به گزارش میمتالز، مرتضی عزتی تصریح کرد: کاهش فشار کرونا میتواند موجب بهبود وضعیت اقتصاد شود و طبیعی است که وقتی جامعه واکسینه شود این شرایط بهبود، به ثبات میرسد. همچنین امکان باز شدن فضای کسب و کار و رفع محدودیتها را فراهم میکند و موجب میشود کسب و کارها بیشتر فعالیت کنند که در این صورت خود به خود رشد اقتصادی ایجاد خواهد شد.
وی تاکید کرد: در این شرایط مقداری از ظرفیتهای متوقف شده در دوره کرونا نیز فعال میشوند که اثر رشد اقتصادی را تشدید میکند و حتی میتواند سرمایه گذاریهای جدید را افزایش دهد
این اقتصاددان با بیان اینکه امسال جای امیدواری است که تحریمها برطرف شود، ادامه داد: بخش عمده رشد اقتصاد منفی به دلیل تحریم و رکود ناشی از تحریم بوده است که با لغو تحریم ها، وضعیت بهبود مییابد. اما اگر تحریمها هم برطرف نشود، به دلیل اینکه اقتصاد کشور و فعالان اقتصادی ساز و کار انطباق با شرایط تحریم را یاد گرفتند میتواند تاثیرگذار باشد.
عزتی افزود: خود به خود اگر تحریم هم برطرف نشود این یادگیری کمک میکند فعالیتهای آتی، کمتر تحت تاثیر تحریم قرار بگیرد و بتوان با شرایط تحریمی حیات و رشد خود را ادامه دهیم.
به گفته استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس، این عوامل میتواند حتی اگر تحریم نباشد رشد اقتصادی بیشتری را در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نصیب کشور کند. اگر هم تحریم برطرف شود و بتوانیم شرایط بازتری داشته باشیم قطعا وضعیت بهتر خواهد شد و رشد بیشتری در اقتصاد خواهیم داشت.
وی با اشاره به نکته مهم و اساسی اظهار کرد: اگر مسوولان فکر میکنند ممکن است این تحریمها موقتا برطرف و مجددا اعمال شود، به نظر میرسد باید انچه که اقتصاد یاد گرفته است را حفظ کنیم تا اگر احتمالا تحریمها دوباره برگشت همین شرایط را داشته باشیم و بتوانیم اقتصاد را در آینده از شوکهای ناشی از تحریم، مصون بداریم.
عزتی در پایان یادآور شد: بخشی از رشد اقتصادی مثبت سال ۱۴۰۰ به علت محدودیت واردات خواهد بود؛ بنابراین اگر تحریم هم برطرف شد همچنان باید مراقب بود که ناگهان دروازهها را باز نکنیم تا واردات زیاد انجام شود چرا که میتواند جایگزین بخشی از تولید داخل شود و در بخشی از فعالیتهای اقتصادی میتواند رشد را کاهش دهد.