تاریخ: ۱۴ مرداد ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۸:۱۳
بازدید: ۳۱۶
کد خبر: ۱۶۴۸۵
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

ارز، بازار صادرات شیشه را شکننده کرد

می متالز - تحولات بازار ارز در چند ماه گذشته، بازار شیشه را نیز تحت تاثیر قرار داده چراکه این روزها علاوه بر تولیدکنندگان شیشه، افراد بسیاری که نام آنها را دلال می‌گذاریم به این بازار هجوم آورده‌اند و تمام شیشه‌های سطح بازار را جمع‌آوری کرده و صادر کرده‌اند آن هم به این دلیل که ارز بیشتری نصیب‌شان شود.
ارز، بازار صادرات شیشه را شکننده کرد

به گزارش می متالز، این در حالی است که صنعت شیشه در چند سال گذشته توانسته به‌صورت هدفمند بازار صادراتی ایجاد و با کیفیت بالا نام شیشه ایرانی را ماندگار کند.


تاثیر بر صادرات شیشه

درباره مشکلات این روزهای بازار شیشه و تحولاتی که از تغییر نرخ ارز در این بازار به‌وجود آورده است، حسین زجاجی، دبیر انجمن شیشه ایران اظهار کرد: شیشه انواع مختلفی همچون شیشه تخت، شیشه و بلور، شیشه خودرو و... دارد. وی درباره میزان تولید شیشه در کشور عنوان کرد: صنعت شیشه با مازاد تولید روبه‌رو است و حدود ۳۵درصد این صنعت در انواع مختلف به صادرات اختصاص دارد.
زجاجی افزود: یکی از مهم‌ترین بحران‌هایی که این روزها صنعت شیشه با آن روبه‌رو است، مربوط به صادرات می‌شود. تولید شیشه تخت در کشور به بالای یک میلیون و ۵۰۰هزار تن می‌رسد و از این میزان ۳۵درصد که عددی بالای ۵۰۰ هزار تن می‌شود را باید صادر کنیم، در این راستا برنامه‌ریزی و بازاریابی نیز کرده‌ایم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: مسائل ارزی اخیر سبب شده که بازارهای صادراتی شیشه دچار نقصان شوند. مشکل افزایش نرخ را با توجه به محدودیت‌های سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان داریم، چراکه این سازمان یک سقف نرخ برای افزایش قیمت‌ها در نظر گرفته است. بنابراین از یک سو محدودیت در زمینه افزایش قیمت‌ها داریم و از سوی دیگر بازار کشش لازم را نداشته و تقاضایی وجود ندارد. برای مثال عددی را اعلام کرده‌اند که برای تولیدکنندگان به‌صرفه نیست.
دبیر انجمن شیشه ایران در ادامه توضیح داد: در این میان، نرخ دلار روند صعودی در پیش گرفته و تمام کسانی که در بازار شیشه فعالیت می‌کنند به یکباره تمام شیشه را از بازار جمع‌آوری و صادر کرده‌اند. این موضوع بازار صادرات را بهم ریخته و آشفته کرده چراکه شیشه‌ها در وهله نخست به ارزش واقعی خود در جهان صادر نشده‌اند و از سوی دیگر با هر کیفیتی صادر شده‌اند که این موضوع می‌تواند به بازار صنعت شیشه ایران صدمه وارد کند.
زجاجی اذعان کرد: ما از معاون توسعه بازرگانی داخلی وزیر صنعت، معدن و تجارت درخواست کرده‌ایم که صادرات شیشه از سوی تولیدکنندگان دارای مجوز باشد.

 

بازار‌های صادراتی

زجاجی با اشاره به بازارهای مهم صادراتی شیشه عنوان کرد: بیشتر صادرات ما به کشورهای همسایه چون افغانستان، عراق، ترکیه و... است که اگر این بازار بهم بریزد، یکی از مشکلات صنعت شیشه با توجه به اختلاف نرخ ارزی پیش آمده، صادرات خواهد بود. البته نه تنها در زمینه شیشه تخت بلکه در بخش بلور و شیشه خودرو هم این اتفاق در حال رخ دادن است. این در حالی است که صنعت شیشه در کشور ما دارای قابلیت‌های زیادی است. کشورهای هدف علاقه‌مند هستند که به طور ریالی با ما مبادله کنند زیرا ریال ارزش خود را از دست داده و معامله به ریال برای این کشورها به صرفه‌تر است. از این رو نباید اجازه صادرات شیشه را بدهیم مگر به نرخ جهانی و واقعی آن.
وی در پاسخ به این پرسش که «با توجه به اینکه عنوان می‌کنید شیشه از بازار جمع‌آوری و صادر شده است، آیا هم‌اکنون در داخل با کمبودی روبه‌رو هستیم؟» گفت: درحال‌حاضر با کمبود داخلی روبه‌رو نیستیم.
زجاجی افزود: موضوع اصلی این است که همین میزانی که باید صادرات شود نیز به‌صورت صحیح صادر نمی‌شود و صادرکننده کالای خود را با قیمتی پایین‌تر از نرخ جهانی صادر می‌کند چراکه ارز آن به هر قیمتی که باشد با سود همراه خواهد بود و این موضوع بازار صادراتی را بهم می‌ریزد. زمانی که در بازار صادراتی اختلالی به‌وجود بیاید به یقین تولیدکننده متضرر خواهد شد.
دبیر انجمن شیشه ایران در ادامه یادآور شد: ما موضوع محدودیت‌های صادراتی را در نامه‌ای به مدیر کل توسعه صادرات صنعتی و معدنی اعلام کرده‌ و آن را در جلسه‌ای با حضور آقای خسروتاج مطرح کردیم و اعلام شد که موضوع در حال پیگیری است.

 

روند صادرات را تسهیل کنند

همچنین درباره صادرات شیشه، احمد امیراحمدی، فعال بازار شیشه اظهار کرد: بازار شیشه پیشینه طولانی دارد و از گذشته تاکنون پیشرفت قابل توجهی داشته است. در صنعت شیشه جزو کشورهایی به‌شمار می‌رویم که دارای مزیت هستیم چراکه انرژی و مواد اولیه ارزان برای تولید شیشه را در اختیار داریم و حتی می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که یکی از جایگزین‌های صادرات نفت باشد. برای مثال می‌توانیم یکی از بهترین کشورهای صادرکننده کریستال و شیشه باشیم زیرا دانش این صنعت در کشور به‌روز شده است. البته در این زمینه باید بازار صادراتی را سر و سامان دهیم.
امیراحمدی در ادامه با توضیح این موضوع که تولید شیشه برای کشورهای اروپایی به‌صرفه نیست، گفت: از آنجا که کشورهای اروپایی، مواد اولیه نظیر سیلیس و... را در اختیار ندارند تولید شیشه برای‌شان به‌صرفه نیست. بنابراین باید از این مزیت بهره گرفته و بازارهای صادراتی بیشتری را در اختیار بگیریم. روند صادرات برای تولیدکنندگان در این صنعت باید تسهیل شود چراکه این توان را داریم که به بزرگترین صادرکننده شیشه تبدیل شویم.

منبع: صمت
عناوین برگزیده