به گزارش میمتالز، به دنبال تداوم روند نزولی معاملات بورس، پیشنهادهای جدیدی برای تغییر مسیر این بازار و کاهش نگرانیها ارائه شد که در ابتدا آسودگی خاطر را برای سهامداران به همراه داشت و توانست برای مدتی کوتاه و موقت تا حدودی اعتماد دوباره را به این بازار بازگرداند، اما تصمیم جدید سازمان بورس و اوراق بهادار مانند دیگر تصمیمهای اتخاذ شده برای حمایت از سهامداران خرد، موقتاً بازار را مثبت کرد و دوباره روند بازار بعد از گذشت دو روز، به روزهای نگرانکننده خود بازگشت.
هفته گذشته محمدعلی دهقان دهنوی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از بسته پیشنهادی ۳+۷ بازار سرمایه خبر داد و اعلام کرد که سه مصوبه آن اجرایی میشود و هفت مورد دیگر منوط به تأیید شورای عالی هماهنگی اقتصادی است.
وی اختصاص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار، رفع ممنوعیت نهادهای مالی بازار سرمایه برای استفاده از تسهیلات بانکی و اعطای اقامت ۵ ساله برای سرمایه گذاران خارجی برای خرید سهام را از جمله مصوباتی دانست که در بازار سرمایه اجرایی خواهد شد.
همچنین رییس سازمان بورس موضوع واریز باقی مانده منابع مالی از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه را شفاف سازی و اعلام کرد طبق مصوبه قبلی باید از محل صندوق توسعه ملی، صندوق تثبیت و توسعه بازار تجهیز میشد، به این ترتیب مقرر شد واریز مبلغ باقیمانده به صندوقهای تثبیت و توسعه بازار و امکان انتشار اوراق با تضمین دولت برای تزریق این منابع هم انجام شود.
موضوع واریز باقی مانده منابع مالی از صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه از مدتها قبل در ابهام قرار داشت و اکثر کارشناسان معتقد بودند که در وضعیت فعلی ورود نقدینگی به بازار تنها راه چاره کاهش التهاب ایجاد شده در معاملات خواهد بود، اما شفافسازی آن از سوی رییس سازمان بورس برخلاف پیش بینیها نتوانست تأثیر مثبتی را در بازار ایجاد و زمینه بهبود روند معاملات را فراهم کند.
در این زمینه سهیل کلاهچی، کارشناس بازار سرمایه، علت بی توجهی بازار نسبت به پیشنهادات جدید سازمان بورس و تداوم روند نزولی شاخص بورس را تشریح کرد و گفت: بازار سهام اکنون در شرایطی قرار دارد که در محدوده درجا زدن است و حدود سه ماهی میشود که در حال نوسان در کانالهای فعلی است و شاهد رشد یا ریزش چندان قابل توجهی در بازار نیستیم.
وی اظهار کرد: با توجه به وضعیتی که اکنون در بازار حاکم است نمیتوان نظر قطعی در زمینه پیش بینی بازار ارائه داد و اعلام کرد که معاملات بورس به چه سمت و سویی سوق پیدا میکند.
کلاهچی با بیان اینکه با توجه به تحلیلهای ارائه شده، دورنمای بازار صعودی است و میتوان به آینده معاملات این بازار امیدوار بود، خاطرنشان کرد: از نظر تکنیکالی شرایط فعلی بازار به گونهای نیست که بتوان پیش بینی چندان مناسبی را از این بازار ارائه داد.
این کارشناس بازار سرمایه به دیگر موضوع قابل توجه در معاملات این روزهای بازار سهام تاکید و خاطرنشان کرد: نکته دیگر در مورد بازار، کاهش شدید ارزش معاملات است که نشان دهنده تداوم درجا زدن معاملات بازار است و شاهد روند چندان جدی در این بازار نبودهایم.
وی اظهار کرد: به احتمال زیاد تعیین مسیر معاملات بورس در انتظار اتفاقی است که بتواند حرکتی را در بازار ایجاد کند تا سمت و سوی اصلی شاخص بورس را تعیین کند.
کلاهچی خاطرنشان کرد: این اتفاق تاثیرگذار میتواند لغو تحریمها یا روشن شدن تکلیف انتخابات ریاست جمهوری باشد که میتواند بازار را به سمت صعود یا نزول به حرکت در آورد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه کاهش ارزش معاملات، شرایط بازار را پیچیده کرده است، گفت: در زمانی که بازار با ریزش شدید همراه بود اعلام شد که نوسان گیری در چنین وضعیتی میتواند معقول باشد، اما اکنون که پولی در بازار وجود ندارد نوسان گیرها با مشکل مواجه شدهاند و قادر به کسب سودهای مکرر در بلندمدت نیستند.
به گفته وی، سرمایه گذارانی که با دید میان مدت و بلندمدت به دنبال سرمایه گذاری در بورس هستند همچنان با وجود نوسان فعلی در معاملات در حال معامله در بازار هستند.
کلاهچی به اجرای دامنه نوسان نامتقارن در بازار و تأثیر آن بر معاملات بورس اشاره کرد و گفت: بحث دامنه نوسان نامتقارن تا حدودی مانع از ریزش سنگین بازار شده است و از شدت افتی که بازار میتوانست در مدت یک ماه تجربه کند، جلوگیری کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: با به کار گرفته شدن دامنه نوسان نامتقارن ضرر و زیانهایی که قرار بود سهامداران در مدت بسیار کوتاه تجربه کنند به مدت طولانیتری موکول شد و این تصمیم سازمان بورس توانست نقش موثری را در کندتر شدن ریزش قیمتها ایفا کند.
وی اظهار کرد: در برخی از سهام شاهد هستیم که از دو ماه گذشته به دلیل کاهش ارزش و حجم معاملات در صف فروش قرار گرفتند، اما قیمت آنها تحرکی نداشته و بیشتر در حال درجا زدن است، این امر ناشی از آن است که حجم مبنای آنها پر نشده است به همین دلیل قیمتها در همان محدوده حفظ شدهاند.
کلاهچی با اشاره به اینکه حجم معاملات همانند بنزین برای قیمت سهام است، گفت: تا زمانی که حجم معاملات قابل توجهی در بازار وجود نداشته باشد نمیتوان شاهد روند چندان قوی و تحرکی در قیمت سهام بازار باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: با توجه به جو حاکم شده در بازار، هیچ یک از پیشنهادهای ارائه شده از سوی مسوولان نمیتوانند تأثیر چندانی را بر معاملات بازار داشته باشند و ممکن است به مدت دو روز جوی مثبت در بازار ایجاد شود، اما در نهایت بازار به مسیر اصلی خود که روند منفی است، باز میگردد.
وی به دیگر مسائل قابل توجه در بازار اشاره کرد و گفت: با توجه به بررسیهای صورت گرفته در زمینه شرایط بازار به این نتیجه میرسیم که بازار براساس رشد و اتفاقات خوبی که تا چند ماه گذشته صحبت شده بود پیش نرفت، اما در بلندمدت قیمت سهام به نرخهای قبل از ریزش خود و به سطح بالایی دست پیدا میکنند.
کلاهچی با اشاره به اینکه باید ریزش بازار را بپذیریم، اما احتمال جبران آن در بلندمدت بسیار زیاد است، افزود: باید به فکر موقعیت فعلی بازار باشیم، زیرا پیش بینی بلندمدت بازار ممکن است نیازمند زمان طولانی باشد که دیگر این بازار از هیچ جذابیتی برای سرمایه گذاری برخوردار نخواهد بود.
منبع: پایگاه خبری اتاق ایران