تاریخ: ۲۱ تير ۱۴۰۰ ، ساعت ۱۱:۴۸
بازدید: ۳۹۲
کد خبر: ۲۱۷۸۴۶
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

پرداخت ۱۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانک توسعه صادرات ایران

پرداخت ۱۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات بانک توسعه صادرات ایران
‌می‌متالز - مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران اعلام کرد که تسهیلات اعطایی این بانک در سال ۹۹ به حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان رسید که رشدی ۵۲ درصدی را نسبت به سال قبل از آن داشته است.

به گزارش می‌متالز، علی صالح آبادی که صبح امروز (یکشنبه) و در نشستی خبری که به مناسبت سی‌امین سالگرد تاسیس بانک توسعه صادرات به صورت وبینار برگزار شد، با گرامیداشت حماسه ۲۸ خرداد و برگزاری انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، گفت: تسهیلات اعطایی ما از ۸هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۸ به حدود ۱۳هزار میلیارد تومان در سال ۹۹ رسید که رشدی ۵۲ درصدی را نشان می‌دهد.

وی با بیان اینکه اعطای تسهیلات این بانک به شرکت‌های کوچک و متوسط در سال ۹۹ رشدی ۱۰۷ درصدی را به ثبت رسانده است، اعلام کرد: بنگاه‌های کوچک و متوسط حجم اشتغالزایی بیشتری نسبت به بنگاه‌های بزرگ دارند لذا تسهیلات اعطایی بانک توسعه صادرات به این شرکت‌ها از ۸۱۳ میلیارد تومان در سال ۹۸ به یک هزار و ۶۸۵ میلیارد تومان در سال گذشته رسید.

صالح‌آبادی با تاکید بر اینکه نظر هیات مدیره بانک توسعه صادرات افزایش تسهیلات اعطایی به شرکت‌های فعال در حوزه دانش بنیان است، اظهار داشت: در سال ۹۹ تسهیلات پرداختی به این حوزه با ۱۴ درصد رشد نسبت به سال قبل از آن به ۲۱۱ میلیارد تومان رسید هرچند که انتظار ما این بود که این رقم ۴۰۰ میلیارد تومان باشد.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات نرخ سود تسهیلات اعطایی به شرکت‌های دانش بنیان را ۱۲ درصد اعلام کرد و توضیح داد این شرکت‌ها برای اخذ تسهیلات از این بانک باید از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری معرفی‌نامه برای اخذ تسهیلات داشته باشند.

وی با اشاره به محدودیت‌های موجود در زمینه اعطای تسهیلات به شرکت‌های دانش بنیان، گفت: شاید صورت‌های مالی، وثایق و شرایطی که این شرکت‌ها دارند، منطبق با معیار‌های بانک توسعه صادرات نباشد، ولی از سال گذشته نظام رتبه‌بندی و اعتبارسنجی ویژه آن‌ها را برای تسهیلات مدنظر قرار دادیم و امیدوار هستیم با نگاه نو، اعطای تسهیلات در حوزه دانش بنیان را تسریع کنیم.

صالح‌آبادی همچنین گفت: با توجه به موافقت‌نامه‌ای که با صندوق نوآوری و شکوفایی به امضا رساندیم، نرخ سود تسهیلات برای شرکت‌های دانش بنیانی که از سوی این صندوق معرفی شوند ۱۲ درصد است.

حتی یک ریال اضافه برداشته از بانک مرکزی نداشته‌ایم

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران، انضباط مالی این بانک در طول سال‌های گذشته را مطلوب ارزیابی کرد و افزود: در طول سال‌های گذشته حتی یک ریال از منابع بانک مرکزی اضافه برداشت نداشته‌ایم و همواره در بازار بین‌بانکی، سپرده‌گذار بوده‌ایم.

وی با اشاره به آغاز چهارمین دهه از آغاز فعالیت بانک توسعه صادرات، اظهار داشت: امروز میزان صادرات غیرنفتی کشور حدود ۴۰ میلیارد دلار است که با توجه به محدودیت‌های ناشی از صادرات نفت، به خوبی می‌تواند نیاز‌های وارداتی کشور را تامین کند.

صالح‌آبادی بازگشت ارز حاصل از صادرات را از جمله نکات کلیدی برای اقتصاد کشور در شرایط حال حاضر توصیف کرد و افزود: گسترش ظرفیت‌های مراودات تجاری با کشور‌های همسایه از جمله ماموریت‌های بانک توسعه صادرات است و برای تحقق این هدف، آماده تامین مالی طرح‌ها و سرمایه در گردش شرکت‌های صادراتی و شرکت‌های حاضر در زنجیره صادرات هستیم.

بهبود کفایت سرمایه بانک توسعه صادرات

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با اشاره به دستاورد‌های مناسب این بانک ظرف سال گذشته، اظهار داشت: سرمایه بانک سال گذشته از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها از۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت. درست است که سرمایه جدیدی به بانک تزریق نشد، ولی این موضوع باعث شد تا کفایت سرمایه بانک در بسیاری از شاخص‌های مختلف نزد بانک مرکزی بهبود قابل توجهی داشته باشد.

وی میزان کفایت سرمایه این بانک را براساس آخرین محاسبات بانک مرکزی ۱۲.۵ درصد اعلام کرد و افزود: با توجه به تعداد محدود شعب بانک، احتیاج است تا دولت نقدینگی بیشتری را به ما اختصاص دهد.

صالح‌آبادی گفت: مجموع حجم عملیات ارزی بانک توسعه صادرات شامل اعتبارات اسنادی، بروات وارداتی، وصولی‌های صادراتی، حواله‌جات ارزی، خرید و فروش ارز و عملیات صرافی بالغ بر ۲ میلیارد و ۷۸۹ میلیون دلار بوده است.

وی ادامه داد: با وجود محدودیت‌های خارجی برنامه‌ریزی کردیم تا صادرکنندگان بتوانند ارز خود را در هر نقطه‌ای از دنیا جابه‌جا کنند. اسکناس ارزی صادرکنندگان را به هر اندازه‌ای که باشد آمادگی داریم از آن‌ها با نرخ بازار آزاد خریداری و ریال آن را به حساب آن‌ها واریز کنیم. همچنین در سامانه نیما رفع تعهد ارزی را برای این صادرکنندگان نیز انجام خواهیم داد.

افزایش دارایی‌های بانک به ۹۱ هزار میلیارد تومان

به گفته این مقام مسوول، میزان دارایی‌های بانک توسعه صادرات از ۵۱ هزار میلیارد تومان در سال ۹۸ به ۹۱ هزار میلیارد تومان در سال گذشته رسید و رشدی ۸۰ درصدی داشت. مدیرعامل بانک توسعه صادرات در این خصوص توضیح داد: گرچه بخشی از این رشد ناشی از تسعیر نرخ ارز بود، ولی تمامی سرانه‌های بانک از رشد مناسبی برخوردار بوده‌اند به نحوی که میزان سپرده‌های بانک از ۲۲ هزار میلیارد تومان در سال ۹۸ با ۶۸ درصد رشد به ۳۷ هزار میلیارد در سال ۹۹ رسید.

این مقام مسوول تصریح کرد: نسبت غیرجاری در سال ۹۹ از ۱۲.۱ درصد در سال ۹۸ به ۹.۳ درصد در سال ۹۹ کاهش یافت. در این راستا تلاش‌های ارزنده‌ای از سوی همکاران شعب، بخش‌های حقوقی و اعتبارات بانک کشیده شد.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ادامه داد: همچنین هزینه تمام شده پول برای بانک توسعه صادرات از ۱۱.۶۲ درصد در سال ۹۸ به ۹.۸۹ درصد در سال ۹۹ رسید. صالح‌آبادی گفت: صدور ضمانت نامه ریالی از ۲۸۵ میلیارد تومان در سال ۹۸ نیز به ۳۳۰ میلیارد تومان در سال گذشته رسید که ۱۶ درصد افزایش را به ثبت رسانده است. وی ادامه داد: صدور ال سی داخلی در بانک توسعه صادرات نیز از ۷۱۲ میلیارد تومان در مدت زمان مورد اشاره به یک هزار و ۳۱۱ میلیارد تومان رسید و رشدی ۸۵ درصدی داشت.

اموال مازادی نداریم

مدیرعامل بانک توسعه صادرات در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه طبق اعلام بانک مرکزی، این بانک هیچ‌گونه اموال مازادی نداشته و مقابل نام آن در این بخش عدد «صفر» قرار دارد، گفت: در سال‌های گذشته بانک مرکزی شرکت‌های تامین سرمایه را جزو اموال مازاد تلقی می‌کرد که با پیگیری‌های همکاران در نظام بانکی، این شرکت‌ها از شمول واگذاری‌ها مستثنی شد و امروز به عنوان بازوی مالی بانک‌ها در بازار سرمایه شناخته می‌شوند.

جزییات طرح‌های تامین مالی شده بانک توسعه صادرات

وی به طرح‌های اجرا شده توسط بانک توسعه صادرات در سال گذشته اشاره کرد و افزود: از جمله طرح‌‎های خوبی که تامین مالی کردیم، طرح پتروشیمی بوشهر است که فاز اول آن سال گذشته با صادرات ۴۰۰ میلیون دلاری به بهره‌برداری رسید و فاز دوم آن نیز به سرعت در حال جلو رفتن است؛ این شرکت در صورتی که به ظرفیت کامل برسد، بیش از یک میلیارد دلار صادرات غیرنفتی خواهد داشت.

صالح‌‎آبادی با اشاره به تامین مالی پروژه‌های مربوط توسعه سواحل مکران توسط این بانک، گفت: در فاز اول، ظرفیت بندر چابهار از ۲.۵ میلیون تن به ۸ میلیون تن افزایش یافته است. در فاز‌های بعدی آن‌ها که نقش مهمی در راستای اقتصادی مقاومتی برعهده دارند، به سرعت در حال پیشرفت هستند
خط انتقال برق بین ایران و ارمنستان

وی در خصوص خط انتقال برق بین ایران و ارمنستان توضیح داد: در صورتی که این خط به بهره‌برداری برسد، ۷۰۰ مگاوات به ظرفیت شبکه برق کشور اضافه می‌شود. از سوی دیگر به ازای برق واردات شده از این کشور، صادرات گاز طبیعی ایران به ارمنستان افزایش خواهد یافت.

صالح‌آبادی در پاسخ به سوالی درباره خطوط اعتباری ریفاینانس فعال در بانک توسعه صادرات گفت: ریفاینانس بیشتر برای واردات استفاده می‌شود و در حال حاضر برای صادرات خطوط اعتباری کوتاه مدتی را در اختیار داریم.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات اظهار داشت: خط اعتباری کوتاه مدت ۲۵ میلیون یورویی از بانک تجاری پاریس، خط اعتباری ۵۰ میلیون یورویی از بانک مشترک ایران و اروپا، خط اعتباری ۳۰ میلیون دلاری از پرشیا اینترنشنال بانک لندن و خط اعتباری ۱۰ میلیون یورویی از میربیزینس بانک مسکو از جمله خطوط اعتباری فعال در بانک هستند که صادرکنندگان تا سقف ۲ سال می‌توانند از تسهیلات آن استفاده کنند.

وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا با وی برای ریاست کلی بانک مرکزی در دولت آتی صحبتی شده است یا خیر، اظهار داشت: ترجیح شخص من این است که در موقعیت فعلی که قرار دارم، باقی بمانم. در حال حاضر بانک توسعه صادرات کمک بزرگی به بخش صادرات کشور انجام می‌دهد.

صالح‌آبادی ادامه داد: تامین مالی صادرات و بازگشت ارز حاصل از صادرات باعث بی‌نیازی کشور به صادرات نفتی و کاهش وابستگی آن به نفت می‌شود لذا ترجیح می‌دهم فعالیتم را در بانک توسعه صادرات ادامه دهم.

خبرنگاری از صالح آبادی در این نشست خبری درباره معوقات بانک پرسید که وی پاسخ داد: حجم معوقات در سال ۹۹ به ۹.۳ درصد رسید، ولی این حجم معوقات از جنس معوقات لاوصول و لاینحل نیست و وضعیت وصول مطالبات روبه بهبود است.

ضرورت استقلال سیاست‌های پولی از سیاست‌های مالی

وی درباره اولویت‌های دولت سیزدهم در حوزه پولی و بانکی، اظهار داشت: دولت جدید می‌تواند موضوع مهم سلامت سیستم بانکی را مورد توجه قرار دهد. انتظام بخشی به وضعیت مالی بانک‌ها و کنترل اضافه برداشت‌ها از جمله مهم‌ترین موارد است.

صالح‌آبادی گفت: انتظار داریم که دولت آتی، به سمت استقلال سیاست‌های پولی از سیاست مالی برود و اضافه‌برداشت‌ها کاهش یابد تا نرخ تورم مهار شود. کنترل نقدینگی نیز از مسیر کاهش اضافه برداشت دولت و بانک‌ها از منابع بانک مرکزی است و این رقم باید به صفر برسد.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ادامه داد: استقلال سیاست پولی از سیاست مالی مربوط به این نیست که چه کسی رییس کل بانک مرکزی را انتخاب می‌کند و به نظر من استقلال پولی از سیاست مالی به معنای استقلال بانک مرکزی است.

این مقام مسوول خاطرنشان کرد که انضباط مالی، کنترل واردات و نظارت بر بازگشت ارز حاصل از صادرات، اتمام پروژه‌های نیمه تمام و تامین کسری بودجه از منابعی غیر از منابع بانک مرکزی از جمله پیشنهادات من به دولت بعدی است.

وی در پاسخ به سوال در خصوص تدابیر این بانک برای بازگشت ارز حاصل از صادرات صادرکنندگان، اظهار داشت: بخشی از حمایت‌های بانک در قالب خدمات است و آمادگی داریم صادرکنندگان به هر نحوی در قالب بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های بانک مرکزی بخواهند ارز خود را به چرخه اقتصادی وارد کنند، به آن‌ها کمک کنیم.

صالح‌آبادی گفت: آماده‌ایم برای واردات مقابل صادرات، پرداخت اقساط ارزی صادرکنندگان، خرید اسکناس ارز، عرضه ارز در نیما به صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات کمک کنیم.
واردات با رمزارز‌ها هنوز اجرایی نشده است

مدیرعامل بانک توسعه صادرات همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص رمزارزها، گفت: این موضوع نیازمند تصمیم‌گیری در سطح کلان مانند دولت، مجلس و بانک مرکزی است هرچند که این موضوع هم ملاحظات شرعی داشته و هم ملاحظات اجرایی.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر افرادی مجوز استخراج رمزارز دارند و باید برای واردات ارز حاصل شده از این طریق از طریق شبکه صرافی اقدام کنند، ولی این موضوع هنوز به طور کامل اجرایی نشده است.

صالح‌‎آبادی گفت: به جز کشور السالوادور که به طور رسمی رمزارز‌ها را پذیرفته، هنوز درباره فعالیت و استفاده از آن‌ها در دنیا ابهام وجود دارد و هنوز به طور رسمی در دنیا این موضوع پذیرفته نشده است.

احتمال عدم عرضه بانک ایران و ونزوئلا در بورس

مدیرعامل بانک توسعه صادرات درباره زمان عرضه اولیه سهام بانک مشترک ایران و ونزوئلا، اظهار داشت: سال گذشته بدنبال عرضه این بانک بودیم، اما باید قبل از آن اساسنامه آن با شرایط بانک مرکزی تطابق پیدا می‌کرد و این موضوع همزمان با شرایط خاص بورس در شهریورماه شد.

وی با بیان اینکه سال گذشته شرایط بورس اجازه عرضه این بانک را نداد، توضیح داد: در حال حاضر لایحه‌ای در مجلس است که براساس آن شرکت‌هایی که ۵۰ درصد سرمایه خارجی دارند از محدودیت‌های شمول رفع موانع تولید مستثنی هستند.

صالح‌آبادی ادامه داد: در صورتی که این لایحه در مجلس به تصویب برسد، بانک توسعه صادرات همچنان می‌تواند سهامدار باقی بماند و در آن زمان باید تصمیم بگیریم که آیا آن را عرضه کنیم یا خیر؟

تسهیلات بانک توسعه صادرات برای گسترش صادرات به اوراسیا

وی درباره تسهیلات بانک توسعه صادرات برای گسترش صادرات به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، اظهار داشت: امکان خوبی برای صادرکنندگان و تجار کشور با پیوستن ایران به این اتحادیه به وجود خواهد آمد و باید از این امکان استفاده کنیم؛ آماده هستیم تا با نرخ‌های ترجیحی تسهیلات در اختیار صادرکنندگان به کشور‌های عضو اوراسیا قرار دهیم و همچنین آماده خدمات ارزی به آن‌ها هستیم.

این مقام مسوول همچنین درباره کاهش نرخ سود در بازار بین‌بانکی و تاثیر آن کاهش نرخ سود سپرده‌ها، گفت: در مقطعی نرخ سود در بازار بین‌بانکی حتی به ۸ تا ۹ درصد رسید، ولی بعد از آن بار دیگر افزایش یافت. برای تاثیرگذاری نرخ سود در بازار بین‌بانکی بر نرخ سود سپرده‌ها، این کاهش باید پایدار باشد.

منبع: شبکه خبری اقتصاد و بانک ایران (ایبنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده