزینه‌های تولید در سال 2017 را نه‌تنها جبران کرد، بلکه سبب شد تا درصد ظرفیت‌های سودآور تولید آلومینا در این سال به بیش از 91 درصد افزایش یابد.

در سال جاری، سیل‌های مخربی در برزیل، یکی از کشورهای مهم صادرکننده آلومینا سبب محدود شدن عرضه این محصول در بسیاری از بازارها شد. در همین حین نیز تعطیلی نیمی از پالایشگاه Alunorte، بزرگ‌ترین پالایشگاه جهان، به این امر بیشتر دامن زد و باعث شد تا قیمت آلومینا تا مرز 800 دلار بر تن نیز افزایش یابد. هر چند که همچنان قیمت آلومینا در سطح بالایی قرار دارد، نگرانی‌های زیادی از طرف تقاضا در بازار آلومینا وجود دارد. کند شدن رشد اقتصادی در چین در سال‌های اخیر همراه با محدودیت‌های زیست‌محیطی دولت این کشور برای ظرفیت‌های ذوب آلومینیوم باعث خواهد شد تا رشد ظرفیت ذوب آلومینیوم در چین در سال جاری، به‌کمترین مقدار خود در طول دوره مورد بررسی برسد. در عین حال نیز، تحریم شدن شرکت روسال، بزرگ‌ترین تولیدکننده آلومینیوم خارج چین، از دیگر عواملی است که بازار آلومینیوم را در سال جاری محدود خواهد کرد. بدین ترتیب، احتمال افت قیمت آلومینا در ماه‌های آتی امری دور از ذهن نیست.

علاوه بر بازار فروش آلومینا که چندان حمایت‌کننده به‌نظر نمی‌رسد، در بخش تولید، پالایشگاه‌ها با افزایش قیمت انرژی مواجه هستند. حامل‌های انرژی در عمده بازارهای جهان که از نیمه سال 2017، روندی افزایشی را به خود گرفته، همچنان در حال افزایش است. این امر نه‌تنها به‌طور مستقیم در هزینه‌های تولید آلومینا تأثیرگذار است، بلکه می‌تواند هزینه تأمین سود سوزآور را نیز افزایش دهد. علاوه بر این موارد، قیمت کنونی بوکسیت نیز در سطح بالاتری نسبت به سال 2017 قرار دارد. بدین ترتیب، با کند شدن رشد بازار فروش آلومینا و همچنین افزایش هزینه‌های تولید، احتمال می‌رودکه از حاشیه سود پالایشگاه‌های آلومینا در سال جاری کاسته شده و متعاقبا از درصد ظرفیت‌های سودآور در سال جاری کاسته شود.

عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت