به گزارش میمتالز، محمد بابا رضا رییس باشگاه غذا و خوراک شناسی یونسکو در نخستین آیین تقدیر از بانوان سرآشپز و کار آفرین صنعت غذا و گردشگری اظهار داشت: زنجیره ارزش جهانی و اشتغال زنان از نظر یونسکو از آن مسائلی است که در سالهای اخیر به شکلی جدی مورد پیگیری قرار گرفته در حالی که این نهاد در کشور ما تحت عنوان کمیسیون ملی یونسکو شناخته میشود که در چند سال اخیر هم باشگاههای مختلفی را تاسیس کرده و یکی از آنها باشگاه غذا و خوراک شناسی است که در سال ۹۹ تاسیس شده و در سال ۱۴۰۰ فعالیت رسمی خود را آغاز خواهد کرد.
وی با بیان این که ارتقا سطح دانش کیفی بانوان در صنایع غذایی کشور یکی از برنامههای مورد بررسی این باشگاه خواهد بود گفت: در شرایطی که طیف وسیع غذاهای ایرانی میتواند در سطح بین المللی عاملی برای تعاملات اقتصادی و رشد تجاری کشور باشد، اما متاسفانه این اتفاق رخ نداده در حالی که فرهنگ غنی و زیر ساختی این صنعت در کشور ما فراهم است.
وی افزود: نقش کمرنگ شده بانوان ایرانی در صنایع غذایی و همچنین میزان پایین اشتغال آنان در صنعت غذا باید تقویت شود و آنان در حوزههای ابداع و خلق برندهای تخصصی، مدیریت کارآمد و راه اندازی فضاهای هنری، فرصت عمل بیشتری پیدا کنند.
مرتضی طالع ماسوله رییس دبیر خانه شورای عالی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در این مراسم گفت: نقش تاریخی بانوان تاثیر گذار ایرانی در حوزههای فرهنگ و اقتصاد و سیاست و دین مورد نسیان قرار گرفته و لازم است با احیای این نقش در اذهان عامه مردم، ارزشهای ماندگار بانوان مسلمان ایرانی را به همگان یادآوری کرد.
وی اضافه کرد: بانوی ایرانی با تواناییهای بالای خود میتواند هر رویدادی را مدیریت کند و این ظرفیت در حوزه رشد و ارتقا فرهنگ و صنعت غذا در نزد بانوان هموطن ما دوچندان است.
وی با تصریح اینکه بسیار پیش از آن که اروپاییها بخواهند به جهانیان نحوه غذا خوردن و میزبانی و میهمانی را بیاموزند؛ ایرانیان بیش از هزار سال پیش در فرهنگ و در کتابهایی مانند قابوسنامه از آیین میهمان نوازی و میهمان داری و نحوه صرف غذا سخن گفته اند، اظهار کرد: آیینهای مربوط به غذاپختن و غذا خوردن و میهمانی و میزبانی در فرهنگ ریشه دار ایرانی تنیده شده است.
طالع ماسوله با بیان این که کشور ترکیه از ظرفیتهای بالفعل و بالقوه صنعت غذای خود استفاده کرده، اما ما در کشورمان از آن همه پشتوانه فرهنگی در زمینه غذا بهره لازم را نبرده ایم، گفت: تنها در آلمان هر روز ۵۰۰ تن گوشت به مصرف طبخ غذایی بنام دونر کباب میرسد و اگر برای هر وعده غذای دونر ۱۰۰ گرم از این گوشت را مورد محاسبه قرار دهیم و قیمت آن را هم ۱۰ یورو حساب کنیم خواهیم دید هر روز ۵ میلیون بسته غذای دونر در این کشور به فروش میرسد و ارزش پولی و درآمدی آن نیز بر مبنای همین محاسبات، ۱۸ میلیارد و ۲۵۰ میلیون یورو در سال خواهد بود و این میزان برابر درآمد نفتی ما در سال ۸۰ بوده است.
بنیانگذار سازمان ایرانگردی و جهانگردی ادامه داد: ترکیه با همین دونر کباب، تجارت برند همبرگر مک دونالد آمریکا را به شکلی بسیار جدی مورد تهدید قرار داد و این میتواند برای ما درس بزرگی باشد که دریابیم ما با ظرفیتهایی که در تنوع و کیفیت غذایی خود داریم میتوانیم در دنیا نقشهایی بسیار پر رنگ به عهده بگیریم.
طالع ماسوله با تاکید بر این که غذاهای قدیمی ایرانی باید احیا شود گفت: ایران کانون انواع و اقسام غذاهای دلپذیر است و کشور ما باید برای رشد و ارتقا صنعت غذا و گردشگری سرفصلهای مهمی مانند میهمان شناسی، میهمان سازی، میهمان دوستی و میهمان داری را سرلوحه کار خود قرار دهد تا در این عرصه موفق شود.
وی همچنین گفت: آمار نشان میدهد که ۶۸ درصد گریز میهمانان در حوزه غذا بخاطر رفتار میهمان دار است و ما باید به شکلی جدی به یاد داشته باشیم که ما هرگز نتوانستیم مثلا در صنعت خودرو در دنیا نام و نشانی از خود باقی بگذاریم، اما در صنعت غذا ما حرفهای بسیاری برای گفتن داریم و ظرفیتهای فراوانی برای بین المللی شدن در کشور ما وجود دارد.
نبی الله گل تپه، رییس جامعه حرفهای مجتمعهای گردشگری و واحدهای پذیرایی استان تهران نیز در این مراسم اظهار کرد: بانوان سرآشپز و کارآفرین ایرانی با از خود گذشتگی تاثیرات فراوانی بر جامعه داشته اند و علاوه بر مسوولیتهای خود خلاقیتهای ایجاد شده، خویش را نیز به نمایش گذاشته اند و این در حقیقت نقش آفرینی دو صفت بزرگ الهی یعنی خالق بودن و رزاق بودن است.
وی افزود: پس از سالها تلاش، بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی و سیاست برون سپاری مسوولیتهای دولتی در راستای تحقق اهداف توسعه صنعت ایران گردی و جهانگردی مصوب مجلس شورای اسلامی و ماده ۲۵ آین نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه بندی و نرخ گذاری تاسیسات گردشگری و نظارت بر فعالیتهای آنها که مصوب هیات وزیران بوده است، به منظور حفظ حقوق ومنافع مشروع و قانونی اعضا، همیاری و تعامل با وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در جهت پیشبرد اهداف صنعت توریسم و نیز برعهده گرفتن امور خدمات وتصدی این حوزه در جهت بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی و بالا بردن سطح آگاهی و دفاع از حقوق اعضا، اولین جامعه قانونی در دی ماه سال ۹۸ تاسیس شد.
گل تپه افزود: جامعه حرفهای مجتمعهای گردشگری و واحدهای پذیرایی استان تهران درصدد است مشکلات پیش روی واحدهای مربوطه را مرتفع کند و این رویکرد در حوزه صنعت غذا که مدیریتش توسط بانوان محترم ایرانی به انجام میرسد را نیز شامل میشود.
این گزارش حاکی است بهروز فروتن، پیشکسوت صنعت غذا نیز در این مراسم با بیان این که ما در برخی از ابعاد گم کرده فرهنگ شده ایم و نه بی فرهنگ، گفت: ایران در جهان به دو چیز مشهور است و آن هنر و میهمان نوازی است که هردو در نزد خانمهای ایرانی محفوظ است.
وی افزود: بانوان ایرانی به جهت این که همواره در طبخ غذا سنت را رعایت کرده اند و مهربان بوده اند، افتخارات صنعت غذای ایران را هم از آن خود ساخته اند.
این فعال صنایع غذایی کشور اضافه کرد: درست است که اپیدمی صنعت بر جهان حاکم شده، اما این بدان معنی نیست که ما ایرانیان از سنتهای خود فاصله بگیریم و در این میان یکی از سنتهای بزرگ ما طبخ غذا و میهمان نوازی است.
فروتن ادامه داد: پایه گذاران صنعت غذا در ایران بانوان هموطن ما بودند که این صنعت را از آشپزخانههای خود آغاز کرده و آن را به متن جامعه بردند و در حقیقت مردان اجرا کننده این ایده بزرگ زنان بوده اند.
وی با بیان این که بانوان پاکدامن ایرانی نباید خود را دستکم بگیرند گفت: زنان باید جدی باشند و موفقیتهای خود را عمیقا باور داشته باشند و باید بدانند که مهربانی و میهمان نوازی و پذیرایی و طبخ غذای ناب ایرانی از خصایص حقیقی روح زنان هموطن است.
فروتن اضافه کرد: بانوان ایرانی هرکجای ایران که باشند نقشی محوری را ایفا خواهند کرد، همانطور که همواره محور خانواده بوده اند و این بانوان هستند که میتوانند هویت اصلی ملت ما را ثبت کنند.
وی با تاکید بر این که باید برای خارج شدن از بحرانهای اجتماعی و اقتصادی از همه ظرفیتهای موجود استفاده کرد گفت: میهمانهای خارجی زمانی استقبال بیشتری از تواتمندی گردشگری و صنایع غذایی ما خواهند داشت که میبینند ما در کانون خانوادههای خود بیشترین موفقیتها به دست آمده از سوی بانوان را ثبت کرده ایم.
مریم تاج آبادی ابراهیمی، کارآفرین نمونه سال ۹۸ و رییس انجمن پروبیوتیک ایران نیز اظهار کرد: بسیاری از ما از نقش میکروبها در صنایع غذایی اطلاعات چندانی نداریم و اغلب میکروب را عاملی برای فساد و در حقیقت دشمن سلامتی میدانیم، اما واقعیت این است که میکروبها در بسیاری از اوقات میتوانند برای ما بسیار مفید باشند و این مزیت در غذاهای پروبیوتیک نمود بیشتری دارد.
وی افزود: میکروبیولوژیستها برای مصارف مختلف انواع میکروبها را تولید میکنند و در کارآفرینی صنایع غذایی نیز میکروب شناسان، چهره زیبا و مفید میکروبها را نمایان میسازند.
تاج آبادی ابراهیمی اضافه کرد: بانوان کارآفرین ایرانی بیش از هرکس دیگری موفق شده اند خواص مثبت میکروبها در صنایع غذایی را شناسایی کرده و از آن در انواع محصولات غذایی پروبیوتیک استفاده کنند.
این کارآفرین نمونه همچنین گفت: صنعت پروبیوتیک در جهان هرساله ۴۰ میلیارد یورو درآمد زایی دارد و در حقیقت میکروبها در این صنعت به فروش میرسند.
وی ادامه داد: در زیست فناوری غذایی و نقش بیوتکنولوژی در غذا، همواره از دانشجویان این رشته خواسته میشود که یکی از فرآوردههای غذایی محلی از نظر ویژگیهای تخمیری و میکرو بیولوژی را مورد بررسی قرار بدهند و در این جاست که میبینیم بسیاری از غذاها و پیش غذاهای ایرانی این ویژگی را دارند، اما در جهان معرفی نشده اند.
تاج آبادی ابراهیمی اضافه کرد: ماست یونانی و پنیر چدار از محصولاتی هستند که در دنیا شناخته شده اند در حالیکه بسیاری از ترشیها و محصولات غذایی ایرانی حاصل فرآیندهای تخمیری هستند، اما در دنیا معرفی نشده اند.
وی با بیان این که فرآوردههای تخمیری قادرند با پروبیوتیک شدن عاملی باشند برای درمان و توقف بیماریهایی مانند ام اس و پارکینسون، گفت: فرآوردههای تخمیری ایران برای حضور در بازارهای جهانی یک گنج ارزشمند محسوب میشوند که نباید ازآن غافل شد.
در خلال این همایش سهیلا جبری از فعال بخش صنایع غذایی نیز با بیان این که تاب آوری زنان کارآفرین در صنایع غذایی امری اجتناب ناپذیر است گفت: ما زنان را بخاطر همین تاب آوری و جهان پروری به نیکی میشناسند.
این بانوی کارآفرین با ذکر این نکته که فعالان صنعت غذا نیز مانند دیگر افراد نیاز به لباس مناسب این کار دارند گفت: پوشش آشپزان میتواند در ارائه کیفیت محصول آماده شده تاثیر گذار باشد، چون این افراد ساعات زیادی را با این لباسها به کار و فعالیت میپردازند و بنابراین طراحی چنین لباسهایی بسیار مهم است و میتواند راندمان کار آنان را به شکلی قابل توجه ارتقا بخشد.
جبری افزود: یک نقطه تقاطع دیگر صنعت پوشاک با صنعت غذا نیز میتواند ویژگیهای بصری لباس باشد که در برند سازی این صنعت نقش تعیین کنندهای بازی میکند و به رغم این که این موضوع تا حدودی مورد تغافل قرار گرفته است، اما خوشبختانه بستر وسیع طراحیهای گسترده و متنوع لباس، بانوان فعال در عرصه صنایع غذایی را میتواند به خود جلب کند.
بر اساس این گزارش نادر رفتاری، فعال صنعت رستوران نیز با بیان این که در این صنعت در حق بانوان ایرانی تا حدودی اجحاف شده است گفت: تنها بانوان هستند که میتوانند سختیهای صنعت غذا را به راحتی تعدیل کنند و من بالشخصه بر این اعتقادم که اگر از ظرفیتهای بانوان ایرانی در حوزه صنایع غذایی استفاده مناسب به عمل بیاید، مشکلات جاری این رشته به سهولت رفع خواهد شد.
وی ادامه داد: در حالیکه یونسکو حدود ۲۸۰ غذای ایرانی را به ثبت جهانی رسانده است، ما در داخل و خارج از کشور همچنان در ارائه چند غذا خود را محدود کرده ایم و دیگر غذاهای ناب و اصیل ایرانی را به فراموشی سپرده ایم.
رفتاری با تاکید بر این که نادیده گرفتن انواع دیگر غذاهای ایرانی که میتوانند در سطح بین المللی نظرها را به خود جلب کنند گفت: بدون تردید بانوان ایرانی میتوانند با سلیقه و مدیریت خود این غذاها را به جهانیان بشناسانند و مشتریهای فراوانی را برای غذاهای ایرانی جلب کنند.
این فعال صنایع غذایی کشور همچنین بیان کرد: باید کاری کنیم که بانوان هموطن برای حضور و فعالیت و اشتغال افزونتر در صنعت غذا، احساس امنیت بیشتری پیدا کنند تا این تجارت در ابعاد بین المللی برای کشور ما ارزش افزوده ایجاد کند.
وی با تصریح این که فعالان صنعت غذا نباید در بند زرق و برقهای معمول کار خود گرفتار بمانند، گفت: حفظ برند از گسترش ظاهری آن بسیار مهمتر است و یک برند غذایی هرگز نباید اجازه بدهد که موارد حاشیه ای، کیفیت محصول ارائه شده اش را کاهش دهد.
در پایان این مراسم، بانوان سرآشپز و کار آفرین صنایع غذایی با اهدا لوح تقدیر و جوایز نفیس، مورد تشویق قرار گرفتند.