تاریخ: ۱۷ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۲۳:۲۴
بازدید: ۴۴۹
کد خبر: ۲۱۷۳۵۲
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

سیگنال مهم برای بازار‌های ایران/ مسیر بازار ارز و طلا روشن شد؟

سیگنال مهم برای بازار‌های ایران/ مسیر بازار ارز و طلا روشن شد؟
‌می‌متالز - اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ با دو معمای مهم روبرو بود. یکی نتایج مذاکرات وین و دیگری نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری که نزدیک به ۸ ماه بازار‌های مالی ایران را بلاتکلیف نگه داشته است.

به گزارش می‌متالز، اقتصاد و بازار‌های مالی ایران در آستانه تعیین تکلیف است. از آبان سال گذشته که حضور جو بایدن در کاخ سفید امید‌های گشایش در اقتصاد ایران را به وجود آورد، حدود ۸ ماه گذشته است و در این مدت بازار‌های ایران در بلاتکلیفی به سر برده‌اند.

اقتصاد ایران در طول این مدت منتظر نتیجه یک انتخابات دیگر یعنی انتخابات ریاست‌جمهوری ایران نیز بوده است و حالا با روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، تکلیف این معادله مشخص شده است، اما گره دیگر بازار‌ها نتیجه مذاکرات وین است که به نظر می‌رسد همین روز‌ها تکلیف آن هم روشن شده و مسیر پیش روی بازار شفاف می‌شود.

مذاکرات فرسایشی در گراندهتل وین در حالی دنبال شد که اخبار درز شده از آن قطره‌چکانی بود و هیچ سیگنال روشنی از آینده پیش روی این گفتگو‌ها ارائه نمی‌کرد.

از ابتدای گفتگو‌های وین تا پایان دور ششم اخبار منتشر شده حول همین چند جمله بود: پیشرفت مذاکرات خوب است، اما گره‌هایی وجود دارد که باید گشوده شود.

حالا، اما با پایان دور ششم مذاکرات به نظر می‌رسد که دو طرف کفایت گفتگو‌ها رو احساس کرده‌اند. امریکا و ایران هرکدام به صورت جداگانه اعلام کردند که گفتگو‌های اساسی و کافی انجام شده و حالا نوبت تصمیم سخت دولت‌هاست.

تصمیم سختی که به نظر می‌آید هرکدام از طرفین موفقیت آن را در گروی کوتاه آمدن طرف دیگر می‌داند. در این میان ظاهرا حالا سطح تنش بین دو کشور هم بالا گرفته است که از نظر تحلیلگران این فشار‌ها برای پذیرفتن خواسته‌های برجامی از سمت طرفین است.

با وجود این در این دور از مذاکرات احیای برجام که به نظر دور پایانی است، اخبار چندان مثبتی به گوش نمی‌رسد.

هفته‌نامه اکونومیست در مطلبی با بررسی ۵ مانع و اختلاف اصلی در مذاکرات وین، امکان حصول تفاهم میان ایران و آمریکا برای احیای برجام را بررسی کرده است.

در گزارش اکونومیست تاکید شده که بازگشت به شرایط توافق اصلی آسان به نظر نمی‌رسد، زیرا از زمان حصول برجام تاکنون، شرایط بسیار تغییر کرده است و استفاده از سانتریفیوژ‌های پیشرفته و تولید فلز اورانیوم، دستاورد‌های علمی غیرقابل بازگشتی به ایران داده است.

این هفته‌نامه نوشته است اگر ایران با مذاکرات بعدی پس از احیای برجام موافقت کند، مذاکرات مدنظر غرب نه تنها تطویل و تمدید مفاد و تحکیم محدودیت‌های توافق هسته‌ای را در نظر دارد، بلکه خواهان بحث درباره موارد غیر هسته‌ای از جمله موشک‌های بالستیک و سیاست‌های منطقه‌ای ایران است.

در این گزارش تاکید شده است بن‌بست اخیر میان تهران و آژانس نیز اگرچه خود یک مانع در مسیر توافق نیست و بیشتر با هدف تشدید فشار به طرف مقابل است، اما بطور خاص می‌تواند خطرناک باشد.

در این شرایط که اخبار منفی از مذاکرات وین نسبت به اخبار مثبت دست برتر را دارد دلار در بازار ایران تا نیمه کانال ۲۵ هزار تومان هم صعود کرده و سکه طلا نیز بعد از مدت‌ها به مرز ۱۱ میلیون نیز رسید.

کارشناسان بازار طلا و ارز معتقد هستند که اگر مذاکرات احیای برجام به بن‌بست بخورد بازار ارز بار دیگر می‌تواند دلار ۳۰ هزار تومانی را ببیند و طلا نیز از قیمت دلار متاثر خواهد شد.

هرچند که آن‌ها با اشاره به رشد سرسام‌آور نقدینگی و پایه پولی در ایران بار‌ها به صراحت تاکید کرده‌اند که حتی اگر برجام احیا شود، احتمال سقوط قیمت‌ها در بازار‌های مختلف تقریبا وجود ندارد.

منبع: تجارت نیوز

عناوین برگزیده