به گزارش می متالز، حسن عابد جعفری در سومین جلسه از سلسله نشستهای بررسی اقتصاد دوران دفاع مقدس، در محل موسسه مطالعاتی دین و اقتصاد اظهار کرد: قطعاً پرچالشترین دهه از چهار دههای که گذشته، دههی شصت بود؛ علاوه بر جنگ مستقیم و تحریمهایی که از ابتدا شروعشده بود، مصرفگرایی، فرهنگ کار توأم با عدم زحمت، راحت خواری و اجتناب از تولید و ارز فراوانی که آن زمان واردشده بود باید اصلاح میشد. مردم هم عدالت، استقلال، آزادی و وحدت طلب میکردند که حق بود و باید محقق میشد.
عابد جعفری افزود: در این شرایطی که در بعضی از سالها میزان تأمین ارز ما از طریق نفت به 8 و 6 میلیارد دلار در سال تقلیل پیدا کرد، سهمیهبندی و مدیریت توزیع در بحران در درجه اول اهمیت قرار گرفت.پس از محاسبات صورت گرفته توسط کارشناسان، تأمین نیازهای ضروری جامعه در قالب سهمیهبندی برای کل کشور و همهی آحاد ملّت تعیین و در دستور کار قرار گرفت؛ بر این اساس از تأمین این نیازها اطمینان حاصل شد و در زمانبندیهای معین در اختیار مردم قرار گرفت.
وی تشریح کرد: با 6 تا 8 میلیارد دلار باید نیازهای حدود چهل میلیون نفر در سراسر کشور تأمین میشد؛ این در حالی بود که کشتیها برای حمل بار مشکل داشتند و مرزها بهشدت تحتفشار قرارگرفته بودند. مرز و ارز محدود بود و بدون تردید باید نیمی از میزان ارز برای صرف امور جنگ میشد.
وی با بیان اینکه، در این شرایط بحرانی و طاقتفرسا، مدیران وزارت بازرگانی تلاش مجدانهای از خود نشان دادند افزود: آنها نیامده بودند که منفعتی ببرند، مسئلهای که امروز ما با آن بهعنوان فساد و رانت مواجه هستیم، در بین دستاندرکاران موضوعیت نداشت و کسی نیامده بود که گرفتار آن شود.
وزیر بازرگانی دوران جنگ خاطر نشان کرد: تعداد مدیران خطاکاری که در طول این سالها فعالیت کردند، از انگشتان یک دست تجاوز نکرد؛ بنابراین حضور افراد پاکدست که آمادگی انجام کار و گذاشتن نه برداشتن را داشتند بسیار به چگونگی تحقق وضعیتی که داشتیم کمک میکرد. از آن مهمتر برای این کار الگو و مدل داشتیم و آن مدل آقای مهندس موسوی بود.
وی افزود: بر اساس تجربه و مشاهدات عینی در دههی شصت، مسئلهای بهعنوان فساد به معنی امروز که با آن دستبهگریبان هستیم، وجود نداشت. مسائل نادری اتفاق میافتاد اما نه اندازه، نه حجم و نه تعداد هیچکدام به وضعیتی که امروز مواجه هستیم، نبود. بنابراین پاک دستیها و سختی ناپذیریها و آمدن برای ایثار و فداکاری کمک میکرد تا بتوان شرایط را اداره کرد.
عابد جعفری با اشاره به مشکلات موجود در حوزه بازرگانی خارجی گفت: باوجود ارز موردنیاز برای تجارت خارجی، دشواریهایی وجود داشت و باید آمادگی لازم برای مذاکره و خرید ایجاد میشد. همچنین در زمان ورود کالا به کشور به کامیونها برای حملونقل نیاز بود. ازاینرو رفع مشکلات کامیون داران به جهت تأمین لاستیک، فیلتر و روغن، بهعنوان اولویت اول وزارت بازرگانی قرار میگرفت.