تاریخ: ۱۹ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۲:۵۱
بازدید: ۳۶۵
کد خبر: ۲۱۷۶۴۱
سرویس خبر : انرژی

شرایط ناپایدار تامین برق و خاموشی‌ها قابل پیش‌بینی بود

شرایط ناپایدار تامین برق و خاموشی‌ها قابل پیش‌بینی بود
‌می‌متالز - خاموشی‌های گسترده برق شرایط خاصی در کشور به وجود آورده است که انتظار داریم دستگاه‌های ذی‌ربط و مسئولان فعلی و آینده صنعت برق این مساله را جدی بگیرند و چاره‌اندیشی کنند.

به گزارش می‌متالز، مهندس محمدملاکی عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق در نشستی خبری که صبح روز شنبه نوزدهم تیر ماه که در محل سندیکا برگزار شد، با اشاره به خاموشی‌های اخیر برق و تاثیر آن بر زندگی مردم اظهار داشت: با روندی که سرمایه‌گذاری در صنعت برق طی سال‌های اخیر داشته، انتظار می‌رفت این خاموشی‌ها از سال گذشته اتفاق می‌افتاد، اما به دلیل بارش‌های استتثنایی که در یکی دو سال گذشته در کشور صورت گرفت، نیروگاه‌های برق‌آبی توانستند با ظرفیت کامل برق تولیدی خود را وارد شبکه کنند و موجب شد تابستان سال گذشته با کمبود جدی مواجه نباشیم.

وی در ادامه با تاکید بر لزوم سرمایه‌گذاری در این صنعت به‌ویژه در بخش تولید برق، افزود: در برنامه ششم توسعه قرار بود سالی ۵ هزار مگاوات به ظرفیت‌های موجود اضافه شود و در مجموع طی این برنامه ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه جدید احداث و وارد مدار شود. در حالی که تاکنون که در سال پایانی برنامه ششم قرار داریم، کمتر از ۵۰ درصد این برنامه محقق شده است؛ یعنی حدود ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه جدید از شروع برنامه تاکنون وارد مدار تولید شده است.

این عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق در بخش دیگری از صحبت‌های خود، هزینه خاموشی را برای کشور بسیار سنگین‌تر از هزینه تامین برق دانست و گفت: با استناد به مطالعاتی که حدود ۲۰ سال قبل انجام شده بود، در ایران هر کیلووات‌ساعت خاموشی ۲ دلار هزینه برای اقتصاد کشور در پی داشته که با فرض ۵ هزار مگاوات خاموشی در ۵ ساعت از روز و در ۵ روز کاری هفته، مجموعا ۱۲۵ میلیون کیلووات‌ساعت خاموشی اعمال می‌شود که این میزان، ۲۵۰ میلیون دلار زیان را هر هفته برای اقتصاد کشور سبب شده است؛ بنابراین در ۲ ماه یا ۸ هفته خاموشی در تابستان هر سال، ۲ میلیارد دلار لطمه به اقتصاد کشور به صورت سالانه وارد می‌شود که معادل احداث ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه است.

این در حالی است که با گذشت دو دهه از آن زمان، هزینه مذکور در شرایط امروز، به ازای هر کیلووات ساعت خاموشی بی‌شک به بیش از ۲ دلار رسیده است.

وی در این باره افزود: این ارقام صرفا از منظر زیان اقتصادی است، در حالی که خاموشی‌ها تبعات منفی اجتماعی، فرهنگی و بین‌المللی نیز در پی خواهد داشت و از سوی دیگر، تلاش‌های شبانه‌روزی نیرو‌های زحمت‌کش صنعت برق را کم‌رنگ می‌کند و موجب شرمندگی آن‌ها خواهد شد.

مهندس ملاکی در ادامه به ارائه راه حل‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت برای برون‌رفت از شرایط موجود پرداخت و تصریح کرد: این‌که ۵ الی ۶ هزار مگاوات خاموشی به صنایع داده شود، روش مطلوبی نیست. برای کوتاه‌مدت شناسایی واحد‌های غیر فعال تولید پراکنده (DG) که حدود ۶۰۰ مگاوات توان تولید برق دارند و راه‌اندازی آن‌ها و نیز استفاده از ظرفیت‌های تولید برق اضطراری صنایع، می‌تواند تا حدی به تامین برق و کاهش خاموشی‌ها کمک کند.

مهندس ملاکی راه حل بلندمدت را افزایش سرمایه‌گذاری در بخش تولید برق به منظور احداث نیروگاه‌های جدید، تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی و افزایش واحد‌های تجدیدپذیر برشمرد و افزود: نمی‌توان در طول سال به تولید برق توسط نیروگاه‌های برق‌آبی و بادی متکی بود، زیرا تولید برق آن‌ها بستگی به شرایط آب و هوا دارد.
وی با اشاره به این‌که در سال‌های اخیر وزارت نیرو بیشتر متمرکز بر مدیریت تقاضا بوده و بر این اساس سیاست‌گذاری کرده است، بخشی از کمبود تولید در شرایط فعلی را ناشی از این رویکرد و کم‌توجهی به افزایش ظرفیت‌های تولید برق دانست.

قطع برق، مدیریت تقاضا نیست

در ادامه این نشست خبری، مهندس رضا حدادیان عضو سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق تصریح کرد: از حدود ۳سال و‌نیم قبل هشدار‌های کمبود برق و خاموشی را به مدیران ارشد وزارت نیرو داده بودیم، اما متاسفانه توجهی نکردند. بخش خصوصی فعال در صنعت برق که کوله‌باری از تجربه در این حوزه دارد، طی سال‌های گذشته همواره آمادگی خود را برای هم‌فکری و مشاوره به وزارت نیرو اعلام کرده، اما کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

وی با بیان این‌که قطع برق، مدیریت تقاضا نیست، بر افزایش سرمایه‌گذاری برای احداث نیروگاه و افزودن ذخیره انرژی تاکید کرد و اظهار داشت: یکی از راه‌های کوتاه‌مدت برای افزایش توان تولید، احداث نیروگاه‌های گازی است که می‌تواند به سرعت وارد مدار تولید شوند.

حدادیان در ادامه به موضوع صادرات برق اشاره کرد و با انتقاد از انحصاری بودن آن توسط وزارت نیرو گفت: چنانچه امکان صادرات برق توسط بخش خصوصی تولیدکننده برق وجود داشته باشد یا سهمی از درآمد ارزی ناشی از صادرات برق که توسط نیروگاه‌های غیر دولتی تولید می‌شود، به این بخش اختصاص یابد، تا حد زیادی مشکلات ارزی ما حال خواهد شد.

ضرورت تهیه طرح آمایش انرژی در کشور

مهندس نصرت‌الله کاظمی عضو هیات‌مدیره سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق در این نشست با تاکید بر اینکه شرایط ناپایدار کنونی در تامین برق و بروز خاموشی‌های گسترده، ناشی از عدم برنامه‌ریزی درست و نگاه بخشی به مقوله انرژی است، گفت: اگر از همین امروز برای افزایش تولید برق اقدام شود، حداقل تا دو سال آینده مشکل کمبود برق را خواهیم داشت. وی برخورداری از ذخیره کافی تولید را یک امر حیاتی تلقی کرد و آن را ضامن پایداری شبکه برق دانست.

مهندس کاظمی با اشاره به ضرورت ریشه‌یابی دقیق عوامل بروز شرایط نامناسب صنعت برق و پرهیز از نگرش‌های بخشی و صنفی، خواستار تهیه طرح آمایش انرژی با مشارکت همه ذی‌نفعان در حوزه انرژی کشور شد.

عضو هیات‌مدیره سندیکا با اشاره به این که محدودیت‌های تامین برق صنایع و تعطیلی آن‌ها لطمه قابل توجهی به اقتصاد ملی وارد می‌کند، تصریح کرد: این روش، مدیریت مصرف نیست بلکه محدودیت مصرف است.

وی در ادامه افزود: برق یک کالای استراتژیک است و در برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری‌ها باید به همه‌جنبه‌های آن، علاوه بر اقتصادی و رفاهی، توجه و زمینه‌های تقویت آن فراهم شود.
کاظمی با نگرانی از شرایط تامین برق در زمستان امسال، خواستار پیش‌بینی‌های لازم برای پرهیز از خاموشی در فصل سرما شد.

 

منبع: ایران پترونت

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده