تاریخ: ۱۹ مرداد ۱۳۹۷ ، ساعت ۱۸:۱۴
بازدید: ۱۰۴
کد خبر: ۱۶۶۷۶
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی
معامله 10 هزار تنی آلومینیوم در تیر ماه

قیمت‌گذاری دستوری تنها دلالان را تقویت می‌کند

می متالز - هنوز در بازار فلزات کشور کالاها با نرخ دولتی قیمت‌گذاری می‌شوند، در حالی که این موضوع تنها به سود واسطه‌ها و دلالان و به زیان تولیدکنندگان است؛ چرا که تولیدکنندگان موظف هستند با نرخ دولتی محصول خود را در بازار عرضه کند، اما در بازارهای جهانی و بازار آزاد قیمت‌های دیگری رقم می‌خورد. ضمن اینکه فلز ارزان تنها باعث تحریک خرید واسطه‌ها و فروختن آن به قیمت آزاد در بازارهای دیگر و حتی بازار صادراتی می‌شود.
قیمت‌گذاری دستوری تنها دلالان را تقویت می‌کند

به گزارش می متالز، قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی طی یک ماه اخیر همواره با افت مواجه شده است؛ به‌طوری که قیمت این فلز از 2 هزار و 200 دلار در هر تن با افت 170 دلاری به 2 هزار و 30 دلار نیز رسید و یکی از بیشترین کاهش قیمت‌ها را تجربه کرد. دلیل افت قیمت آلومینیوم را نیز می‌توان جنگ تجاری شدید میان آمریکا و دیگر کشورها دانست که از زمان اعمال تعرفه وارداتی 10 درصدی برای آلومینیوم و 25 درصدی فولاد به آمریکا آغاز شد. از زمانی که این جنگ آغاز شد، قیمت آلومینیوم نیز نوسانات بسیار شدیدی را تجربه کرد. این نوسانات شدید در بسیاری از موارد حتی باعث تغییر سمت و سوی بازار نیز شد. به این موارد باید بازگشت موقتی شرکت روسال را نیز اضافه کرد که توانست موقتا از تحریم‌های تجاری آمریکا معافیت بگیرد و با شدت و قوت بیشتری محصولات خود را در بازارهای جهانی به فروش برساند.

وضعیت قیمت آلومینیوم در بازار داخلی نیز دست کمی از بازارهای جهانی نداشت. در یک سمت آلومینیوم عرضه‌کننده وجود داشت که این فلز را با نرخ ارز تقریبا ثابت در بازار عرضه می‌کرد. در سمت دیگر متقاضی قرار داشت که برای خرید یک تن آلومینیوم، صف‌های بسیار طولانی تشکیل می‌داد. سایت فلزات آنلاین در گزارش‌های بورس کالای خود بارها به ارز ارزان در بازار پرداخته و آن را منشأ رانت‌های بزرگی دانسته است؛ چرا که در این شرایط علاوه بر اینکه فاصله بسیاری میان قیمت عرضه و قیمت معاملات پدید می‌آید، به‌دلیل اینکه قیمت ارز در بازار آزاد تقریبا 2 برابر قیمت دولتی آن است، واسطه‌ها و دلالانی پدید می‌آیند که از این وضعیت به‌گونه دیگری استفاده می‌کنند. به هر حال وظیفه سیاست‌گذاران و دست‌اندرکاران صنعت و اقتصاد کشور است که از بروز چنین شرایطی جلوگیری کنند و دست سوءاستفاده‌کنندگان از این وضعیت را قطع کنند.

نمودار 1 حکایت از آن دارد که در تیر ماه سال جاری 10 هزار تن شمش و بیلت آلومینیوم در بورس کالا عرضه شد، در حالی که در مقابل آن 62 هزار تن تقاضا وجود داشت! در این میان شمش آلومینیوم به میزان 8 هزار و 500 تن عرضه شد که تقاضایی در حدود 50 هزار تن داشت. اما بیلت آلومینیوم با آنکه تنها یک هزار و 500 تن در بورس عرضه شد، اما 12 هزار تن تقاضا داشت. نکته قابل توجه دیگر این است که حتی با وجود کاهش قیمت‌های جهانی، رقابت برای خرید آلومینیوم افزایش یافته است و بعضا بیش از 15 درصد افزایش قیمت برای معاملات رخ داده است.

عناوین برگزیده