تاریخ: ۲۳ اسفند ۱۳۹۹ ، ساعت ۲۰:۳۱
بازدید: ۶۲۸
کد خبر: ۲۰۱۹۶۷
سرویس خبر : زمین شناسی

معاون وزیر صمت: ایجاد انگیزه جهت توسعه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی کلیدی است

معاون وزیر صمت: ایجاد انگیزه جهت توسعه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی کلیدی است
‌می‌متالز - رئیس این سازمان و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره این سوال که وضعیت نامطلوب اکتشاف ریشه در چه مواردی دارد، گفت: این مهم به واسطه به ثمر نرسیدن ذخایر کشف شده از یک طرف و موازی‌کاری ارگان‌های اکتشافی بدون داشتن برنامه‌ای واحد از طرف دیگر شکل گرفته است.

به گزارش می‌متالز،

اهمیت جذب سرمایه‌گذار

علیرضا شهیدی، با اشاره به اهمیت ایجاد شرایط مناسب برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی گفت: ایجاد انگیزه جهت توسعه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی از موارد کلیدی است. متاسفانه شاهد ضعف حضور سرمایه‌گذار داخلی در بخش اکتشاف کشور هستیم که این مهم باید از طریق اصلاح قوانین مورد بازبینی قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: البته یکی از مهم‌ترین دستاورد‌های سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در یک سال گذشته تقویت ارتباط با بخش خصوصی بوده است. در حال حاضر با شرکت‌های خصوصی مطرح در سطح کشور همکاری‌های خوبی صورت گرفته است.
شهیدی با اشاره به اهمیت جذب سرمایه‌گذار خارجی نیز گفت: با تدوین قوانین و مقررات لازم باید دست به جذب نیروی خارجی زد که در این بین آموزش نیروی انسانی با کمک دانش روز دنیا و بهره‌گیری از دستگاه‌ها و ماشین‌آلات جدید می‌تواند به وضع مطلوب در اکتشاف کمک کند.

نقش سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور

معاون وزیر صمت درباره نقش سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در توسعه اکتشافات کشور گفت: سازمان‌های زمین‌شناسی در دنیا جزو قدیمی‌ترین نهاد‌های حاکمیتی هستند که تقریبا در تمامی کشور‌های دنیا تاسیس شده و به صورت دولتی اداره می‌شوند.
به گفته وی، این سازمان‌ها با توجه به ماهیت ذاتی، بیشترین تولید اطلاعات پایه را به عهده داشته و غالبا نقش عمومی‌نگری، ژرف‌نگری و آینده‌نگری را در جهت توسعه و پیشرفت کشور‌ها ایفا می‌کنند و با توجه به این موضوع سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور نیز از دهه ۴۰ طرح‌های اکتشافات موضوعی را توسط کارشناسان این سازمان و با همکاری شرکت‌های خارجی آغاز کرد.
شهیدی ادامه داد: این اکتشافات مقدمه‌ای بود تا سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با توجه به نیاز‌های کشور از دهه ۸۰ در قالب اکتشافات سیستماتیک شناسایی مناطق امیدبخش در قالب ۲۰ زون پر پتانسیل کشور را آغاز کند.
رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این‌که با توجه به پتانسیل بالای معدنی کشور اکتشافات زون‌های بیست‌گانه دوم در اواسط دهه ۸۰ شروع شد، تصریح کرد: در مجموع اکتشافات زون‌های بیست‌گانه اول و دوم حدود ۹۴۵ هزار کیلومتر از مساحت کشور با مقیاس یکصد هزارم مورد بررسی قرار گرفت و در نتیجه تعداد بسیار زیادی آنومالی کشف شد.

برنامه هفتم توسعه و آغاز به کار از سال ۱۴۰۰

معاون وزیر صمت درباره آغاز به کار اکتشافات سیستماتیک در کشور گفت: بر اساس بررسی‌های انجام‌شده توسط کارشناسان اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی از سال آینده اکتشاف سیستماتیک با مقیاس پنجاه هزارم در چهار لایه ژئوشیمی، فلزی، غیرفلزی و سنگ‌های نیمه‌قیمتی در نواحی مستعد و اولویت اول سازمان آغاز می‌شود. لازم به ذکر است که این لایه‌ها روی لایه زمین‌شناسی و تصاویر ماهواره‌ای جدید قرار خواهند گرفت که در مجموع تعداد شش لایه در هر سلول پنجاه هزارم تهیه خواهد شد.
وی درباره اهمیت توسعه اکتشافات سیستماتیک در کشور گفت: اکتشاف سیستماتیک که از برنامه هفتم توسعه از برنامه‌های اصلی سازمان خواهد بود، مطمئنا تکمیل‌کننده اکتشافات قبلی است.
شهیدی تصریح کرد: امیدواریم با اکتشاف سیستماتیک ذخایر معدنی کشور، برنامه‌ریزی جهت استخراج ذخایر موجود بهتر شود. در این بین باید بر به‌روزرسانی نقشه‌ها و داده‌های اکتشافی کشور تاکید کرد. همچنین باید شناسایی ذخایر پنهان برای تامین مواد اولیه صنایع معدنی طی سال‌های آینده را مورد توجه قرار داد.
معاون وزیر صمت با اشاره به اهمیت اکتشاف برای صنایع معدنی گفت: یکی از دغدغه‌های صنایع معدنی تامین سنگ به عنوان خوراک اولیه است. در کشور حدود دو میلیارد و ۶۰۰ میلیون تن ذخیره قطعی سنگ آهن وجود دارد و برداشت سالیانه حدود ۹۵ تا ۱۰۰ میلیون تن است؛ بنابراین در صورت استمرار این روند، کمتر از دو دهه آینده ذخایر فعلی به اتمام خواهد رسید.
رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور تاکید کرد: برای استمرار زنجیره تامین مواد اولیه شرکت‌های فولادسازی، شناسایی و اکتشاف ذخایر پنهان اهمیت دوچندان دارد.

معاون وزیر صمت: ایجاد انگیزه جهت توسعه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی کلیدی است

شایان ذکر است؛ توسعه اکتشافات در کشور سنگ‌بنای معدنکاری محسوب می‌شود، اما این حوزه روندی نامناسب را طی کرده است. فعالان بخش معدن اعتقاد دارند که اکتشاف مواد معدنی مهم‌ترین رکن آغاز هر پروژه معدنی بوده و اجرای صحیح آن می‌تواند موفقیت معدنکاری را تضمین کند. این در حالی است که اکتشاف در کشور ما با چالش‌های اساسی از جمله ضعف قوانین و مقررات حاکم بر فعالیت‌های معدنی، ضعف توان مالی اشخاص حقیقی و حقوقی، معارضان محلی، مشکلات تامین سوخت و آب، احداث راه دسترسی، تورم و گرانی پی‌درپی هزینه‌های خدماتی و کارشناسی و ضعف کارشناسان و مدیران ماهر و باتجربه رو‌به‌رو است.
درباره اینکه وضعیت نامطلوب اکتشاف ریشه در چه مواردی دارد باید از به ثمر نرسیدن ذخایر کشف‌شده و موازی‌کاری ارگان‌های اکتشافی بدون داشتن برنامه‌ای واحد نیز سخن گفت. در ادامه از آنجا که نقش بخش خصوصی در این عرصه حیاتی است، بایستی نقش این بازیگر را نیز نباید دست‌کم گرفت. با توجه به اینکه اکتشاف همچون وجوه دیگر معدنکاری (از جمله استخراج و فرآوری) به منابع مالی بسیار هنگفتی نیاز دارد گاهی بخش خصوصی به دلیل مشکل مالی نمی‌تواند در آن ورود پیدا کند. این در حالی است که توسعه اکتشاف به حضور بخش خصوصی داخلی و خارجی نیاز دارد.

منبع: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور

عناوین برگزیده