به گزارش میمتالز، بر اساس آمار وزارت صمت و بررسی دوازده شرکت مختلف مانند فولادهای مبارکه، خوزستان، خراسان، شرکت مس، گل گهر و ... از ۵۴۰ میلیون یورو صرفه جویی در بخش بومی سازی،۲۷ درصد به ذوب آهن اصفهان اختصاص یافته است که این دستاورد ارزشمند ثمره زحمات نسلهای مختلف ذوب آهن از بدو تاسیس این کارخانه مادر صنعتی تاکنون میباشد.
مهدی نصر در این برنامه ضمن بیان مطلب فوق گفت: این شرکت با تجهیز کارگاههای ساخت، دفاتر فنی و توسعه آن در ادوار مختلف مانند جنگ تحمیلی و هم اکنون نیز تحریمهای ظالمانه دشمن، خدمات ارزشند قابل توجهی را به جامعه صنعتی کشور تقدیم کرده است.
معاون برنامه ریزی و توسعه ذوب آهن اصفهان در ادامه سیاستهای بومی سازی این شرکت را در پنج محور بدین شرح بیان نمود: محور اول، بومی سازی و تولید محصولات جدید: به دلیل تحریم ها، کشورمان در زمینه زیرساختها با چالشهایی مواجه بود، در این راستا ذوب آهن اصفهان با تولید انواع ریلهای مترو، راه آهن، زبانه سوزن و همچنین تیرآهن H، آرک معدن، انواع پروفیلها و کلاف صنعتی برای تولید ابزارها و الکترود، نقش موثری در تامین نیازهای کشور ایفا کرد و در این راستا در سال ۹۹ لوح زرین نوآوری محصول را برای تولید ریل زبانه سوزن به عنوان برترین محصول فولادی ساخت داخل از دانشگاه صنعتی شریف دریافت نمود.
این مقام مسوول از بومی سازی در حوزه پروژهها به عنوان دومین محور از سیاستهای شرکت در این زمینه نام برد برد و خاطر نشان نمود: این دیدگاه سنتی که پروژه از ابتدا تا انتها از خارج خریداری شود، دیگر در ذوب آهن اصفهان جایگاهی ندارد و هم اکنون حداکثر ساخت تجهیزات پروژهها در داخل کارخانه انجام میگیرد. به عنوان نمونه موفق و بارز، ریخته گری بیلت و شمش یک میلیون و ۲۰۰ هزار تنی است که با آخرین تکنولوژی روز دنیا تاسیس شد و از ۱۷۰۰ تن تجهیزات ریخته گری، ۱۳۰۰ تن آن در ذوب آهن و ۴ شرکت در شهر اصفهان ساخته شده است و فقط ۴۰۰ تن تجهیزات را در این زمینه وارد کردیم، یعنی بیش از ۷۵ درصد از تجهیزات پروژه در داخل ساخته شد.
مهدی نصر تصریح کرد: محور سوم بومی سازی قطعات است، این شرکت همان طور که اشاره شد حجم بالایی از قطعات مورد نیازش و همچنین صنعت فولاد را بومی سازی کرده است. یکی از جدیدترین قطعات برای ذوب آهن و صنعت کشور، بومی سازی دریچه کشویی پاتیل فولاد بود که سالانه در ذوب آهن ۵۰۰ هزار یورو هزینه برای تعمیر این دریچهها اختصاص مییافت، اما هم اکنون ساخت این دریچهها در ذوب آهن صرفه جویی ۲۵ هزار یورویی را رقم زده و تاکنون این دریچهها بیش از ۱۳۵۰ ذوب نیز تست شدند. قبلاً دریچههای کشویی از کشورهای چین و سوئیس وارد میشد که به علت تحریمهای ظالمانه این مسیر مسدود شد و با بومی سازی آنها در ذوب آهن اصفهان با یک سوم هزینه، دیگر نیازی به واردات آنها نداریم.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر ذوب آهن اصفهان با تاسیس شرکتهای مهندسی و ساخت مانند شرکت مهندسی و پویش ساخت گام بزرگی در مسیر بومی سازی برداشت و هم ا کنون این شرکتها منشا خدمات بسیار ارزندهای نه تنها به ذوب آهن بلکه برای به کل صنعت کشور شدند. ذوب آهن همواره از این مسیر با افتخار خدمات بسیاری را به کشور ارائه کرده است و حلقههای وابستگی به خارج را یکی پس از دیگری کاهش میدهد. به طور مثال ساخت برج گردان که در یکی از شرکتهای اصفهانی تحقق یافت و در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد و یا دریچه کشویی یا گیریبکسهای خاص. کشور به سختی میتوانست ۲۰۰ کیلومتر توسعه راه آهن در سال داشته باشد، اما هم اکنون راه آهن جمهوری اسلامی، برنامه ریزی ۱۰۰۰ کیلومتر در سال را در دست اقدام دارد و ذوب آهن اصفهان نیز قادر است برای بیش از ۳۰۰۰ کیلومتر در سال تولید ریل داشته است.
معاون برنامه ریزی و توسعه شرکت بیان کرد: محور چهارم کمک به شرکتهای مهندسی و ساخت داخل است، ذوب آهن با قبول ریسک معقول و در اختیار قرار دادن دانش فنی موجود و همکاری با شرکتهای داخلی، بسیاری از این مجموعههای داخلی را در زمینههای بومی سازی و ساخت تجهیزاتی که از خارج وارد میشد یاری رساند تا توانمندی لازم را در این زمینه کسب نمایند که میتوان به پروژه ساخت کورههای پاتیلی بخش فولادسازی اشاره کرد که ترانسهای آن در یک شرکت داخلی در حال ساخت است و یا برجهای گردان فولادسازی و یا قفسههای پیچیده نورد برای تولید ریل که در شرکتهای داخلی ساخته شدند.
وی در خصوص محور پنجم گفت: هدف داریم دانش فنی ایجاد شده را توسعه و مدون کنیم تا در صورتی که امکان واردات قطعات و تجهیزات فراهم شد، توان رقابتی برای شرکتهای داخلی وجود داشته باشد به این لحاظ شرکتهای مهندسی و ساخت، بخشها و دفاتر مهندسی در ذوب آهن به نحوی کار میکنند که این دستاوردها را به دانش فنی و مدون تبدیل کنند.
این مقام مسوول افزود: ذوب آهن اصفهان علاوه بر ارتباط با دانشگاههای برتر کشور و انعقاد تفاهم نامه با آنها، قراردادهای باز را بر اساس نیازهای شرکت تعریف کرده است تا از این طریق دانشگاهها بتوانند سریعتر وارد فرایند همکاری با صنایع شوند. در این راستا میتوان به دانشگاههای اصفهان، امیرکبیر، مالک اشتر و بسیاری از شرکتهای دانش بنیان اشاره کرد که ثمرات خوبی داشته است و انشاا... استمرار میباید. علاقمندان میتوانند با مراجعه به سایت ذوب آهن اصفهان، قسمت تحقیق و توسعه، بخش نمایشگاه مجازی نیازهای ذوب آهن اصفهان را مشاهده نمایند و در بانک اطلاعاتی مربوطه بر اساس اطلاعات طرح شده، مدارک خود را بارگذری نمایند.
وی در ادامه به دیگر دستاوردهای بومی سازی ذوب آهن اصفهان پرداخت و خاطر نشان کرد: ساخت چرخ و محور لکوموتیوهای آلمانی موجود در کارخانه، ساخت قالبهای مسی و... نیز در دستور کار قرار دارد و انشاا... در آینده خبرهای خوبی در این زمینه اطلاع رسانی میشود.
وی ساخت دربهای باتری شماره سه کک سازی را به عنوان دیگر دستاورد مهم بومی سازی ذوب آهن اصفهان عنوان کرد و گفت: این دربها در گذشته از کشور اکراین وارد میشد که تحریمها این امکان را متوقف کرد. در این راستا همکاران در معاونت بهره برداری و مدیریتهای تولیدات کک و مواد شیمیایی و دفاتر مهندسی نت در این زمینه زحمات بسیاری کشیدند و تعداد ۱۶۸ درب ساخته شد و ۵/۷ میلیون دلار نیز صرفه جویی ارزی حاصل گردید و آلایندگیهای ناشی از دربهای قبلی نیز حذف شد.
مهدی نصر افزود: پروژههایی که در شرکت قابلیت ساخت داشته باشند به کارشناسان داخلی واگذار میشوند و در صورتی که نیاز باشد از توان شرکتهای دانش بنیان و موسسات تحقیقاتی و یا دانشگاهها استفاده شود، موضوع به صورت فراخوان عمومی در سایت ذوب آهن اعلام میشود و پروپوزالهای پژوهشگران بر اساس معیارهای مشخص امتیاز بندی میشوند. نکته مهم در این خصوص اینکه در این مسیر صرفاً هزینهها مد نظر نیست بلکه توان فنی، علمی و سوابق اجرایی مورد توجه قرار میگیرد.
مرتضی شیرین پرور مدیر تحقیق و توسعه ذوب آهن اصفهان که به صورت تلفنی مهمان گفتگوی ویژه بود نیز در خصوص تعامل با دانشگاه ها، مراکز علمی و فناوری و شرکتهای دانش بنیان گفت: این شرکت با دانشگاههای زیادی در سطح مدیریت عالی، تفاهم نامه مبادله کرده است تا این مجموعهها از طریق قراردادهای باز بتوانند با صنایع همکاری داشته باشند. در کنار دانشگاهها ارتباط با موسسات علمی مانند جهادهای دانشگاهی، پژوهشکدهها و شرکتهای دانش بنیان نیز انجام گرفته و در دست اقدام است لذا علاقمندان از طریق سایت ذوب آهن اصفهان و فراخوانهای اعلام شده میتوانند اقدام نمایند.
وی افزود: با پشتیبانی مدیریت عالی شرکت و جذب ۲۰۰ درصدی اعتبارات در سال گذشته در مدیریت تحقیق و توسعه، خوشبختانه اعتبارات ما امسال ۱۰ برابر سال گذشته شده است و تا سقف ۱۵۰۰ میلیارد ریال قابلیت جذب در ذوب آهن اصفهان وجود دارد.
منبع: شرکت ذوب آهن اصفهان