تاریخ: ۰۹ خرداد ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۲:۳۰
بازدید: ۳۶۴
کد خبر: ۲۱۲۷۹۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت
سماوی، مدیر گروه تحلیل:

هدایت جریان نقدینگی به بازار سرمایه با طرح مالیات بر عایدی سرمایه

هدایت جریان نقدینگی به بازار سرمایه با طرح مالیات بر عایدی سرمایه
‌می‌متالز - با توجه به کاهش شدید درآمد‌های ارزی به خصوص پس از نقض معاهده برجام توسط دولت آمریکا و ادامه کاهش درآمد‌های دلاری دولت، با افزایش کسری بودجه مواجه بودیم. به همین ترتیب، دولت با بازنگری در مقررات مالیاتی، سیاست‌های جدیدی در پیش گرفت.

به گزارش می‌متالز، محمدابراهیم سماوی، مدیر تحلیل گروه صنعتی و معدنی امیر در خصوص طرح جدید مالیات بر عایدی سرمایه بیان داشت: دولت برای جبران کسری بودجه علاوه بر افزایش پایه پولی که به عنوان چاپ پول هم شناخته می‌شود، که بسیار مخرب و تورم زاست، تصمیم گرفت تا با افزایش واگذاری دارایی‌های مالی و سرمایه‌ای و همچنین بازنگری در مقررات مالیات، مسیر جدیدی را برای جبران این کسری بودجه ایجاد کند.
وی در این خصوص بیان داشت: یکی از این مقرراتی که طی ماه‌های طولانی در خصوص آن بازنگری صورت گرفت، قانون مالیات بر عایدی سرمایه است. اگر بخواهیم به طور خلاصه بیان کنیم بر معامله دارایی‌هایی همانند املاک و مستغلات، وسایل نقلیه موتوری، مسکوکات مثل طلا، شمش، ارز کشور‌های خارجی به این صورت مالیات تعلق میگیرد. به این ترتیب که اگر فردی در سال نخست مثلا ملکی را خریداری کند و در همان سال همان ملک را به فروش برساند بر مابه التفات خرید و فروش (سود)، مالیات ۴۰ درصدی تعلق میگیرد. اما این میزان مالیات برای خرید و فروش وسایل نقلیه موتوری، مسکوکات طلا، شمش و ارز خارجی بالغ بر ۳۰ درصد از مابه التفاوت خرید و فروش خواهد بود که در سال‌های بعد به صورت پلکانی کاهش پیدا می‌کند و در سال چهارم به حداقل، می‌رسد.
سماوی اینگونه ادامه داد که: در سال‌های اخیر با توجه به کسری بودجه و شرایط سیاست‌های خارجی و ویروس کرونا، کشور با تورم قابل توجهی دست و پنجه نرم کرد و این تورم موجب شد تا جذابیت سرمایه گذاری در دارایی‌های امن همانند بازار پول، اوراق بدهی و صندوق‌های با درآمد ثابت کاهش یابد، زیرا نرخ بهره واقعی این نوع از دارایی‌ها منفی بوده است. به همین دلیل حجم نقدینگی عظیمی از سمت این دارایی‌ها به سمت بازار‌های موازی گسیل یافت. عمده بازار‌های موازی که در آن سفته بازی و سوداگرای رواج پیدا کرد مثل املاک و مستغلات، وسایل نقلیه، طلا، مسکوکات و ارز به این دلیل که عایدی و بهره وری برای بخش واقعی اقتصاد ندارد و این نوع سفته بازی در این دارایی‌ها بسیار مخرب خواهد بود و مصرف کنندگان واقعی را تحت فشار بیشتری قرار می‌دهد. از این رو، سیاست گذاران را بر آن داشت تا با طراحی این نوع مالیات بتوانند در وهله اول میزان سفته بازی را کاهش داده و هزینه‌های آن را افزایش دهند و به این ترتیب از جذابیت‌های این بازار بکاهند. در وهله دوم، موجب رونق بازار‌های مولد مثل بازار سرمایه شوند که از یک طرف یک بازار اولیه برای شرکت‌ها بیش از پیش با استقبال روبرو شود (عرضه اولیه ها) و شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی بتوانند تامین مالی خود را صورت داده و دولت هم بتواند بخشی از کسری بودجه خود را با واگذاری سهام و همچنین انتشار اوراق بدهی پوشش دهد.
سماوی گفت: اگر هدایت جریان نقدینگی به صورت کنترل شده باشد، بازار سرمایه می‌تواند در این بین بسیار بازار مفیدی باشد و با توجه به شفافیت موجود در آن می‌تواند هم از نظر میان مدت و هم بلند مدت برای بازار سرمایه و در ادامه برای سرمایه گذاران سودمند باشد.
وی در پایان اشاره داشت: البته اثربخشی این قانون، زمانی ثابت می‌شود که به طور کامل اجرایی شود؛ لذا با توجه به این که بازار سرمایه دارای ابزار‌های متفاوتی برای سرمایه گذاری است مانند صندوق‌های مختلف، اوراق بدهی و سهام شاهد جذابیت بیش از پیش آن برای سرمایه گذاران، فعالان اقتصادی و مقصد نهایی حجم نقدینگی سرگردان خواهیم بود.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده