به گزارش میمتالز، امروز استان فارس به عنوان یک پازل تاثیرگذار در اعتلای کشور عزیزمان بویژه در بخش صنعتی به شمار میآید و بخشی از پازل در جنوب استان فارس واقع است که در محافل صنعتی، به عنوان عسلویه معدنی از آن نام برده میشود و آنجا، لامرد استان فارس است. شهرستانی که با دارا بودن منطقه ویژه اقتصادی لامرد، به دلیل دسترسی به ذخایر عظیم گازی، منابع معدنی و کانیهای غیرفلزی و همچنین از منظر طرح آمایش سرزمین و موقعیت پدافند غیرعامل، قابلیت توسعه لجستیکی و ترانزیتی و برخورداری از دیگر ظرفیتها از جمله امکان اجرای طرحهای صنعتی انرژیبر، صنایع مادر و صادرات محور را دارد.
منطقه ویژه اقتصادی لامرد با مساحت ۸۵۰۰ هکتار از زیرمجموعههای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) است که باوجود فراهم بودن زیرساختها و واقع شدن در مسیر کریدورهای مهم ترانزیتی کشور، نزدیکی به بنادر و تاسیسات بندری منطقه ویژه اقـتصادی انرژی پارس (عسـلویه) و بندر منطقه ویژه اقتصادی پارسیان (بندر اختصاصی سازمان ایمیدرو) برای تامین مواد اولیه و صادرات محصولات و دیگر مزیتها میزبان صنایع بزرگ و مادر ازجمله مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) است.
مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) به عنوان بزرگترین و مدرنترین کارخانه آلومینیوم ایران در زمینی به
مساحت ۲۰۰ هکتار در منطقه ویژه اقتصادی لامرد واقع است که با هدف رفع نیازهای داخلی و توسعه صادرات و به ویژه محرومیتزدایی در چهارم اردیبهشت ۹۹ از طریق ویدیو کنفرانس با دستور مستقیم حسن روحانی رئیس جمهور به بهرهبرداری رسید.
این مجتمع با حجم سرمایه گذاری ۱۸۶ هزار میلیارد ریال یا معادل ۱.۲ میلیارد دلار و با سرمایه گذاری ۴۹ درصدی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و ۵۱ درصدی شرکت سرمایه گذاری غدیر به مرحله تولید شمش آلومینیوم رسید.
مجتمع بزرگ آلومینیوم جنوب قرار است در فاز نخست، سالیانه ۳۰۰ هزار تن آلومینیوم را تولید و روانه بازار داخلی و خارجی کند که زمینه اشتغال ۱۵۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۵ هزار نفر به صورت غیر مستقیم در فاز نخست فراهم میشود که در حال حاضر ۱۲۰۰ نفر جوان مستعد در آلومینیوم جنوب مشغول بکار هستند و ۹۰ درصد آنها بومی شهرستان لامرد و شهرستانهای همجوار و بخشهای تابعه هستند.
در طرح جامع توسعه مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب، دستیابی به یک میلیون تن تولید آلومینیوم در سال پیشبینی شده است.
مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب یکی از این شرکتهای بزرگ تولید آلومینیوم است که در سال جهش تولید، علیرغم تمامی محدودیتها اعم از شرایط تحریمهای آمریکا و شیوع کرونا؛ با کوشش مهندسان و کارگران ایرانی در کمترین زمان ممکن از آغاز تولید تا امروز که به پایان اسفند رسیدهایم، به گفته «علی عبدالهنژاد» مدیرعامل شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو)، بیش از ۷۰ هزار تن شمش آلومینیوم در این مجتمع تولید شد و تحقق این عدد تولیدی در حالیست که این کارخانه با ظرفیت تولید بیش از ۱۰۰ هزار تن یعنی حدود یک سوم ظرفیت در حال فعالیت است.
وی یادآور شد: به باور و گفته متخصصان صنعت آلومینیوم، اکنون کارخانه آلومینیوم جنوب در تراز جهانی فعالیت دارد و در کمترین زمان ممکن از اردیبهشت امسال توانست محصول شمش آلومینیوم را به بازارهای داخلی و خارجی عرضه کند.
علی عبدالهنژاد در ادامه گزارش از کارخانه متبوعش گفته است: در سال جهش تولید با اراده، پشتکار و همت والای متخصصان و جوانان ایرانی، رکورد تولید ۵۲۰ آند در روز در این مجتمع ثبت شد.
آندسازی مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب شامل سه واحد اصلی آندخام، پخت و میله گذاری است که مواد اولیه آند شامل کک کلسینه شده نفتی (CPC)، قیر پالایش شده قطران زغال سنگ و همچنین باقیمانده آندهای مصرف شده واحد احیا (باتس) است.
آند، نقش اساسی در فرآیند تولید آلومینیوم ایفا میکند و ضمن انتقال جریان الکتریکی، در واکنش احیا آلومینیوم مصرف میشود و کیفیت آند تاثیر بسیار زیادی در کیفیت آلومینیوم تولید شده و فرآیند آن دارد. درواقع آند با کیفیت مناسب در سلول احیا تسهیل کننده فرآیند تولید و تضمین کننده کیفیت محصول است.
به گفته عبدالهنژاد، با تلاش متخصصان شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب در سال ۱۴۰۰ شاهد بهرهبرداری از ترمینال اختصاصی شرکت و تاسیسات ذخیرهسازی مواد اولیه در بندر پارسیان خواهیم بود.
اما استمرار تولید شمش آلومینیوم باکیفیت با درجه خلوص بالا نیز پایان برنامه تولید این فلز پرکاربرد در لامرد فارس نیست و تکمیل زنجیره تولید آلومینیوم از برنامههای توسعهای است که مورد توجه مسوولان ملی و استانی است.
اکنون آلوم شهر منطقه ویژه اقتصادی لامرد میتواند میزبان صنایع سازنده وسایل حمل و نقل (هواپیما سازی، خودروسازی، کامیون سازی، کشتیسازی، راهآهن و غیره)، صنایع بستهبندی، صنایع تولید قوطی و فویل، صنایع تولید کننده درب و پنجره ساختمان، تولید دیوارپوش ساختمان و دیگر کارخانههای پایین دست آلومینیوم باشد.
با راهاندازی مجتمع آلومینیوم جنوب؛ فرصت طلایی برای فعالان اقتصادی و صاحبان سرمایه فراهم شده است تا با ایجاد کارخانههای پاییندست در آلوم شهر منطقه ویژه اقتصادی لامرد به دلیل سهولت در دریافت مواد مذاب و جامد آلومینیومی، محصولات پرکاربرد آلومینیومی را تولید کنند و باتوجه به بستر مناسب لامرد و پارسیان برای صادرات، محصولات تولیدی را در بازارهای بین المللی عرضه کنند که تحقق این مهم، علاوه بر رونق اقتصادی، اشتغالزایی و ایجاد ارزش افزوده، مانع از خام فروشی میشود.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی لامرد گفته است: همراستا با منویات مقام معظم رهبری برای تحقق جهش تولید، ضمن رایزنی مستمر با مسوولان ذیربط و در پی موافقت با به مناقصه گذاشته شدن چهار پروژه بزرگ زیر ساختی با اعتباری افزونبر ۱۷۶ میلیارد تومان مسیر توسعه در این منطقه راهبردی هموارتر شد.
احسان انصاری میگوید: باتوجه به راهاندازی کارخانه بزرگ آلومینیوم کشور و وجود ظرفیت بالقوه این قطب معدنی جنوب کشور برای سرمایهگذاری در ایجاد صنایع بزرگ معدنی، پایین دست آلومینیوم و دیگر طرحهای انرژیبر، ضرورت داشت تا زیرساختهای فنی و زیربنایی وارد فاز عملیاتی شود که علیرغم نزدیکی به پایان سال و محدودیتهای بودجهای، چهار پروژه بزرگ زیرساختی این منطقه به مناقصه رفت که این حجم تعداد پروژه عمرانی-زیرساختی از نظر ریالی و فنی، اقدامی بزرگ در تاریخ این منطقه خواهد بود.
به گفته وی، این پروژهها شامل «خرید، حمل، نصب، راه اندازی، آموزش و نگهداری تجهیزات ایستگاه پایش آنلاین هوای محیطی»، «احداث پارکینگ ورودی منطقه ویژه، شبکه روشنایی و احداث بخشی از جاده شریانی و میدانها»، «احداث ساختمانهای پشتیبانی و خدماتی (ساختمان باسکول، ساختمان پنجره واحد گمرک، ساختمان کنترل ورود، خروج و نگهبانی) و محوطههای مربوطه» و «اجرای بخشی از فضای سبز» هستند که پس از انتخاب پیمانکار، عملیات اجرایی آنها آغاز میشود.